Ökat sug efter fluorfri tandkräm

Ökat sug efter fluorfri tandkräm

Orolig för innehållet i barntandkrämen? Nu dyker fluorfria alternativ med naturliga ingredienser upp i allt fler butikshyllor. Men tandläkare avråder bestämt. – Barnen får betala ett högt pris i form av sämre tandhälsa säger Göran Dahllöf, professor och expert på barntandvård.

test
test Publicerad: 25 Maj, 2014
Läs senare

Frågan om innehållet i barntandkräm har diskuterats flitigt de senaste åren. Så sent som i förra veckan kom ett larm om att kemikalier i tandkräm kan påverka fortplantningsförmågan. Andra rapporter varnar för fluoret, som inte bara är bra på att motverka hål i tänderna, utan också kan ha skadliga effekter på den som får i sig för mycket.

Att många konsumenter ifrågasätter tandkrämen märks nu även i butikerna. Bland annat Coop har på grund av ökad efterfrågan börjat sälja fluorfri tandkräm med ”enbart naturliga ingredienser” som ett alternativ till de vanliga märkena.

– Den ska finnas i alla butiker. Vi tror att efterfrågan kommer öka, säger Kristofer Myrevik, kommunikationschef på Coop.

Göran Dahllöf, professor och övertandläkare vid avdelningen för barntandvård vid Karolinska Institutet, är dock mycket kritisk mot tandkräm utan fluor, eller fluorid, som är korrekt benämning för den form som fluoret oftast förekommer i.

– Fluor i tandkrämen är nödvändigt för att skydda mot karies och det är inte rättvist mot barnen att välja bort det, säger han.

Samtidigt understryker han att det är viktigt att använda tandkräm med lägre fluorhalt till barn, och att inte överdosera.

– Från födseln och fram till tolvårsåldern mineraliseras de permanenta tänderna inuti käken. Får man i sig för mycket fluor under den tiden kan man få fläckar på tänderna, så kallad fluoros. Risken är liten, men det är därför man har rekommendationer om att bara använda lite tandkräm till barn, säger han.

Amerikanska forskningsstudier har de senaste åren också pekat på att ett för högt fluorintag hos barn kan påverka hjärnans utveckling. Enligt Läkemedelsverket behövs mer forskning för att man ska kunna dra några tillförlitliga slutsatser. Men det går heller inte att helt ignorera rönen, menar Tomas Byström, utredare på Läkemedelsverket.

– Det är osannolikt att fluorid från tandkrämen vi använder i Sverige skulle kunna medföra sådana risker. Men vi misstänker att intaget ökat totalt sett, med tuggummin, munskölj och tabletter. Det i kombination med de här rönen gör att Läkemedelsverket nu ser över om det finns anledning att justera de regler och rekommendationer som finns.

Vad är ditt råd till oroliga föräldrar? Är det inte bättre att välja naturligt och fluorfritt, så undviker man alla eventuella risker?

– I det senaste tandkrämslarmet om försämrad fortplantningsförmåga hade de tyska och danska forskarna tittat på ämnet triklosan, som inte förekommer i barntandkräm i Sverige, säger Tomas Byström.

– När det gäller fluor ger det det överlägset bästa skyddet mot karies, och följer man doseringsrekommendationen för barntandkrämen och undviker andra fluoridkällor, om inte tandläkaren ordinerat det, behöver man inte oroa sig. Vet man att dricksvattnet innehåller förhöjda fluoridhalter ska man vara extra försiktig, säger Tomas Byström.

 

test

Så doserar du barntandkrämen

Från första tand – sex år: Tandkräm med högst 1000 ppm fluorhalt (0,1 procent). Använd en mängd som motsvarar en ärtas storlek.
Sju till tolv år: Fasa in vuxentandkräm med högst 1500 ppm fluorhalt när barnet lärt sig spotta ut tandkrämen ordentligt. Använd cirka en centimeter.
Från tolv år och uppåt: Vuxentandkräm med cirka 1500 ppm fluorhalt.

 

Källa: Göran Dahllöf, professor och övertandläkare vid avdelningen för pedonti, Karolinska institutet.

Fluor, Fluorid

• Fluor (F) är ett naturligt grundämne som finns i berggrunden. Det förekommer aldrig fritt, utan är i naturen alltid bundet till en viss mineral, och då oftast som fluorid. • Barn under sex år beräknas svälja cirka 0,15 milligram fluor vid varje tandborstning med 0,5 gram tandkräm med 0,1 procents fluorhalt.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.