Rätt bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Uppdragstest

Rätt bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Foto: Anna Sigge
Foto: Tobias Meyer
Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Har du en hård och obekväm säng kan det vara idé att använda en bra bäddmadrass. Men inte ens den bästa bäddmadrassen kan kompensera en usel säng.
Testfakta Research har testat tio bäddmadrasser och hittat en tydlig vinnare.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Publicerad: 23 Feb, 2018
Läs senare

En god sömn är en viktig del i att må bra, liksom en bra säng är en god förutsättning för att känna sig utvilad när man vaknar. Så var hittar man den optimala bädden? Går det att få en optimal bädd? Svaret är inte självklart. 

Testfakta Research har på uppdrag av möbelföretaget Mio testat tio bäddmadrasser på marknaden i ett prisspann mellan 1300 kronor och 2500 kronor. Madrassernas ergonomi, tryckavlastning, andningsförmåga och slitstyrka har synats i madrassömmarna. 

[PDF]

– I testerna har bäddmadrasserna testats mot en hårdare sängbotten med mindre bra ergonomiska egenskaper. Vi kan då se hur de olika bäddmadrasserna förbättrar bäddens ergonomi, säger Florian Heidinger på Ergonomie Institut München, som utfört de ergonomiska testerna.
– Om du redan har en bra säng så är bäddmadrassens egenskaper mindre viktiga.
Det här är ett samband som märks tydligt för Carpe Diem som har en tunnare skumsektion. Den ger inte mycket till stöd på testets hårda sängbotten. Men det kan säkert förklaras med att den är gjord för att vara följsam tillsammans med Carpe Diems sängbotten, som har mycket bra ergonomiska egenskaper. 

Har man en bättre sängbotten är det alltså ingen större vits med en tjockare bäddmadrass. Det riskerar att försämra bäddens ergonomi. Men inte ens en bra bäddmadrass kan rädda en hopplöst nedlegad säng med stöd som en hängmatta.
– En bra bäddmadrass räcker inte för att kompensera den här typen av problem, säger Florian Heidinger. 

Mio vinner på bra ergonomi och tryckavlastning men har samtidigt en något sämre andningsförmåga. Florian Heidinger menar att det kan vara svårt att optimera alla egenskaper som ska samspela i en madrass. 
– En tunnare bäddmadrass kan ha mindre bra komfortegenskaper men andas ofta bättre eftersom den leder bort fukt mer effektivt.

Sen är frågan hur madrassen påverkas över tiden. Hur länge behåller den sin spänst och tryckavlastande förmåga? För att ta reda på det testar Rise i Borås skummaterialets förmåga att återhämta sig efter belastning.
– Vi pressar ihop madrassens skumkärna i en fuktig miljö och med ett tryck motsvarande det som höften ger när man ligger på sidan. Testet visar att vissa material har svårt att återhämta sig fullt ut, säger Bengt-Åke Andersson på Rise.

Här utmärkte sig madrasserna från Kungsängen och Sängjätten som bara återhämtade sig till drygt hälften av den ursprungliga tjockleken.

Fakta om testet

Testfaktas sängtester utförs av specialiserade och oberoende laboratorier inom Testfaktas laboratorienätverk. Testerna utförs av tre olika laboratorier med olika inriktning och täcker in allt från ergonomiska egenskaper till analys av hälsovådliga kemikalier.
Syftet med testerna är att visa på skillnaderna mellan marknadens utbud av sängar/ bäddmadrasser inom den valda kategorin. 

Läs mer om Testfaktas sängtester

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

Fler nyheter

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Kontinentalsängar - lagom mjuk och lagom hård för bästa vila

Det finns flera bra alternativ för den som vill köpa en säng i premiumklassen, visar Testfaktas test. Men ta god tid på dig innan du slår till – det är svårt reklamera en säng för att den ”inte är skön”.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa ställbara sängen under 19000 kronor

 Den vanligaste liggställningen är på sidan eller på rygg. Men en säng med ställbar huvud- och fotända kan vara gynnsamt både för sömnen och hälsan. När Testfakta testar olika alternativ i standardsegmentet, sängar under 19 000 kronor, sticker några fabrikat ut. Och bäst i test är Mios nya modell Godmorgon.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Skinande ren testvinnare i diskmedelstest

I årets upplaga av Testfakta Researchs diskmedelstest har nio olika produkter jämförts. I testet har laboratoriet kört drygt 600 maskiner fulla med smutsiga tallrikar, glas och bestick.
Och när allt är diskat och klart framstår ett diskmedel som en ganska klar vinnare.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen under 20.000 kronor

Har du problem att sova gott om nätterna, känns madrassen obekväm eller vill du helt enkelt unna dig en ny säng? I Testfakta Research test av kontinentalsängar under 20 000 kronor får du vägledning inför köpet.
 - och Arne Lowden, docent och sömnspecialist, tipsar om knepen för att sova bättre.

 

Testfakta uppgraderar betygskalan

Den nuvarande betygsskalan 1 till 5 räcker inte längre till. Fler testparametrar och generellt bättre produkter kräver en mer detaljerad betygsskala. Den nya skalan 1 till 10 kommer att göra det tydligare för dig som läsare.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa ramsängen under 7000 kronor

Hur bra är de lite billigare sängarna och hur skiljer de sig åt?
Generellt håller de en ganska hög nivå men skillnaderna i komfort och kvalitet varierar, det visar Testfakta Researchs test av tio ramsängar i det lägre prissegmentet.

Sova med sömnapp – både avslappnande och stressande

Svårt att somna under ljusa sommarkvällar? Orolig sömn och inte det minsta utvilad när väckarklockan ringer? Tillverkarna av sömnappar säger sig ha lösningen på allt detta, och lite till. Testfakta har jämfört sex av de mest populära apparna.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa rakhyveln för len hud

En nära och följsam rakning som inte irriterar eller skadar huden är några av de viktigaste egenskaperna för en rakhyvel. I Testfaktas omfattande laboratorietest har åtta olika hyvlar testats på 21 försökspersoner och stålets skärpa och uthållighet jämförts.
 

Åtta hjälpmedel mot snarkning - sömnexperten ger råd

Skenor, sprayer eller intelligenta kuddar för tusentals kronor – utbudet av snarkhjälpmedel ökar. Men är de verkligen värda pengarna? Här är sömnexpertens råd.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Plantagen Premiumjord

Plantagens Premiumjord har genomgått Testfaktas test av odlingsjordar och fyller därigenom kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Mest och bäst dun för pengarna

Andelen dun, dunets kvalitet, textiliernas täthet och täckets konstruktion – det är många faktorer som styr hur bra duntäcket är, visar Testfakta Researchs laboratorietest av tio vanliga märken.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans väggfärg

Rusta Reflekt Nyans väggfärg har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Så bra fungerar babyvakterna

En babyvakt är ett bra hjälpmedel för många småbarnsföräldrar. Men hur mycket kan man lita på dem? Testfakta har undersökt hur bra åtta produkter fungerar i praktiken.

Laboratorietest

Som man bäddar får man sova

En bra bäddmadrass kan göra din säng både bättre och skönare. Men det är stora skillnader mellan olika märken, visar Testfaktas test.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Ställ in dig på bästa sömnen

Försäljningen av ställbara sängar har ökat markant de senaste åren. Testfakta Researchs laboratorietest av 11 vanliga modeller visar på stora skillnader i sängarnas följsamhet, andningsförmåga och hur de håller över tiden.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.