Meny
  • Det finns en uppsjö av gifter på bananernas skal. Några av dem finns också i fruktköttet. Foto: Shutterstock
-A A +A

En ekologisk banan är en giftfri banan

Listan på bekämpningsmedel blir lång när Testfakta låter analysera bananer. Som mest hittade labbet sju olika gifter i skalet på en och samma banansort. Och flera av gifterna finns inte bara i skalet. Garanterat giftfria är bara de ekologiska bananerna.

När Testfakta låter laboratoriet ALS Global Täby utanför Stockholm analysera bananklasar från nio sorters bananer hittar de rester av bekämpningsmedel mot både insekter och svamp. Däremot är det inga av gifterna som överstiger EU:s gränsvärden.

Fem av ämnena som laboratoriet hittat är så kallat systemiska, vilket innebär att bekämpningsmedlen tas upp av hela växten. Resultatet blir att gifterna finns, inte bara i skalet, utan också i bananens fruktkött. Det är också något som bekräftas av de analyssvar Testfakta fått.

– Provsvaren visar tydligt att det finns gifter i fruktköttet på flera av bananerna. För ett av ämnena indikerar provsvaren att det till och med finns minst lika mycket av bekämpningsmedlet i själva fruktköttet som i skalet, säger Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet, som studerat Testfaktas provsvar.

När Livsmedelsverket gör stickprovskontroller på bananer i grossistleden, analyserar man hela bananer inklusive skal, trots att det egentligen är vad som finns i den ätliga delen av bananen som är viktigt.

– Någon gång bestämde man sig internationellt att alla frukter och grönsaker ska analyseras med skalet på – det blir både billigare och snabbare. För att uppskatta hur mycket av bekämpningsmedlen som finns i själva fruktköttet använder vi oss av så kallade processfaktorer, berättar Anders Jansson, statsinspektör på Livsmedelsverket med ansvar för myndighetens kontrollprogram för bekämpningsmedel.

Svampmedlet imazalil är ett av de ämnen som tas upp av hela växten. Det hittades i fyra av Testfaktas bananprover. Hur mycket som exakt sitter i bananköttet går inte att bestämma. Men enligt Livsmedelsverkets beräkningsmodell sitter 52 procent av bekämpningsmedlet i själva fruktköttet.

Baserat på EU:s gränsvärden innebär det att ett litet barn på tio kilo kan äta upp till 480 gram banankött (drygt fyra bananer) under en dag utan att det är farligt.

– Det är mycket anmärkningsvärt att Livsmedelsverket och EU låter analysera alla frukter och grönsaker med skalet på, oavsett om man äter det eller inte. Det är ju exakt hur mycket vi får i oss, själva dosen, som är viktig, säger Åke Bergman.

Av de ekologiska banansorterna som analyserats, var det däremot ingen som visade spår efter några som helst bekämpningsmedel. Så vill man vara säker att inte få i sig några gifter, är det enda som gäller att köpa ekologiska. Men de är dyrare: i snitt skilde det fem kronor kilot mellan de ekologiska och de andra när Testfakta köpte in de olika bananerna för analys.

Fakta 

Bananfakta

  • De bananer vi äter mest av i Sverige kallas egentligen för dessertbanan, till skillnad från kokbananer.
  • Varje svensk äter i genomsnitt 19 kilo bananer per år.
  • Inom EU är genomsnittet 15 kilo per person och år.
  • Cirka 13 procent av de bananer vi köper i Sverige är ekologiska.
  • Världshandeln med bananer uppgår till cirka 17 miljoner ton.
  • Mest bananer exporterar Ecuador, drygt 5 miljoner ton bananer per år.
  • Störst exportör av ekologiska bananer är Dominikanska republiken.

Källa: FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO samt SCB.

Bekämpningsmedel

  • Antalet olika bekämpningsmedel som används på bananodlingar har ökat på grund av att svampar och insekter blivit resistenta.
  • Flera av bekämpningsmedlen som finns i bananköttet har, vid försök på djur, visat sig påverka lever och (i ett fall) sköldkörtel. Då gäller det doser som ligger långt över vad man kan få i sig genom att äta bananer.
  • Ämnet imazalil som hittats i banankött, är listat som cancerframkallande i USA av amerikanska EPA, Environmental Health Agency. Dock inte inom EU.

Källa: FAO, Kemikalieinspektionen och EPA.

Livsmedelsverkets ansvar

  • Livsmedelsverket delar på kontrollen av livsmedel tillsammans med länsstyrelserna och kommunerna.
  • Grunden i livsmedelslagstiftningen är att den som vill tillhandahålla livsmedel på marknaden också ansvarar för att livsmedlen är säkra och rätt märkta.
  • Livsmedelslagstiftningen och därmed alla gränsvärden för olika livsmedel är, med några få undantag, gemensamma för EU.
  • I år planerar Livsmedelsverket att göra 50 stickprovskontroller på bananer. Sedan 2010 har myndigheten gjort 173 stycken. I dessa var det bara en banan som översteg EU:s gränsvärden.

Källa: Livsmedelsverket

Fler tester och nyheter från Testfakta