Billigaste kameran bäst

Billigaste kameran bäst

Laboratorietest

Plånboken behöver inte ta stryk för en bra bild. Testfaktas test av kompakta digitalkameror visar att billigast är bäst och att dyrast både är långsam och ger mycket bildbrus.

Laboratorietest
Mattias Boström/Testfakta Publicerad: 24 Okt, 2009
Läs senare

När det oförglömliga ögonblicket ska förevigas är en bra kamera ett måste. Men att välja rätt digitalkamera kan vara knivigt. Tillverkarna skryter om antalet megapixlar och låter påskina att det är det enda som har betydelse i jakten på en bra bild. Så är det naturligtvis inte; många andra saker har lika stor betydelse. Det visar Testfaktas test av åtta digitala kompaktkameror med 10-12 megapixlar och lång zoom. Testet utfördes av Uschold Digitaltechnik i München, och för att bedöma kamerorna används den egenutvecklade mjukvaran DCTau. Programmet gör en mycket omfattande uträkning av hur kamerorna presterar bildmässigt och hur välbalanserade de är.

– Kamerabalansen är mycket viktig. De olika komponenterna måste fungera tillsammans. Om kameran har en hög upplösning i bildsensorn men en låg upplösning på linsen, så kommer det inte att fungera bra ihop, säger Anders Uschold, professor i digital bildteknik på Digitaltechnik.

[PDF]

Kamerorna testades i momenten dynamiskt omfång, upplösning, förvrängning, bildbrus, vignettering, snabbhet, kompression och skärpning.
Lägst totalbetyg fick Panasonic DMC-TZ7, en kamera som normalt brukar få toppbetyg.
– Om till exempel en fototidning menar att det här är en jättebra kamera så förstår jag inte vad de har för utgångspunkt i testet. När det gäller visuell bedömning av bilder beror det så mycket på vilken typ av bilder personen som testar kameran gillar, säger Anders Uschold.
Han påpekar också att det är lätt att bli blind av varumärket, både för konsumenter och bedömare. Det står till exempel Leica på linsen på en Panasonic DMC-TZ7. Enligt Anders Uschold är det en sanning med modifikation.

– Det är ingen Leicalins. Den är endast licensierad av Leica, och det är en väldig skillnad. Och om jag tittar på hur Panasonic-kameran presterar i bildbrusmomentet, är problemen med kameran uppenbara. Den är dessutom ganska långsam, säger han.
Desto bättre presterade Casio EX-H10. Den fick högst betyg i hälften av momenten och är dessutom testets billigaste kamera, hela 2 000 kronor billigare än Panasonic DMC-TZ7. Anders Uschold är imponerad av Casion.

– Det är en mycket välbalanserad kamera. Den har en snabb autofokus, en väldigt liten slutarfördröjning och en mycket bra upplösning. En enastående kamera i det här segmentet. Jag skulle köpa den.
Enligt Anders Uschold skulle en vanlig kameraanvändare med blotta ögat kunna se skillnad på bildkvaliteten mellan de olika kamerorna.
– En del människor är ju blinda för allt. Men jag tror att man skulle se skillnader när det gäller brus, distorsion och förlusten av upplösning från bildens centrum till hörnen.

Fakta

Det tyska laboratoriet Digitaltechnik i München har testat åtta olika kompakta digitalkameror med lång zoom i momenten bildkvalité och snabbhet.

Digitaltechnik har testat kamerornas förmåga att fånga detaljer (upplösning), återge nyanser (dynamiskt omfång), jämna och enfärgade fält utan fläckar eller kornighet (bildbrus), naturligt återge konturer mellan ljusare och mörkare fält (skärpning), detaljer i motivet utan att dessa förvanskas (distorsion), komprimera och registrera bilder i kamerans minne med bibehållen bildkvalité och vignettering (kantskuggor), det vill säga att bilden blir mörkare ut mot kanterna.

 Digitaltechnik har även mätt tiden från det att avtryckarknappen trycks ned tills det att kameran har fokuserat objektet (autofokustid) samt tiden från det att avtryckarknappen trycks ned tills det att bilden är tagen och registrerad i minnet (slutarfördröjning).

Samtliga kamerorna har testats vid olika inställningar, ljusförhållanden och vid zoom och vidvinkelfotografering.
Bilderna har därefter analyserats av datorprogrammet DCTau, som räknat ut resultatet utifrån ett 30-tal parametrar, som omfattar både kamerornas optik och digitala egenskaper.
Resultaten som redovisas i tabellen är medelvärden.  
För att få fram ett totalbetyg har resultaten från de olika momenten getts följande vikt: Distorsion 15 procent, dynamiskt omfång 15 procent, upplösning 15 procent, bildbrus 8 procent, vignettering 8 procent, bildskärpning 5 procent, bildkompression 4 procent, autofokus 15 procent och slutarfördröjning 15 procent.

I testet ingår följande kameror:

Sony DSC-H20
Canon Powershot SX 200 IS
Fuji Fine Pix F70 EXR
Casio EX-H10
Panasonic Lumix DMC-TZ7
Nikon Cool Pix P90
Olympus Mju 9000
Kodak Z950
Prisuppgifterna som redovisas är tillverkarnas rekommenderade priser.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.