Bästa ställbara sängen under 19000 kronor

Bästa ställbara sängen under 19000 kronor

På RISE utsätts sängen med bäddmadrassen för 45 000 överrullningar med en 140 kg tung vals. På detta sätt testas utmattningen av sängens fjädringsegenskaper.Foto: Anna Sigge
På RISE utsätts sängen med bäddmadrassen för 45 000 överrullningar med en 140 kg tung vals. På detta sätt testas utmattningen av sängens fjädringsegenskaper. Foto: Anna Sigge
De ställbara sängarna testas på uthållighet, tålighet och hållfasthet. Här provas en belastning som motsvarar en person på 90 kg. Testlabb: RISE. Foto: Anna Sigge
De ställbara sängarna testas på uthållighet, tålighet och hållfasthet. Här provas en belastning som motsvarar en person på 90 kg. Testlabb: RISE. Foto: Anna Sigge
Florian Heidinger på EIM förbereder mätningen av sängens andningsförmåga och värmeisolerande egenskaper. Foto: Tobias Meyer
Florian Heidinger på EIM förbereder mätningen av sängens andningsförmåga och värmeisolerande egenskaper. Foto: Tobias Meyer
Sängarna testas på sina fjädringsegenskaper, tryckfördelande egenskaper samt elasticitet och stöd för skulderpartiet och kroppen. Foto: Tobias Meyer
Sängarna testas på sina fjädringsegenskaper, tryckfördelande egenskaper samt elasticitet och stöd för skulderpartiet och kroppen. Foto: Tobias Meyer
Bäddmadrassernas kärna utsätts för ett kompressionstest där man trycker ihop materialet i varm och fuktig miljö för att efterlikna en varm och svettig sommarnatt. Efteråt mäts om skummaterialet har fått en bestående sättning. Foto: Anna Sigge
Bäddmadrassernas kärna utsätts för ett kompressionstest där man trycker ihop materialet i varm och fuktig miljö för att efterlikna en varm och svettig sommarnatt. Efteråt mäts om skummaterialet har fått en bestående sättning. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

 Den vanligaste liggställningen är på sidan eller på rygg. Men en säng med ställbar huvud- och fotända kan vara gynnsamt både för sömnen och hälsan. När Testfakta testar olika alternativ i standardsegmentet, sängar under 19 000 kronor, sticker några fabrikat ut. Och bäst i test är Mios nya modell Godmorgon.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Publicerad: 25 Jun, 2018
Läs senare

Testfakta Researchs test av ställbara sängar under 19 000 kronor ger dig vägledning inför köpet. För att ta reda på vilken ställbar säng som är bäst har Testfakta låtit oberoende experter utföra laboratorietester där ergonomi, andningsförmåga, uthållighet och konstruktion har jämförts.

Testet har gjorts på uppdrag av tillverkaren Mio som vill jämföra sin nya modell, Godmorgon, med de största och vanligaste fabrikaten på marknaden. Prisnivån för sängarna är satt till högst 19 000 kronor, det lägre prissegmentet för den här typen av sängar.

Bäst i test blev, inte helt överraskande, Mio Godmorgon med bäddmadrassen Godmorgon. Mio har lagt mycket tid och resurser på att få fram en säng som både ger bra komfort och uppfyller alla krav på kvalitet och uthållighet.
Komfort och kvalitet går inte alltid hand i hand. Vissa material som ger bra komfortegenskaper ger inte alltid samma styrka och uthållighet, vilket kan påverka sängens egenskaper negativt över tiden.

Övriga sängar som kom bra ut i testet var Viking Sirius Duoflex, Kinnabädden Venus och Sova 24SJU Midnatt. Kinnabädden kom bra ut på totalen men klarade inte de högt ställda kraven på ergonomi, vilket Mio, Viking och Sova 24SJU gjorde.

[PDF]

Bäddmadrassen är en viktig komponent för sängens komfort men även hygien. På vissa bäddmadrasser är överdragstyget avtagbart och går att tvätta, men långt ifrån alla. Detta är ytterligare ett exempel på den svåra kompromissen mellan komfort och kvalitet. Att överdragstyget är avtagbart innebär risk för att det glider och påverkar de elastiska egenskaperna. Å andra sidan går det att tvätta, vilket är bättre för hygienen och förlänger bäddmadrassens livstid.

– Överdragstyget påverkar den tryckfördelande förmågan. Om tyget inte är tillräckligt elastiskt eller stramar kan det hindra kroppsdelarna från att sjunka ner i bädden, säger Florian Heidinger på Ergonomie Institut München.

På Research Institutes of Sweden, RISE, kommenterar testledaren Bengt-Åke Andersson testerna: 

– I Testfaktas tester accelererar vi en normal användning för att få svar på hur sängen påverkas av en längre tids användning. Sängen utsätts bland annat för 45 000 överrullningar med en 140 kg tung vals och skummaterialet i bäddmadrassen pressas ihop vid hög luftfuktighet för att efterlikna en varm och svettig sommarnatt. Många skummaterial är känsliga för just kombinationen tryck och fukt, vilket är svårt att själv kontrollera när man står i butiken. 

– Just kombinationen fukt och tryck kan påverka elasticiteten i vissa typer av skummaterial. Det har vi sett i tidigare tester och det här testet är inget undantag, säger Bengt-Åke Andersson på RISE.

Testet visade också att två av bäddmadrasserna, Ekens Fastex Trens och EM Cumulus’ Nyäng, fick en bestående sättning på upp mot 20 procent, vilket kan ha en stor inverkan på bäddens tryckfördelande egenskaper.

Bäddmadrassen är en viktig komponent som kan både kan höja och sänka sängens ergonomiska egenskaper. Just av den anledningen testar vi även sängens ergonomi utan bäddmadrass. Detta är inget som ingår i betygsättningen men det ger värdefull information om själva sängen, vilket kan vara bra att veta om du en dag väljer att byta till en avsevärt tunnare bäddmadrass.

De tre sängar som klarade Testfaktas högt ställda krav på ergonomi med bäddmadrass, Mio Godmorgon, Viking Sirius Duoflex och Sova 24JSU Midnatt, visade även bra egenskaper i själva sängbotten. Tvärtom var det med Jysk Gold E5 och Svenska Hem Dream Royal som hade avsevärt sämre ergonomiska egenskaper utan bäddmadrass.

Sammantaget då, vad kan man säga om sängarna i urvalet? Med tanke på att detta är sängar i den lägre prisklassen så är resultatet överraskande bra. Men det är ganska stora skillnader när man ser till detaljer som andning, uthållighet i material och hur skuldran tillåts sjunka ner i bädden i sidoläge.
De sängar som kommer sammantaget bäst ut är också genomgående bra, och bäst i det här testet är Mios modell Godmorgon.

Lindra och underlätta

En höjd huvudände kan lindra besvären vid snarkning, förkylning eller andra luftvägsbesvär. Vid värk eller skador kan en ställbar säng öka chanserna att hitta en avslappnande position och för gravida kan vilan bli skönare samtidigt som sängen gör det lättare att komma upp i sittande position. Man kan också ha ställbar säng bara för att det är skönt: att halvligga för att surfa, läsa eller se på teve. 

Men alla ställbara sängar har rörliga delar vilket innebär en klämrisk. Låt därför aldrig barn leka med sängen. Håll händer, fötter och husdjur på avstånd från sängens rörliga delar. En bra tumregel är att det är den som ligger i sängen som ska styra den.
Var noga med att läsa bruksanvisningen som ger bra råd för att minska risken för skador.

Läs mer om Testfaktas sängtester

FAKTA OM TESTET

Testfaktas sängtester utförs av specialiserade och oberoende laboratorier inom Testfaktas laboratorienätverk. Testerna utförs av tre olika laboratorier med olika inriktning och täcker in allt från ergonomiska egenskaper till analys av hälsovådliga kemikalier.

Syftet med testerna är att visa på skillnaderna mellan marknadens utbud av sängar inom den valda kategorin (ställbara sängar under 19 000 kronor).
 

Läs mer om Testfaktas sängtester

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i standardklassen

Rätt stöd för axlar och nacke är avgörande för en god sömn. Men för att nackmusklerna ska kunna slappna av behövs en avlastande säng. Flera sängar i Testfaktas laboratorietest av kontinentalsängar har bra ergonomi, men det som utmärker de bästa är att de också andas bra och har bra uthållighet.

Laboratorietest

Roma kontinentalsäng

Kontinentalsängen Roma från möbelvaruhuset Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Roma uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för kroppstyperna S (small), M (medium) och L (large).

Laboratorietest

Effektiv i alla lägen utmärker bästa luftrenaren

Två tillverkare sticker ut i Testfaktas stora laboratorietest av luftrenare med hög kapacitet, men Blueair 7700i står som ensam vinnare när resultaten från både max- och tystare läge vägs samman.

– Både Blueair och Electrolux har högre kapacitet än konkurrenterna i testet, förklarar Tobias Eriksson, testledare på laboratoriet RISE i Borås.

Laboratorietest

Rusta glasräcke

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas glasräcke avsett för montering på altan. Rustas glasräcke har testats tillsammans med jämförbara glasräcken från Bauhaus och Jula. Glasräcket från Rusta presterar genomgående bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Stora skillnader mellan olika maskindiskmedel

Ett stort test av maskindiskmedel visar att ett par produkter har svårt att få disken och diskmaskinen ren. Vinnaren klarar dock rengöringen med nästan full pott.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i premiumklassen

En bra säng ger kroppen låter kroppen vila utan problem för rygg eller axel. Men vad innebär en bra ergonomi egentligen och vad får man för pengarna? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett kontinentalsängar i den högre prisklassen. 

Laboratorietest

Rusta färdigblandad spolarvätska -18°C

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas färdigblandade spolarvätska. Testet som utförts av tyska Dekra visar att spolarvätskan presterar genomgående bra och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Skummadrassen utmanar resårsängen

Glöm ungdomens tunna skumgummimadrass som idag endast tas fram när barnen har pyjamasparty. En ny generation ergonomiska skummadrasser ger en ergonomi i nivå med de klassiska resårsängarna, visar Testfaktas uppdragstest.

Laboratorietest

Rusta ångstrykjärn Berry 2200W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas ångstrykjärn Berry 2200 W. Rustas ångstrykjärn presterar genomgående bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Canvac luftrenare CLR6540V

Testfakta Research har på uppdrag av Elon laboratorietestat Canvac CLR6540V luftrenare.  Canvac har hög max-kapacitet, klarar att rena rum upp till 15 kvadratmeter vid mycket låg ljudnivå (20dB) och är enkel att använda.

Laboratorietest

Byggmax impregnerad trall

Testfakta Research har på uppdrag av Byggmax laboratorietestat och verifierat kvaliteten på Byggmax tryckimpregnerade trallvirke. Resultatet för fyra olika batcher visar att trallvirket uppfyller kraven på virkeskvalitet och impregnering samt att levererade längder motsvarar specifikationen.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmärkning av yogamattor

I Testfakta Researchs laboratorietest av yogamattor testas glidmotstånd, tryckfördelning, tålighet, rengöring och innehåll av skadliga kemikalier. För att uppfylla kraven för kvalitetsmärkningen måste yogamattan prestera genomgående bra i samtliga testmoment.

Laboratorietest

Två vinnare i stort test av bäddmadrasser

Man behöver inte vara prinsessan på ärten för att känna skillnad på olika bäddmadrasser. Men i Testfaktas stora laboratorietest blev det jämnt lopp mellan Mio Sleep Delux och Hilding Harmony Vent – båda blev Bäst i test.

Viktigt med rätt säng för god sömn

Fast eller mjuk, skum eller spiralfjädrar, zonindelad eller inte? Många begrepp och ett gigantiskt utbud gör det svårt att hitta rätt i sängdjungeln. Testfakta och ergonomiexpert Dr Florian Heidinger reder ut begreppen.

Laboratorietest

New York kontinentalsäng

Kontinentalsängen New York från möbelvaruhuset Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för större och tyngre personer, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen New York uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för kroppstyp L (large).

Laboratorietest

Bästa ramsängen under 7000 kronor

Vilken är den bästa ramsängen? Och vad är det som skiljer storsäljarna åt? Testfakta Research har testat tio av de största sängtillverkarnas ramsängar – och det är stora skillnader mellan sängarna.

Sova med sömnapp – både avslappnande och stressande

Svårt att somna under ljusa sommarkvällar? Orolig sömn och inte det minsta utvilad när väckarklockan ringer? Tillverkarna av sömnappar säger sig ha lösningen på allt detta, och lite till. Testfakta har jämfört sex av de mest populära apparna.

Åtta hjälpmedel mot snarkning - sömnexperten ger råd

Skenor, sprayer eller intelligenta kuddar för tusentals kronor – utbudet av snarkhjälpmedel ökar. Men är de verkligen värda pengarna? Här är sömnexpertens råd.

Laboratorietest

Mest och bäst dun för pengarna

Andelen dun, dunets kvalitet, textiliernas täthet och täckets konstruktion – det är många faktorer som styr hur bra duntäcket är, visar Testfakta Researchs laboratorietest av tio vanliga märken.

Så bra fungerar babyvakterna

En babyvakt är ett bra hjälpmedel för många småbarnsföräldrar. Men hur mycket kan man lita på dem? Testfakta har undersökt hur bra åtta produkter fungerar i praktiken.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.