Bästa köp av led-tv

Bästa köp av led-tv

Laboratorietest

Ska du ge bort en led-tv i julklapp? Tänk till först, för dyrast behöver inte betyda bäst och billigast sämst. Testfaktas test av sex olika modeller visar på stora skillnader i bildkvalitet.

Laboratorietest
Kristina von Dolwitz Publicerad: 18 Dec, 2010
Läs senare

De flesta bytte ut tjock-tv:n mot lcd eller plasma för bara några år sedan. Nu är det dags för nästa skifte. Numera dominerar de superplatta led-tv-apparaterna butikshyllor och annonser. Men vilket fabrikat ska man välja? Vad skiljer dem åt? Testfakta bad det brittiska tekniklaboratoriet Intertek testa sex olika modeller, med ett rekommenderat pris på högst 10 000 kronor, i momenten bildkvalitet, ljudkvalitet och användarvänlighet.

– En panel bestående av tre erfarna tv-testare har bedömt bildkvaliteten på tv-apparaterna. Som signalkällor använde vi HD, 1080p via HDMI, marksänd digital-tv och dvd, säger Roy Brooker, chefsforskare på Intertek.

[PDF]

Bäst bildkvalitet hade Samsung, med endast mindre anmärkningar. Den gjorde mycket bra ifrån sig med samtliga källor, och presterade tillsammans med Philips bäst i HD. Klart sämst bildkvalitet hade Sandström.

– Det handlar om skillnader som den vanlige konsumenten inte skulle märka direkt. Men för den kritiske tittaren, som vill ha den bästa tv:n, är Samsungs det bästa valet. Sandström är inte jättedålig, men man bör nog jämföra den med de andra innan man köper den, säger Roy Brooker.

Samtliga tv-apparater i testet får mindre anmärkningar av Intertek. Det kan handla om oförmåga att återge skarp text eller ojämn svärta i vissa situationer. Det sistnämnda har till exempel Sony och Toshiba problem med

– Vi testar svärtan med en mycket högupplöst och detaljrik sekvens ur en James Bond-film. Miljön är mycket mörk, men också mycket ljus. Tv-apparaterna från Sony och Toshiba har störningar i de mörka partierna. Det beror förmodligen på att de har svårigheter med att hantera det ljusa och det mörka samtidigt. Det är inget jätteproblem, men man märker det, säger Michael Mead, testledare på Intertek.

Ett vanligt problem med många moderna tv-apparater är oförmågan att återge snabba rörelser. Föremål i bilden som rör sig snabbt kan lämna svansar, så kallade kometspår efter sig. Intertek mätte tv-apparaternas rörelseåtergivning med hjälp av en studsande mångfärgad boll, en så kallad chroma ball. Om en tv har problem med att återge rörelse, så märks det genom att några av färgerna är långsammare än bollen, så svansar uppstår. I detta moment hade Sony störst problem.

– De slutsatser vi kan dra av det här är att Sony inte har fokuserat på färger och snabba rörelser. Det har mer att göra med programmeringen av tv:ns mjukvara, än skärmen. Tillverkarna sparar in pengar, på till exempel bufferminne, och det kan vara en indikation på varför vissa är bättre än andra, säger Roy Brooker.

En led-tv kan, precis som andra skärmar av lcd-typ, ha svårigheter med reflektioner av det omgivande ljuset. Intertek testade hur mycket bilden påverkades av ljussättningen i rummet. I detta moment var Toshiba klart sämst, medan Philips och LG var klart bäst.

– Tillverkarna är medvetna om problemet med skärmreflexer, men är mer intresserade av att göra en tv som ser snygg ut när den är avstängd, säger Roy Brooker.

Tunna tv-apparater har ofta sämre ljud eftersom man helt enkelt inte får plats med tillräckligt bra högtalare. Sony försöker lösa detta genom att göra tv:n tjockare i mitten av bakpartiet. Detta medför att tv:n inte går att sätta lika tätt mot väggen. En lösning som, enligt Intertek, inte heller har lett till ett bättre ljud.

– Du kan inte få bra ljud från några av dessa tv-apparater. De låter som en bärbar radio. Men om du såg hur små högtalarna faktiskt är, så skulle du bli förvånad över hur bra de trots allt låter, säger Roy Brooker.

Du kan alltså få mycket tv för pengarna, speciellt med tanke på att dessa tv-apparater knappast säljs för rekommenderat pris i butik. Dra av en eller ett par tusenlappar och du har det faktiska butikspriset. Tillverkare som Testfakta pratat med menar att butikerna idag ser tv-apparater som en volymvara, som ger merförsäljning av till exempel hdmi-kablar och väggfästen.

– Butikerna gör knappt någon avans på tv-apparater längre. De förlorar snarare pengar på att sälja dem, säger Roy Brooker.

Fakta

Testet omfattar bildkvalitet, ljudkvalitet, betraktningsvinkel, skärmreflektion, energiförbrukning samt användarvänlighet.

Följande modeller har testats:
Samsung UE40C6005RWXXE
Philips 40PFL6605H/12
LG 42LE530N
Sony KDL-40EX600
Toshiba 40VL748N
Sandström 40LS9705

Bildkvalitet
Samtliga tv-apparater levereras med en standardinställning för färg, kontrast, ljus och andra parametrar som påverkar bildkvaliteten. Inför testet har laboratoriet ändrat apparaternas inställningar för att uppnå en optimal bildkvalitet. Optimeringen har gjorts med hjälp av teknisk mätutrustning för att så långt möjligt få lika förutsättningar för de olika apparaterna.
En panel bestående av erfarna tv-testare har därefter bedömt bildkvaliteten för marksänd digital-tv, HD via hdmi samt DVD.
Vid bedömningen av bildkvaliteten placerades samtliga apparater intill varandra i ett mörklagt rum med ett kontrollerat jämnt ljusflöde. Samma bilder, från identiska källor, visades samtidigt på alla skärmarna.

Bedömningen av bildkvaliteten omfattar bland annat följande parametrar:

Skärpa: Detaljtydlighet i en långsam och mycket detaljrik rörlig bild
Färgåtergivning: Hur väl tv:n återger verkliga färger.
Scrollning: Skärpa och eventuella störningar i bilden på en snabbt rullande text
Rörelseåtergivning: Förmågan att visa rörliga föremål utan eftersläpning, s.k. ”kometsvans”.
Panorering: Detaljförluster i bilden med en snabbt panorerande kamera.
Jämnhet i svärta: Skillnader på svärtan i mörka sekvenser.
Betraktningsvinkel: Maximal vinkel från sidan med opåverkad bildkvalitet
Skärmreflektion: Skärmens förmåga att reducera reflexer från t ex. solen eller belysning.

Ljudkvalitet
Tv-apparaterna placerades i ett normalt möblerat rum (enligt standard IEC 268-13), utan möjlighet till yttre störningar. En stereoanläggning kopplades in via tv-apparaternas scart-uttag och därefter fick en panel av ljudexperter lyssna på olika typer av musik och filmljud vid olika volym. Följande ljudkällor användes: röster, klassisk musik, pop, jazz och tv-drama.
Användarvänlighet
Laboratoriet undersökte hur enkelt det var att installera och använda tv-apparaterna. Bland annat utvärderas funktioner som menysystemet, instruktioner (både i manual och på skärmen), fjärrkontrollen och tv:ns kontrollmöjlighet utan fjärrkontroll.
Energiförbrukning
Tv-apparaternas energiförbrukning mättes både under drift och i standbyläge. Samtliga modeller hade mycket låg energiförbrukning, 97 watt som mest. Det kan jämföras med Testfaktas av lcd-tv-apparater från 2007 då apparaterna hade en energiförbrukning på uppemot 350 watt.
Betygsättning
Resultatet från de olika delmomenten har betygsatts på en skala från 1 till 5 där 5 är bäst. I totalresultatet har betygen från delmomenten viktats samman med följande vikt: bildkvalitet 65 procent, ljudkvalitet 15 procent, användarvänlighet 10 procent, skärmreflexer 10 procent och energiförbrukning 5 procent
Uppdateringsfrekvens/Hertz
Under 2008 var 100 hz det stora försäljningsargumentet i tv-branschen. En bättre uppdateringsfrekvens ger mer följsamma rörelser, hette det. Det stämmer delvis, men det fungerar olika bra på olika tv-modeller. Det har mer med tv:n som helhet att göra. En tv med 50 hz kan vara bättre än en med 100 hz.
USB
I dag kan många tv-apparater spela upp en rad filformat direkt från en USB-sticka. Man kan alltså dra över en film-, bild- eller ljudfil från datorn på en USB och stoppa in den i tv:n och lyssna eller titta direkt. Men det krävs att tv:n har rätt dekodrar, som kan läsa filerna, vilka framgår av specifikationen till tv:n
Nätverksanslutning
Med en nätverksanslutning kan man koppla tv:n till en router som i sin tur är kopplad till en hårddisk. På så vis kan man browsa innehållet på hårddisken och spela upp filer direkt i tv:n. Men det krävs att tv:n har rätt dekodrar, som kan läsa filerna, vilka framgår av specifikationen till tv:n.
Pc-in
Har man ingen hdmi-utgång på sin dator behövs en VGA-ingång på tv:n för att kunna koppla ihop den med datorn.

Digitalmottagare
Samtliga av tv-apparaterna i testet har en inbyggd digitalbox med standarden DVB-T. Däremot saknas mottagare av typen DVB-T2, som ersätter DVB-T inom en inte allt för avlägsen framtid. Detta betyder att digitalmottagaren i dessa tv-apparater inte kan ta emot HD-sändningar. För att till exempel se SVT HD behövs då en extern HD-digitalbox.

Lcd vs Led
Dagens led-tv-apparater drivs egentligen inte av äkta led-teknik. De är snarare en blandning av lcd och led. Formellt kallas de lcd-tv med led bagrundsbelysning. Enkelt uttryckt är det led-lampor som lyser upp en lcd-skärm.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.