Bästa ställbara sängen under 19000 kronor

Uppdragstest

Bästa ställbara sängen under 19000 kronor

På RISE utsätts sängen med bäddmadrassen för 45 000 överrullningar med en 140 kg tung vals. På detta sätt testas utmattningen av sängens fjädringsegenskaper.Foto: Anna Sigge
På RISE utsätts sängen med bäddmadrassen för 45 000 överrullningar med en 140 kg tung vals. På detta sätt testas utmattningen av sängens fjädringsegenskaper. Foto: Anna Sigge
De ställbara sängarna testas på uthållighet, tålighet och hållfasthet. Här provas en belastning som motsvarar en person på 90 kg. Testlabb: RISE. Foto: Anna Sigge
De ställbara sängarna testas på uthållighet, tålighet och hållfasthet. Här provas en belastning som motsvarar en person på 90 kg. Testlabb: RISE. Foto: Anna Sigge
Florian Heidinger på EIM förbereder mätningen av sängens andningsförmåga och värmeisolerande egenskaper. Foto: Tobias Meyer
Florian Heidinger på EIM förbereder mätningen av sängens andningsförmåga och värmeisolerande egenskaper. Foto: Tobias Meyer
Sängarna testas på sina fjädringsegenskaper, tryckfördelande egenskaper samt elasticitet och stöd för skulderpartiet och kroppen. Foto: Tobias Meyer
Sängarna testas på sina fjädringsegenskaper, tryckfördelande egenskaper samt elasticitet och stöd för skulderpartiet och kroppen. Foto: Tobias Meyer
Bäddmadrassernas kärna utsätts för ett kompressionstest där man trycker ihop materialet i varm och fuktig miljö för att efterlikna en varm och svettig sommarnatt. Efteråt mäts om skummaterialet har fått en bestående sättning. Foto: Anna Sigge
Bäddmadrassernas kärna utsätts för ett kompressionstest där man trycker ihop materialet i varm och fuktig miljö för att efterlikna en varm och svettig sommarnatt. Efteråt mäts om skummaterialet har fått en bestående sättning. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

 Den vanligaste liggställningen är på sidan eller på rygg. Men en säng med ställbar huvud- och fotända kan vara gynnsamt både för sömnen och hälsan. När Testfakta testar olika alternativ i standardsegmentet, sängar under 19 000 kronor, sticker några fabrikat ut. Och bäst i test är Mios nya modell Godmorgon.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Publicerad: 25 Jun, 2018
Läs senare

Testfakta Researchs test av ställbara sängar under 19 000 kronor ger dig vägledning inför köpet. För att ta reda på vilken ställbar säng som är bäst har Testfakta låtit oberoende experter utföra laboratorietester där ergonomi, andningsförmåga, uthållighet och konstruktion har jämförts.

Testet har gjorts på uppdrag av tillverkaren Mio som vill jämföra sin nya modell, Godmorgon, med de största och vanligaste fabrikaten på marknaden. Prisnivån för sängarna är satt till högst 19 000 kronor, det lägre prissegmentet för den här typen av sängar.

Bäst i test blev, inte helt överraskande, Mio Godmorgon med bäddmadrassen Godmorgon. Mio har lagt mycket tid och resurser på att få fram en säng som både ger bra komfort och uppfyller alla krav på kvalitet och uthållighet.
Komfort och kvalitet går inte alltid hand i hand. Vissa material som ger bra komfortegenskaper ger inte alltid samma styrka och uthållighet, vilket kan påverka sängens egenskaper negativt över tiden.

Övriga sängar som kom bra ut i testet var Viking Sirius Duoflex, Kinnabädden Venus och Sova 24SJU Midnatt. Kinnabädden kom bra ut på totalen men klarade inte de högt ställda kraven på ergonomi, vilket Mio, Viking och Sova 24SJU gjorde.

[PDF]

Bäddmadrassen är en viktig komponent för sängens komfort men även hygien. På vissa bäddmadrasser är överdragstyget avtagbart och går att tvätta, men långt ifrån alla. Detta är ytterligare ett exempel på den svåra kompromissen mellan komfort och kvalitet. Att överdragstyget är avtagbart innebär risk för att det glider och påverkar de elastiska egenskaperna. Å andra sidan går det att tvätta, vilket är bättre för hygienen och förlänger bäddmadrassens livstid.

– Överdragstyget påverkar den tryckfördelande förmågan. Om tyget inte är tillräckligt elastiskt eller stramar kan det hindra kroppsdelarna från att sjunka ner i bädden, säger Florian Heidinger på Ergonomie Institut München.

På Research Institutes of Sweden, RISE, kommenterar testledaren Bengt-Åke Andersson testerna: 

– I Testfaktas tester accelererar vi en normal användning för att få svar på hur sängen påverkas av en längre tids användning. Sängen utsätts bland annat för 45 000 överrullningar med en 140 kg tung vals och skummaterialet i bäddmadrassen pressas ihop vid hög luftfuktighet för att efterlikna en varm och svettig sommarnatt. Många skummaterial är känsliga för just kombinationen tryck och fukt, vilket är svårt att själv kontrollera när man står i butiken. 

– Just kombinationen fukt och tryck kan påverka elasticiteten i vissa typer av skummaterial. Det har vi sett i tidigare tester och det här testet är inget undantag, säger Bengt-Åke Andersson på RISE.

Testet visade också att två av bäddmadrasserna, Ekens Fastex Trens och EM Cumulus’ Nyäng, fick en bestående sättning på upp mot 20 procent, vilket kan ha en stor inverkan på bäddens tryckfördelande egenskaper.

Bäddmadrassen är en viktig komponent som kan både kan höja och sänka sängens ergonomiska egenskaper. Just av den anledningen testar vi även sängens ergonomi utan bäddmadrass. Detta är inget som ingår i betygsättningen men det ger värdefull information om själva sängen, vilket kan vara bra att veta om du en dag väljer att byta till en avsevärt tunnare bäddmadrass.

De tre sängar som klarade Testfaktas högt ställda krav på ergonomi med bäddmadrass, Mio Godmorgon, Viking Sirius Duoflex och Sova 24JSU Midnatt, visade även bra egenskaper i själva sängbotten. Tvärtom var det med Jysk Gold E5 och Svenska Hem Dream Royal som hade avsevärt sämre ergonomiska egenskaper utan bäddmadrass.

Sammantaget då, vad kan man säga om sängarna i urvalet? Med tanke på att detta är sängar i den lägre prisklassen så är resultatet överraskande bra. Men det är ganska stora skillnader när man ser till detaljer som andning, uthållighet i material och hur skuldran tillåts sjunka ner i bädden i sidoläge.
De sängar som kommer sammantaget bäst ut är också genomgående bra, och bäst i det här testet är Mios modell Godmorgon.

Lindra och underlätta

En höjd huvudände kan lindra besvären vid snarkning, förkylning eller andra luftvägsbesvär. Vid värk eller skador kan en ställbar säng öka chanserna att hitta en avslappnande position och för gravida kan vilan bli skönare samtidigt som sängen gör det lättare att komma upp i sittande position. Man kan också ha ställbar säng bara för att det är skönt: att halvligga för att surfa, läsa eller se på teve. 

Men alla ställbara sängar har rörliga delar vilket innebär en klämrisk. Låt därför aldrig barn leka med sängen. Håll händer, fötter och husdjur på avstånd från sängens rörliga delar. En bra tumregel är att det är den som ligger i sängen som ska styra den.
Var noga med att läsa bruksanvisningen som ger bra råd för att minska risken för skador.

Läs mer om Testfaktas sängtester

FAKTA OM TESTET

Testfaktas sängtester utförs av specialiserade och oberoende laboratorier inom Testfaktas laboratorienätverk. Testerna utförs av tre olika laboratorier med olika inriktning och täcker in allt från ergonomiska egenskaper till analys av hälsovådliga kemikalier.

Syftet med testerna är att visa på skillnaderna mellan marknadens utbud av sängar inom den valda kategorin (ställbara sängar under 19 000 kronor).
 

Läs mer om Testfaktas sängtester

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

Fler nyheter

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Skummadrassen utmanar resårsängen

Glöm ungdomens tunna skumgummimadrass som idag endast tas fram när barnen har pyjamasparty. En ny generation ergonomiska skummadrasser ger en ergonomi i nivå med de klassiska resårsängarna, visar Testfaktas uppdragstest.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa ramsängen under 7000 kronor

Vilken är den bästa ramsängen? Och vad är det som skiljer storsäljarna åt? Testfakta Research har testat tio av de största sängtillverkarnas ramsängar – och det är stora skillnader mellan sängarna.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i premiumsegmentet

En säng med bra ergonomi ger skön vila utan problem för rygg eller axel. Men vad innebär en bra ergonomi och vad får man för pengarna? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett urval av kontinentalsängar i det övre prissegmentet. 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Rustas flyttlåda PRO

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas uppgraderade flyttlåda PRO. Rustas flyttlåda presterar genomgående bra och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Få maskindiskmedel klarar hela disken

I Testfakta Researchs omfattande test av maskindiskmedel har nio av de vanligaste fabrikaten på marknaden jämförts. I testet har laboratoriet kört drygt 600 maskiner fulla med smutsiga tallrikar, glas och bestick. Och när allt är diskat och klart framstår ett diskmedel som ganska mycket bättre på det mesta.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

New York kontinentalsäng

Kontinentalsängen New York från möbelvaruhuset Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för större och tyngre personer, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen New York uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för kroppstyp L (large).

UPPDRAGSTEST

Kundkorten som ger mest tillbaka

Det är stora skillnader mellan dagligvaruhandelns olika medlemsprogram. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika lojalitetsprogram. För en barnfamilj kan det skilja flera tusen kronor om året i återbäring.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Midun Lätt Hand- och Skarvspackel

Testfakta Research har på uppdrag av Byggmax laboratorietestat Midun Lätt Hand- och Skarvspackel. Midun presterar genomgående bra och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Pulserande ljus får håret på fall

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat sex apparater och jämfört resultaten.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen under 17000 kronor

Det finns flera bra sängar att välja på bland de lite billigare modellerna – men bara en som är riktigt bra på allt. Läs Testfaktas stora laboratorietest av kontinentalsängar för att se vilken som passar dig. 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Rätt bäddmadrass kan göra stor skillnad

En bra säng kan göra stor skillnad – både för hur bra man sover och hur utvilad man känner sig när man vaknar. Här spelar bäddmadrassen en avgörande roll. Och det är tydliga skillnader mellan olika tillverkare, visar Testfaktas test.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Midun takfärg vit helmatt

Testfakta Research har på uppdrag av Byggmax laboratorietestat Midun takfärg. Midun presterar genomgående bra och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Sova med sömnapp – både avslappnande och stressande

Svårt att somna under ljusa sommarkvällar? Orolig sömn och inte det minsta utvilad när väckarklockan ringer? Tillverkarna av sömnappar säger sig ha lösningen på allt detta, och lite till. Testfakta har jämfört sex av de mest populära apparna.

Åtta hjälpmedel mot snarkning - sömnexperten ger råd

Skenor, sprayer eller intelligenta kuddar för tusentals kronor – utbudet av snarkhjälpmedel ökar. Men är de verkligen värda pengarna? Här är sömnexpertens råd.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Mest och bäst dun för pengarna

Andelen dun, dunets kvalitet, textiliernas täthet och täckets konstruktion – det är många faktorer som styr hur bra duntäcket är, visar Testfakta Researchs laboratorietest av tio vanliga märken.

Så bra fungerar babyvakterna

En babyvakt är ett bra hjälpmedel för många småbarnsföräldrar. Men hur mycket kan man lita på dem? Testfakta har undersökt hur bra åtta produkter fungerar i praktiken.

Laboratorietest

Som man bäddar får man sova

En bra bäddmadrass kan göra din säng både bättre och skönare. Men det är stora skillnader mellan olika märken, visar Testfaktas test.

Laboratorietest

Bästa kudden för maxad nattsömn

En bra kudde är lika viktig för nattsömnen som en bra säng. Men det är svårt att veta vad man får när man gör sitt kuddköp. Testfakta har testat åtta olika märken.

Laboratorietest

Låg kvalitet på lakanen

Slitstarka lakan som varken noppar sig eller tappar formen är svåra att hitta i svenska butiker. Prislappen ger heller ingen bra vägledning. I Testfaktas test är det dyraste lakanet visserligen bäst, men det billigaste hamnar på en god andraplats.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.