Bästa lampan till cykelfärden

Bästa lampan till cykelfärden

Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Vissa cykellampor lyser upp hela skogen framför dig. Andra är mest till för att du ska synas. Miljön man cyklar i spelar stor roll för valet av lampa.

Laboratorietest
Martin Hansson
Martin Hansson Publicerad: 27 Sep, 2013
Läs senare

Bra belysning på cykeln är inte bara viktigt för att du ska se vägen framför dig utan även för att bilister ska se dig. Testfakta lät SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut undersöka ljusegenskaper, hållbarhet och batteritid på åtta portabla LED-lampor för cykel.

Överlägsen ljusstyrka har testvinnaren Sigma Lightster med en räckvidd på hela 85 meter. Tillsammans med Clas Ohlsons lampa Asaklitt fördelar den även ljuset bäst av lamporna i testet. De har en asymmetrisk ljusbild, vilket innebär att den är bredare än den är hög och på så sätt sprider ljuset efter vägens bredd.

– Sedan kan man fråga sig vem som behöver en så stark lampa som Sigma. Den är perfekt för en mörk skogsväg, men i stadstrafik kan den nog snarare riskera att blända medtrafikanterna, säger Håkan Skoogh, testledare på SP.

Om Sigma är extrem åt ena hållet är Knog Blinder extrem åt andra. Lampan har en räckvidd på bara sju meter och är troligtvis tänkt endast för stadstrafik.

– Du ser inte mycket själv med den här lampan, men däremot syns du bra både från sidan och framifrån utan att störa eller blända. I stadstrafik med bra gatubelysning behöver inte ljusstyrkan vara så stark eftersom ögat är bra på att anpassa sig, säger han.

[PDF]

Sämst ljusegenskaper har Cat Eye HL-EL 135 och lampan från Biltema. Ljusbilden hos dessa båda lampor är ojämn vilket gör att man får fladdrande ljusa fält vid sidorna som kan blänka till och reflekteras i omgivningen.
– Det är inte bra eftersom det kan störa och stjäla uppmärksamhet från cyklingen, säger Håkan Skoogh.

Eftersom ljusstyrkan skiljer sig åt mellan lamporna i testet, skiljer sig även batteritiden. Ju starkare ljus, desto mer drar det på batteriet helt enkelt. Undantaget är Knog Blinder, som är en liten lampa med extra små inbyggda batterier, vilket också ger klart kortare batteritid. Till skillnad från övriga lampor laddas Knog via USB. 

En cykellampa som du tar av och på flera gånger om dagen riskerar självklart att ramla i backen då och då. Därför undersökte laboratoriet även hållbarheten, enligt en amerikansk standard.

Först släpptes lamporna sex gånger från en meter i ett betonggolv ur olika positioner. Därefter utsätts de för kraftigt regn i 15 minuter för att se om de tar in vatten. Hela testet görs på tre lampor av varje fabrikat.

Lampor från Biltema, Twice och AIM går sönder redan vid slagprovet. Alla lampor från Biltema och Twice tar dessutom in vatten.
– Biltema och Twice känns kvalitetsmässigt sämre än övriga, säger Håkan Skoogh.

AIM har en svag punkt som gör den extra känslig för att tappas i marken.
– Den är utformad ungefär som en klassisk ficklampa där man skruvar av toppen för att stoppa i batterierna. Och gängorna som håller fast huvudet är gjord i en alldeles för spröd plast.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att den som ska köpa ny cykellampa bör fundera på vilken miljö man cyklar i innan man slår till.

– Det bästa hade varit om det gick att ställa in lamporna på olika typer av ljus precis som med bilar. Så att du kan ha starkare belysning när det behövs och svagare i stadstrafik. Det är säkert något som kommer att komma i framtiden då LED-lampor är lätta att reglera, säger Håkan Skoogh.

Fakta

Så säger lagen

  • När det är mörkt ute måste cykeln vara försedd med lysen fram och bak samt reflexer.
  • Framlyktan ska visa vitt eller gult ljus framåt. Ljuset ska kunna synas från ett avstånd på 300 meter och vara så pass stark att fordonet kan framföras på ett säkert sätt. Ljuset måste vara konstant och får inte blinka. Har lampan bländande ljus ska den snabbt kunna bländas av.
  • Baklyktan ska visa rött ljus bakåt. Den får avge blinkande ljus om blinkfrekvensen är minst 200 blinkningar/minut. 
  • Cykeln ska vara utrustad med vit reflex fram, röd reflex bak och orangegul reflex på sidan.


Påföljder

  • Ljus fram saknas: 500 kronor
  • Ljus bak saknas: 500 kronor
  • Reflex saknas: 500 kronor
  • Om fungerande belysning finns på cykeln, men inte används: 500 kronor
  • Belysning fram- och bak samt reflexer saknas: 1000 kronor

Källa: Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF

 

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.