Meny
  • Laboratoriet utsätter bänkskivornas kanter för het ånga i tre gånger fem minuter. Ulf Lemke på SP sköter testet. Foto: Anna Sigge
  • Bänkskivans kant får ligga mot en vattendränkt svamp under sex timmar. Den måste vara helt tät för att inte svälla. Foto: Anna Sigge
  • Het ånga är också en del av fukttestet. På SP:s labb utsätts bänkskivan för ånga på 50 – 60 grader under 3 x 5 minuter. Foto: Anna Sigge
  • Ett aluminumblock med en temperatur på 180 grader får ligga mot bänkytan under 20 minuter. Foto: Anna Sigge
  • Hans Eriksson på SP testar bänkytans härdighet. Den repas och utsätts sedan för fett. Foto: Anna Sigge
  • Test av kalla vätskor. Blir det några fläckar av kaffe eller alkohol efter en timme? Foto: Anna Sigge
-A A +A

Hälften av bänkskivorna står inte emot fukten

På fyra av åtta köksbänkskivor i Testfaktas test kryper vatten och ånga in under kantlisten och skadar skivan. – Har fukten väl kommit in och skivan börjat svälla är det svårt att rädda den, säger Bengt-Åke Andersson, testledare på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Ett nyfixat kök med fräscha, rena bänkskivor är något som står högt på önskelistan för många. Frågan är hur länge den nya skivan klarar vardagen i köket, med värme, kladd, blaskande vatten och ånga från diskmaskinen.

Testfakta har låtit SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås jämföra åtta olika köksbänkskivor i vitt laminat. När labbet utsatte bänkskivornas fram- och sidokanter för test med vatten och ånga trängde fukt in i hälften av skivorna.

– Under det hårda ytskiktet är det en spånskiva, och kommer det in vatten till den suger den åt sig som en svamp och börjar svälla. Det måste vara helt tätt, har fukten väl kommit in blir det svårt att rädda bänkskivan, säger Bengt-Åke Andersson, testledare på SP.

Bänkskivorna kontrollerades både före och efter fuktproven. Vedum, Marbodal, Kvik och Myresjökök svällde alla av fukten. Även om skivan först bara öppnar upp sig lite i skarven mellan kantlist och ytskiktet så gör det att det kommer in mer fukt nästa gång och skivan sväller ännu mer.

– Efter ett halvår ser den inte rolig ut och troligtvis måste man byta den betydligt tidigare än vad man räknat med, säger Bengt-Åke Andersson.

Ballingslöv, Ikea, Bauhaus och Epoq klarade fuktprovningarna mot kanterna helt utan skador. Gemensamt för de opåverkade skivorna är att de har rundade framkanter, så kallad postform, där laminatet är vikt runt kanten.

– Den konstruktionen är inte lika känslig som de med rak framkant eftersom det blir betydligt mindre skarvar där fukt kan tränga in, säger Bengt-Åke Andersson.

Eftersom en kortsida av bänkskivan kan vara placerad mot en spis är det också intressant att veta hur värmetåliga sidokantlisterna är. Detta testades genom att lägga ett 85-gradigt järn mot bänkskivornas kortsidor i en timma.

Alla märken klarade sig opåverkade utom Bauhaus och Epoq, vars lister släppte av värmen. Bauhaus och Epoqs kantlister var inte fabrikslimmade som de andra utan levererades med en medföljande, förlimmad kantlist som labbet själv fick stryka på med strykjärn.

Laboratoriet testade också hur bra bänkskivornas ovansidor klarade värme vatten, fläckar och repning.Provbitar indränkta med kaffe, fett, vatten och alkohol fick ligga på bänkytorna i timmar, något som alla fabrikat klarade så gott som prickfritt.

I värmetestet ställdes ett hett aluminiumblock på bänkytan i tjugo minuter. Det lämnade spår efter sig på alla skivor, men det varierade hur tydliga märken det blev. Sämst klarade sig Myresjököks blanka skiva. Där blocket stått mattades glansen ordentligt.

Ytorna provades också mot fuktig värme, med en blöt trasa mellan det varma aluminiumblocket och bänkskivan. Här fick Ikeas och Marbodals bänkskivor de tydligaste märkena.

Att till synes likadana bänkskivor klarar påfrestningarna olika bra är inte konstigt, menar Bengt- Åke Andersson.

– Det beror helt på vilken typ av laminat som används. Laminat är gjord av olika lager av papper som impregnerats och pressats samman. Ytskikt, antal lager med mera har betydelse för slutprodukten. Men det viktigast är att tillverkaren lyckas få alla skarvar täta, säger Bengt-Åke Andersson.

 

Relaterade artiklar

Relaterade artiklar

Test av köksluckor.

Gångjärnen på tre av sex köksluckor bröts loss. Lika många luckor fick sprickor i beläggningen när de utsattes för vattenånga. Däremot klarade sig köksskåpen bra mot både fläckar och repor, visar Testfaktas laboratorietest.

Fler tester och nyheter från Testfakta