Det är flera faktorer som styr hur gott vi sover om natten. En viktig sådan är självklart sängen, konstaterar Arne Lowden, docent och sömnspecialist på Stressforskningsinstitutet.
Sängkomfort bidrar till att vi vidmakthåller sömnen, hindrar sömnstörning och därmed får ett bättre återhämtningsvärde på sömnen. Sedan är ju sängkomfort inte bara konstruktionen och madrassen, utan också värmekomfort och vilken typ av sängkläder man använder, säger Arne Lowden.
För att ta reda på vilka kontinentalsäng som är bäst har Testfakta låtit oberoende experter utföra ett laboratorietest där man jämfört sängarnas ergonomi, andningsförmåga, uthållighet och konstruktion.
Testet som omfattar standardsängar i mellanprisklassen har gjorts på uppdrag av tillverkaren Kungsängen med syfte att jämföra de vanligaste fabrikaten på den svenska marknaden.
[PDF]
Doktor Florian Heidinger på EIM, Ergonomie Institut München, är en av de experter som varit med och genomfört testet. Liksom Arne Lowden anser han att sängens komfort är avgörande för hur gott vi sover om natten.
Ur en ergonomisk synpunkt ska sängen inte störa sömnen. Det är viktigt att man kan inta en avslappnande position för kroppen och att tryckavlastningen fungerar så att inte blodflödet begränsas. Men även fuktighet, värme och kyla är faktorer som kan störa sömnen, säger Dr Florian Heidinger.
Bäst i test är Kungsängen följt av Viking Beds. Skillnaden ligger i ergonomin där Kungsängen presterar bäst både med och utan bäddmadrass. Det är också den enda sängen som uppfyller Testfaktas högt ställda kvalitetskrav, Verified Quality & Performance.
Merparten av sängarna har bra fjädringsegenskaper och ger en god ergonomi. Det är endast Ikeas säng som fick underkänt, konstaterar Dr Florian Heindinger.
Utöver ergonomi är sängens andningsförmåga viktig. Om sängen inte andas blir det fuktigt vilket också kan störa sömnen. Bäst andningsförmåga hade sängen från Sova följt av Viking Beds, Cumulus och Mio.
I kvalitets- och uthållighetstesterna, som utförts av RISE, Research Institutes of Sweden, klarade sig sängarna bra med några få undantag. Bäddmadrasserna på Sova och Cumulus klarade sig dåligt i kompressionstestet. De fick båda en större bestående sättning som kan påverka bäddens ergonomi över tiden.
Men förutom att ha en bra säng som du sover skönt i finns det mycket annat du kan göra för att förbättra din sömn. Att sova svalt, gärna i 18 till 19 grader, är ett tips för den som har svårt med sömnen, säger sömnforskaren Arne Lowden.
En låg temperatur i rummet är bra eftersom kroppstemperaturen går ner under sömnen. Det ger en signal till hjärnan att vi går in i en återhämtningsfas. Sänkningen av vår kroppstemperatur börjar ju redan på eftermiddagen och ingår i vår dygnsrytm. Däremot betyder ett svalt sovrum inte att du ska ligga och frysa temperaturen närmast kroppen ska vara runt 32 grader.
Det är också därför som nedkylning före sänggående är bra för sömnkvalitén. Ett väldigt bra tips enligt Arne Lowden är att ta ett varmt bad eller bada bastu innan du går och lägger dig. När du lämnar bastun eller badet kyls kroppen ner och du somnar då lättare in.