Meny
  • Foto: Shutterstock
-A A +A

Varmluftsugnar gräddar olika bra

Dyrast är inte bäst när det handlar om varmluftsugnar, visar Testfaktas test. Och om pepparkakorna inte blir lika fina som du tänkt dig - var inte för hård mot dig själv – det kan mycket väl vara ugnens fel.

Den stora fördelen med varmluftsugnar jämfört med traditionella ugnar är värmespridningen – med den ska du kunna laga både Janssons frestelse och skinka på samma gång. Eller grädda flera plåtar med lussebullar och pepparkakor samtidigt.

Men det är inte alla varmluftsugnar som klarar detta, visar testfaktas test.

Laboratoriet gräddade två plåtar med muffins samtidigt i varje ugn och därefter bedömdes utseendet på bakverken. Bäst lyckades Siemens där alla muffins blev jämnt gräddade och jämna i formen. Det kan jämföras med Gorenje och Whirlpool där vissa muffins höll på att brännas medan andra inte gräddats klart när plåtarna togs ut. Dessutom blev kakorna ojämna i formen.
– Det beror på att ugnarna inte lyckats driva runt varmluften ordentligt och det bildas så kallade ”hotspots”. Detta är relativt vanligt bland varmluftsugnar, och förekommer ofta nere i hörnen i botten av ugnen, säger Claire Garner, testledare på det engelska laboratoriet Intertek som utfört testet.  

För mindre pajer eller andra rätter som placeras mitt i ugnen behöver det inte ha så stor betydelse. Men för den som vill kunna laga flera saker samtidigt eller har höga ambitioner för sina pepparkakor kan bra värmefördelning vara helt avgörande.

Testet visar också att ugnarna är olika snabba i starten. Gorenje-ugnen behöver nästan femton minuter för att nå 200 grader medan Husqvarna och Whirlpool klarar det på halva tiden. Whirlpool får ändå sämst betyg för temperatur-delen.  

– Den gick väldigt snabbt upp till 200 grader men sedan sjönk den direkt till 175 för att därefter ta sig långsamt upp men egentligen aldrig nå upp till 200 grader under testperioden.

Alla ugnar sägs vara självrengörande, vilket så klart låter fantastiskt. Tyvärr är det lite för bra för att vara sant, visar Testfaktas test.
Ugnarna smutsades ned invändigt och därefter kördes pyrolysprogrammet på de sex modeller som har detta. Pyrolys är en teknik som bränner bort smutsen under hög temperatur. Husqvarna-ugnen använder i stället katalysbeläggning som bryter ned smutsen och samlar den på botten av ugnen.

Bara Siemens kan egentligen kallas självrengörande, enligt laboratoriet. Efter att pyrolys-programmet körts var det endast en mycket liten mängd smuts kvar i botten.  

– För övriga modeller känns det däremot något missvisande. Här var graden av inbränd smuts och missfärgningar på ugnsluckorna så pass stor att det krävs ett intensivt manuellt arbete för att få dem rena, säger Claire Garner.

Testet visar också att priset inte är ett bra riktmärke när man ska köpa ugn. Den överlägsna testvinnaren Siemens tillhör de billigare modellerna medan den dyraste ugnen från Whirlpool hamnar sist.

 

Så funkar de självrengörande systemen 

Pyrolys
Ett särskilt rengöringsprogram där fett och smuts bränns bort vid mycket hög temperatur, cirka 500 grader. Programmet körs vid behov och kan ta upp till ett par timmar. När den fungerar bra kan pyrolys minimera behovet av manuell rengöring.  

Katalytisk rengöring
En beläggning på ugnens väggar som bryter ned fett och smuts när ugnen kommer upp i en viss temperatur. Smutsen samlas på ugnsbotten.
Katalytisk rengöring är automatiskt och sker samtidigt som du lagar mat i ugnen, vilket är en fördel. Å andra sidan saknar ugnsluckan katalytisk beläggning vilket innebär att du alltid måste rengöra den manuellt. 

 

Fler tester och nyheter från Testfakta