Bästa kontinentalsängen under 20.000 kronor

Uppdragstest

Bästa kontinentalsängen under 20.000 kronor

Ergonomie Institut München testar sängarnas tryckavlastningsförmåga samt hur bra de är på att ge stöd åt rygg, axel, svank och höft. Foto: Tobias Meyer
Dr Florian Heidinger på EIM testar sängarnas andningsförmåga. Det görs med hjälp av en docka som avsöndrar fukt motsvarande en sovande människa. Sensorer mäter andningsförmågan. Foto: Tobias Meyer
Bäddmadrassernas kärna genomgår ett kompressionstest för att simulera den belastningen och den fuktutsöndringen som materialet blir utsatt för under en längre tids användning. Därefter undersöks hur den har påverkats. Foto: Anna Sigge
På RISE utsätts sängarna för utmattningsprover för att testa kvalitet och konstruktion. Foto: Anna Sigge
Efter samtliga tester är genomförda skärs sängarna upp för att inspektera hur materialet och konstruktionen har klarat sig igenom testerna. Foto: Anna Sigge
Här undersöker en medarbetare på RISE fjädrarna och fjädrarnas ”fodral” inuti en madrass för att se hur de har klarat sig igenom testerna. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Har du problem att sova gott om nätterna, känns madrassen obekväm eller vill du helt enkelt unna dig en ny säng? I Testfakta Research test av kontinentalsängar under 20 000 kronor får du vägledning inför köpet.
 - och Arne Lowden, docent och sömnspecialist, tipsar om knepen för att sova bättre.

 

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Publicerad: 11 Apr, 2018
Läs senare

Det är flera faktorer som styr hur gott vi sover om natten. En viktig sådan är självklart sängen, konstaterar Arne Lowden, docent och sömnspecialist på Stressforskningsinstitutet.

Sängkomfort bidrar till att vi vidmakthåller sömnen, hindrar sömnstörning och därmed får ett bättre återhämtningsvärde på sömnen. Sedan är ju sängkomfort inte bara konstruktionen och madrassen, utan också värmekomfort och vilken typ av sängkläder man använder, säger Arne Lowden.

För att ta reda på vilka kontinentalsäng som är bäst har Testfakta låtit oberoende experter utföra ett laboratorietest där man jämfört sängarnas ergonomi, andningsförmåga, uthållighet och konstruktion.

Testet som omfattar standardsängar i mellanprisklassen har gjorts på uppdrag av tillverkaren Kungsängen med syfte att jämföra de vanligaste fabrikaten på den svenska marknaden.

[PDF]

Doktor Florian Heidinger på EIM, Ergonomie Institut München, är en av de experter som varit med och genomfört testet. Liksom Arne Lowden anser han att sängens komfort är avgörande för hur gott vi sover om natten.

Ur en ergonomisk synpunkt ska sängen inte störa sömnen. Det är viktigt att man kan inta en avslappnande position för kroppen och att tryckavlastningen fungerar så att inte blodflödet begränsas. Men även fuktighet, värme och kyla är faktorer som kan störa sömnen, säger Dr Florian Heidinger.

Bäst i test är Kungsängen följt av Viking Beds. Skillnaden ligger i ergonomin där Kungsängen presterar bäst både med och utan bäddmadrass. Det är också den enda sängen som uppfyller Testfaktas högt ställda kvalitetskrav, Verified Quality & Performance.

Merparten av sängarna har bra fjädringsegenskaper och ger en god ergonomi. Det är endast Ikeas säng som fick underkänt, konstaterar Dr Florian Heindinger.

Utöver ergonomi är sängens andningsförmåga viktig. Om sängen inte andas blir det fuktigt vilket också kan störa sömnen. Bäst andningsförmåga hade sängen från Sova följt av Viking Beds, Cumulus och Mio.

I kvalitets- och uthållighetstesterna, som utförts av RISE, Research Institutes of Sweden, klarade sig sängarna bra med några få undantag. Bäddmadrasserna på Sova och Cumulus klarade sig dåligt i kompressionstestet. De fick båda en större bestående sättning som kan påverka bäddens ergonomi över tiden.

Men förutom att ha en bra säng som du sover skönt i finns det mycket annat du kan göra för att förbättra din sömn. Att sova svalt, gärna i 18 till 19 grader, är ett tips för den som har svårt med sömnen, säger sömnforskaren Arne Lowden.

En låg temperatur i rummet är bra eftersom kroppstemperaturen går ner under sömnen. Det ger en signal till hjärnan att vi går in i en återhämtningsfas. Sänkningen av vår kroppstemperatur börjar ju redan på eftermiddagen och ingår i vår dygnsrytm. Däremot betyder ett svalt sovrum inte att du ska ligga och frysa temperaturen närmast kroppen ska vara runt 32 grader.

Det är också därför som nedkylning före sänggående är bra för sömnkvalitén. Ett väldigt bra tips enligt Arne Lowden är att ta ett varmt bad eller bada bastu innan du går och lägger dig. När du lämnar bastun eller badet kyls kroppen ner och du somnar då lättare in.

Så sover du bättre
  • Sov svalt, ha gärna mellan 18–19 grader i rummet. Glöm samtidigt inte varma täcken – temperaturen närmast kroppen ska vara runt 32.
  • Ta ett varmt bad eller bada bastu på kvällen – efteråt kyls du ner vilket är bra för insomnandet. Det är också bra att ha varma sockor på kvällen, däremot ska du ta av dem när du går till sängs.
  • Sov helst med kläder av material som kan absorbera svett. Undvik också tröjor som korvar sig och liknande, med tanke på att vi rör oss mycket när vi sover.
  • Det finns mängder av andra produkter, alltifrån vetekuddar till diverse madrasser som kan underlätta sovandet och ge mindre belastning på olika kroppsdelar.
  • Ha gärna en extra kudde i sängen om du har fysiska problem eller rent av träningsvärk, för att exempelvis avlasta knäna.
  • Är du förkyld – ha huvudet höjt för att underlätta för andningsvägarna.
  • Vistas ute i dagsljus på förmiddagen. På så sätt får du ett tidigare påslag av melatonin och blir sömnigare på kvällen. Dessutom, om man utsätter sig för mycket dagsljus på dagen minskar effekten av blåljus från skärmar.
  • Fysisk aktivitet dagtid ger en naturlig trötthet, som kan vara gynnsamt. Däremot kan väldigt sen träning vara skadlig för insomnandet.
  • Undvik vita och blåa datorskärmar, smartphones och läsplattor två timmar före sänggåendet. Titta på tv istället, då är ljusstyrkan längre bort.
  • Alternativet till att undvika skärmtittande helt är att använda ett blåfilter, det finns det appar för.

Källa: Arne Lowden, docent och sömnspecialist, Stressforskningsinstitutet.

Fakta om testet

Testfaktas sängtester utförs av specialiserade och oberoende laboratorier inom Testfaktas laboratorienätverk. Testerna utförs av tre olika laboratorier med olika inriktning och täcker in allt från ergonomiska egenskaper till analys av hälsovådliga kemikalier.

Syftet med testerna är att visa på skillnaderna mellan marknadens utbud av sängar inom den valda kategorin (kontinentalsängar under 20 000 kronor).
 

Läs mer om Testfaktas sängtester

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

Fler nyheter

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Kontinentalsängar - lagom mjuk och lagom hård för bästa vila

Det finns flera bra alternativ för den som vill köpa en säng i premiumklassen, visar Testfaktas test. Men ta god tid på dig innan du slår till – det är svårt reklamera en säng för att den ”inte är skön”.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa ställbara sängen under 19000 kronor

 Den vanligaste liggställningen är på sidan eller på rygg. Men en säng med ställbar huvud- och fotända kan vara gynnsamt både för sömnen och hälsan. När Testfakta testar olika alternativ i standardsegmentet, sängar under 19 000 kronor, sticker några fabrikat ut. Och bäst i test är Mios nya modell Godmorgon.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa ramsängen under 7000 kronor

Hur bra är de lite billigare sängarna och hur skiljer de sig åt?
Generellt håller de en ganska hög nivå men skillnaderna i komfort och kvalitet varierar, det visar Testfakta Researchs test av tio ramsängar i det lägre prissegmentet.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Rätt bäddmadrass kan göra stor skillnad

En bra säng kan göra stor skillnad – både för hur bra man sover och hur utvilad man känner sig när man vaknar. Här spelar bäddmadrassen en avgörande roll. Och det är tydliga skillnader mellan olika tillverkare, visar Testfaktas test.

Sova med sömnapp – både avslappnande och stressande

Svårt att somna under ljusa sommarkvällar? Orolig sömn och inte det minsta utvilad när väckarklockan ringer? Tillverkarna av sömnappar säger sig ha lösningen på allt detta, och lite till. Testfakta har jämfört sex av de mest populära apparna.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Skinande ren testvinnare i diskmedelstest

I årets upplaga av Testfakta Researchs diskmedelstest har nio olika produkter jämförts. I testet har laboratoriet kört drygt 600 maskiner fulla med smutsiga tallrikar, glas och bestick.
Och när allt är diskat och klart framstår ett diskmedel som en ganska klar vinnare.

Åtta hjälpmedel mot snarkning - sömnexperten ger råd

Skenor, sprayer eller intelligenta kuddar för tusentals kronor – utbudet av snarkhjälpmedel ökar. Men är de verkligen värda pengarna? Här är sömnexpertens råd.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa rakhyveln för len hud

En nära och följsam rakning som inte irriterar eller skadar huden är några av de viktigaste egenskaperna för en rakhyvel. I Testfaktas omfattande laboratorietest har åtta olika hyvlar testats på 21 försökspersoner och stålets skärpa och uthållighet jämförts.
 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Mest och bäst dun för pengarna

Andelen dun, dunets kvalitet, textiliernas täthet och täckets konstruktion – det är många faktorer som styr hur bra duntäcket är, visar Testfakta Researchs laboratorietest av tio vanliga märken.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Plantagen Premiumjord

Plantagens Premiumjord har genomgått Testfaktas test av odlingsjordar och fyller därigenom kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Så bra fungerar babyvakterna

En babyvakt är ett bra hjälpmedel för många småbarnsföräldrar. Men hur mycket kan man lita på dem? Testfakta har undersökt hur bra åtta produkter fungerar i praktiken.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans väggfärg

Rusta Reflekt Nyans väggfärg har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Som man bäddar får man sova

En bra bäddmadrass kan göra din säng både bättre och skönare. Men det är stora skillnader mellan olika märken, visar Testfaktas test.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Ställ in dig på bästa sömnen

Försäljningen av ställbara sängar har ökat markant de senaste åren. Testfakta Researchs laboratorietest av 11 vanliga modeller visar på stora skillnader i sängarnas följsamhet, andningsförmåga och hur de håller över tiden.

Laboratorietest

Bästa kudden för maxad nattsömn

En bra kudde är lika viktig för nattsömnen som en bra säng. Men det är svårt att veta vad man får när man gör sitt kuddköp. Testfakta har testat åtta olika märken.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.