Rätt bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Uppdragstest

Rätt bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Foto: Anna Sigge
Foto: Tobias Meyer
Foto: Anna Sigge

Har du en hård och obekväm säng kan det vara idé att använda en bra bäddmadrass. Men inte ens den bästa bäddmadrassen kan kompensera en usel säng.
Testfakta Research har testat tio bäddmadrasser och hittat en tydlig vinnare.

Testfakta Research
Testfakta Research Publicerad: 23 Feb, 2018
Läs senare

En god sömn är en viktig del i att må bra, liksom en bra säng är en god förutsättning för att känna sig utvilad när man vaknar. Så var hittar man den optimala bädden? Går det att få en optimal bädd? Svaret är inte självklart. 

Testfakta Research har på uppdrag av möbelföretaget Mio testat tio bäddmadrasser på marknaden i ett prisspann mellan 1300 kronor och 2500 kronor. Madrassernas ergonomi, tryckavlastning, andningsförmåga och slitstyrka har synats i madrassömmarna. 

[PDF]

– I testerna har bäddmadrasserna testats mot en hårdare sängbotten med mindre bra ergonomiska egenskaper. Vi kan då se hur de olika bäddmadrasserna förbättrar bäddens ergonomi, säger Florian Heidinger på Ergonomie Institut München, som utfört de ergonomiska testerna.
– Om du redan har en bra säng så är bäddmadrassens egenskaper mindre viktiga.
Det här är ett samband som märks tydligt för Carpe Diem som har en tunnare skumsektion. Den ger inte mycket till stöd på testets hårda sängbotten. Men det kan säkert förklaras med att den är gjord för att vara följsam tillsammans med Carpe Diems sängbotten, som har mycket bra ergonomiska egenskaper. 

Har man en bättre sängbotten är det alltså ingen större vits med en tjockare bäddmadrass. Det riskerar att försämra bäddens ergonomi. Men inte ens en bra bäddmadrass kan rädda en hopplöst nedlegad säng med stöd som en hängmatta.
– En bra bäddmadrass räcker inte för att kompensera den här typen av problem, säger Florian Heidinger. 

Mio vinner på bra ergonomi och tryckavlastning men har samtidigt en något sämre andningsförmåga. Florian Heidinger menar att det kan vara svårt att optimera alla egenskaper som ska samspela i en madrass. 
– En tunnare bäddmadrass kan ha mindre bra komfortegenskaper men andas ofta bättre eftersom den leder bort fukt mer effektivt.

Sen är frågan hur madrassen påverkas över tiden. Hur länge behåller den sin spänst och tryckavlastande förmåga? För att ta reda på det testar Rise i Borås skummaterialets förmåga att återhämta sig efter belastning.
– Vi pressar ihop madrassens skumkärna i en fuktig miljö och med ett tryck motsvarande det som höften ger när man ligger på sidan. Testet visar att vissa material har svårt att återhämta sig fullt ut, säger Bengt-Åke Andersson på Rise.

Här utmärkte sig madrasserna från Kungsängen och Sängjätten som bara återhämtade sig till drygt hälften av den ursprungliga tjockleken.

Fakta om testet

Testfaktas sängtester utförs av specialiserade och oberoende laboratorier inom Testfaktas laboratorienätverk. Testerna utförs av tre olika laboratorier med olika inriktning och täcker in allt från ergonomiska egenskaper till analys av hälsovådliga kemikalier.
Syftet med testerna är att visa på skillnaderna mellan marknadens utbud av sängar/ bäddmadrasser inom den valda kategorin. 

Läs mer om Testfaktas sängtester

Ladda ner tabell med testresultat som PDF

Fler nyheter

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Stort test av premiumklassade kontinentalsängar

Testfakta har kvalitets testat elva kontinentalsängar av olika fabrikat i laboratoriemiljö för att mäta komfort och uthållighet. Högst betyg fick Mios modell.

Sova med sömnapp – både avslappnande och stressande

Svårt att somna under ljusa sommarkvällar? Orolig sömn och inte det minsta utvilad när väckarklockan ringer? Tillverkarna av sömnappar säger sig ha lösningen på allt detta, och lite till. Testfakta har jämfört sex av de mest populära apparna.

Åtta hjälpmedel mot snarkning - sömnexperten ger råd

Skenor, sprayer eller intelligenta kuddar för tusentals kronor – utbudet av snarkhjälpmedel ökar. Men är de verkligen värda pengarna? Här är sömnexpertens råd.

UPPDRAGSTEST

Fel toa till fritidshuset ger högre värmekostnader

En förbränningstoalett kräver vare sig tillgång till vatten eller avlopp och man slipper det obehagliga jobbet med att tömma latrinen. Men det är stora skillnader i prestanda, säkerhet och energiförbrukning – en kall vinterdag kan en spolning dra ut all värme ur fritidshuset, visar Testfakta Researchs laboratorietest av fem modeller på den nordiska marknaden.

UPPDRAGSTEST

Bästa ramsängen under 7000 kronor

Hur bra är de lite billigare sängarna och hur skiljer de sig åt?
Generellt håller de en ganska hög nivå men skillnaderna i komfort och kvalitet varierar, det visar Testfakta Researchs test av tio ramsängar i det lägre prissegmentet.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Mest och bäst dun för pengarna

Andelen dun, dunets kvalitet, textiliernas täthet och täckets konstruktion – det är många faktorer som styr hur bra duntäcket är, visar Testfakta Researchs laboratorietest av tio vanliga märken.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Så väljer du rätt för fläckfri tvätt

En fläckborttagare gör standardtvättmedlet effektivare. Den fixar ofta fläcken, men påverkar även klädernas färg och vithet, visar Testfakta Research laboratorietest. Det gäller att välja medel efter önskat resultat. Utmanaren Via Tabort vinner på vithet och skonsamhet.

Så bra fungerar babyvakterna

En babyvakt är ett bra hjälpmedel för många småbarnsföräldrar. Men hur mycket kan man lita på dem? Testfakta har undersökt hur bra åtta produkter fungerar i praktiken.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart borste bäst för plack och tandkött

Byt till eltandborste är ofta rådet från tandläkaren. Men hur mycket bättre blir det med en eltandborste och är det någon skillnad på olika modeller? Testfakta Research har testat sex olika modeller i premiumklassen. Resultatet bekräftar tandläkarens råd men visar också att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Som man bäddar får man sova

En bra bäddmadrass kan göra din säng både bättre och skönare. Men det är stora skillnader mellan olika märken, visar Testfaktas test.

UPPDRAGSTEST

Rätt bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Har du en hård och obekväm säng kan det vara idé att använda en bra bäddmadrass. Men inte ens den bästa bäddmadrassen kan kompensera en usel säng.
Testfakta Research har testat tio bäddmadrasser och hittat en tydlig vinnare.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Ställ in dig på bästa sömnen

Försäljningen av ställbara sängar har ökat markant de senaste åren. Testfakta Researchs laboratorietest av 11 vanliga modeller visar på stora skillnader i sängarnas följsamhet, andningsförmåga och hur de håller över tiden.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Hög kvalitet på kontinentalsängar

Dubbelsängar eller kontinentalsängar har blivit en av de mest populära sängvarianterna. Det finns många modeller att välja bland och priserna varierar stort, men är det någon skillnad förutom priset? För att ta reda på det lät Testfakta Research laboratorietesta åtta vanliga modeller.

Laboratorietest

Bästa kudden för maxad nattsömn

En bra kudde är lika viktig för nattsömnen som en bra säng. Men det är svårt att veta vad man får när man gör sitt kuddköp. Testfakta har testat åtta olika märken.

Laboratorietest

Låg kvalitet på lakanen

Slitstarka lakan som varken noppar sig eller tappar formen är svåra att hitta i svenska butiker. Prislappen ger heller ingen bra vägledning. I Testfaktas test är det dyraste lakanet visserligen bäst, men det billigaste hamnar på en god andraplats.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.