Matens egna gifter - starkare än du tror

Matens egna gifter - starkare än du tror

Cyanid är ett klassiskt självmordsgift. Men visste du att ämnet finns naturligt i vanliga linfrön? Testfakta har tittat närmare på några livsmedel som faktiskt innehåller gift.

Martin Hansson Publicerad: 28 Jul, 2015
Läs senare

Bekämpningsmedelsrester i maten vill de flesta undvika. Men livsmedel kan även innehålla naturliga gifter som kan vara nog så farliga.

– Det glöms ibland bort i debatten. Några av de mest potenta gifter vi har är växtgifter, säger Ulla Beckman-Sund, toxikolog på Livsmedelsverket.

De flesta riktigt giftiga växter har människan lärt sig att undvika som till exempel vissa svampsorter. Men det finns nyttiga och bra växter, som kan vara ohälsosamma vid vissa tillfällen, om de hanterats fel eller om vi helt enkelt äter dem i för stora mängder.

Att man bör undvika grön eller skadad potatis känner de flesta till eftersom den kan innehålla höga halter av det giftiga ämnet solanin. Solanin kan ge upphov till allt ifrån illamående och magsmärtor till riktigt allvarliga nervskador.

Men giftet finns även i potatis som inte är grön eller skadad, om än i lägre halter. Solanin är nämligen potatisväxtens eget skydd mot svamp och bakterier.

– Högst halter finns i potatisens groddar som man bör undvika, och de smakar också extremt beskt. Men även små färskpotatisar kan innehålla relativt mycket solanin, och då framförallt precis innanför skalet, säger Ulla Beckman-Sund.

På grund av solaninet rekommenderas att färskpotatis med skal inte ges till barn under ett år.

Ett gift som vi gärna stoppar i oss till eftermiddagskaffet är kumarin. Det kan ge leverskador vid överkonsumtion och finns i kanel.

Bör man dra ned på kanelbullarna alltså?

– Nej, använder du kanel som vanlig hushållskrydda är det inga problem. Däremot kan kanel förekomma i vissa bantningsdieter eftersom det bland annat sägs öka fettförbränningen och då kan det bli fråga om helt andra intag. 

Ett annat livsmedel med flera goda egenskaper, men som också innehåller gift, är linfrö. Linfrö innehåller faktiskt ämnen som kan omvandlas till det klassiska självmordsmedlet vätecyanid som även har använts vid avrättningar i USA.

– Det låter mycket hemskare än vad det är eftersom det rör sig om jämförelsevis låga halter. Men Livsmedelsverket rekommenderar att inte äta mer än en till två matskedar hela linfrön om dagen. Om fröna mals eller krossas ökar möjligheten att cyaniden frigörs.

Enligt Ulla Beckman-Sund behöver man inte vara bekymrad för växtgifter i livsmedel så länge man följer rekommendationerna och inte överdoserar. Men det finns två trender som ändå oroar. Den ena gäller de allt populärare kosttillskotten som kan innehålla koncentrat av exempelvis gamla medicinalväxter eller ovanliga växter från andra delar av världen.

– Vi har inte samma respekt för kosttillskott som för vanliga läkemedel och här kan det finnas en risk för överdosering, säger hon.

Den andra trenden handlar om folk som vill piffa upp matlagningen med vilda växter direkt från skogen. Det började som en restaurangtrend, men har sedan spritt sig till hemmaköken.

– Här finns det en klar förväxlingsrisk. Skogslök eller ramslök är till exempel populärt just nu, men förväxlingar har skett med både liljekonvalj och tidlösa som är två väldigt giftiga växter. En grundregel är att skarpa smaker och färger utgör varningstecken i naturen. 

Vanliga livsmedel som innehåller gift

Potatis
Potatisplantan är faktiskt en riktig giftbomb och bara själva knölen under jord går att äta. Grön och skadad potatis kan innehålla förhöjda halter av det giftiga ämnet solanin och ska undvikas. Men ämnet kan även finnas i relativt höga halter i färskpotatis. Det finns gränsvärden för hur mycket solanin potatis får innehålla.

Linfrö
Kan innehålla ämnen som omvandlas till vätecyanid och som blockerar kroppens syretillförsel. Här rekommenderas max två matskedar om dagen och att fröna äts hela.

Kanel
Innehåller kumarin som kan ge leverskador och vissa människor är extra känsliga eftersom de har svårt att bryta ned ämnet. En vuxen bör inte äta mer än en och en halv tesked kanel per dag och barn inte mer än en tredjedels tesked per dag.

Lakrits
Innehåller giftet glycyrrhizinsyra som vid höga intag kan rubba kroppens saltbalans och skapa problem med hjärta och blodtryck. Mer än 50 gram lakritsgodis per dag, under en längre tid, kan ge känsliga personer högt blodtryck, hjärtrubbningar, domningar, muskelsvaghet och njurpåverkan.

Kaffe och te
Koffein är världens mest konsumerade stimulantia av det centrala nervsystemet. För mycket koffein kan öka risken för tidiga missfall hos kvinnor, men kan även leda till magbesvär, sömnbesvär, ångest, yrsel och hjärtklappning. Livsmedelsverkets rekommendation är att gravida inte bör få i sig mer än 300 milligram per dag (4,5 deciliter kaffe).

Bönor och baljväxter
Kan innehålla det giftiga proteinämnet lektin som kan orsaka illamående, kräkningar och diarré. Eftersom giftet försvinner vid kokning är det viktigt att följa anvisningarna på förpackningen vad gäller koktid och blötläggning.

Spenat
Innehåller mycket nitrat som i kroppen kan omvandlas till det giftiga ämnet nitrit. Spenat är inte farligt för vuxna, men bör inte ges till barn under ett år. Halterna av nitrat kan minskas genom förvällning i vatten.

Källa: Livsmedelsverket

Fler nyheter

Så vårdar du din elcykel – mekanikerns bästa tips

Försäljningen av elcyklar slår nya rekord. Men vad många nyblivna elcyklister inte vet är att underhållet skiljer sig från en vanlig cykel. Testfakta listar cykelmekanikerns bästa tips. 

Laboratorietest

Sexton golv- och minipumpar i stort test

Många minipumpar marknadsförs med att klara höga lufttryck. Men i praktiken är det nästan omöjligt att pumpa upp ett smalare däck med dem, visar Testfaktas test av sexton olika cykelpumpar.

Äggbranschen: "Vi har fått ner dioxinhalterna i ekoäggen"

Larmet om högre gifthalter i ekoägg än i vanliga ägg har fått många konsumenter att tveka vid ägghyllan. Enligt branschen har man nu lyckats sänka dioxinhalterna i ekoäggen betydligt, men mer arbete kvarstår.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen under 20 tusen kronor

Har du problem att sova gott om nätterna, känns madrassen obekväm eller vill du helt enkelt unna dig en ny säng? I Testfakta Research test av kontinentalsängar under 20 000 kronor får du vägledning inför köpet.
 - och Arne Lowden, docent och sömnspecialist, tipsar om knepen för att sova bättre.

 

Laboratorietest

Vårens bästa barnstövlar

Vill du att barnens gummistövlar ska hålla ett tag gäller det välja rätt märke, visar Testfaktas test. Även stabilitet och sulgrepp skiljer sig åt.

UPPDRAGSTEST

Effektivaste diskmedlet rengör även maskinen

Missnöjd med diskresultatet? Det är stora skillnader på olika maskindiskmedel, visar Testfakta Researchs laboratorietest av nio fabrikat. Framför allt är skillnaderna stora när det handlar om rengöring av vissa typer av matrester och förmågan att bryta ned och hindra fettet från att få fäste i maskinen och på disken.

Stäng ute vårsolen med rätt rullgardin

Skiljer det något mellan vanliga vita rullgardiner? Testfakta har jämfört åtta modeller och undersökt hur de mörklägger och hur lätta de är att montera och använda.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Fel toa till fritidshuset ger högre värmekostnader

En förbränningstoalett kräver vare sig tillgång till vatten eller avlopp och man slipper det obehagliga jobbet med att tömma latrinen. Men det är stora skillnader i prestanda, säkerhet och energiförbrukning – en kall vinterdag kan en spolning dra ut all värme ur fritidshuset, visar Testfakta Researchs laboratorietest av fem modeller på den nordiska marknaden.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa ramsängen under 7000 kronor

Hur bra är de lite billigare sängarna och hur skiljer de sig åt?
Generellt håller de en ganska hög nivå men skillnaderna i komfort och kvalitet varierar, det visar Testfakta Researchs test av tio ramsängar i det lägre prissegmentet.

Äga, dela eller hyra bil – så mycket kostar det

Att äga bil är dyrt och många funderar på att nyttja delningstjänster i stället. Men hur mycket delad bil eller hyrbil kan man egentligen köpa för de pengar man ”sparar” på att inte äga bil? En hel del, visar vår uträkning.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Så väljer du rätt för fläckfri tvätt

En fläckborttagare gör standardtvättmedlet effektivare. Den fixar ofta fläcken, men påverkar även klädernas färg och vithet, visar Testfakta Research laboratorietest. Det gäller att välja medel efter önskat resultat. Utmanaren Via Tabort vinner på vithet och skonsamhet.

Laboratorietest

Test av bältesstolar gav motstridiga resultat

En bältesstol klarade krocktestet överlägset. Men NTF som undersökte hur stolarna är att använda är tveksamma.
– Stolen har en bälteslösning som riskerar att göra bältet slappt, säger NTF:s expert.

Laboratorietest

Gjutjärnspannorna steker ojämnt på induktionshällen

Hållbara, javisst! Men om du har bråttom och vill utnyttja induktionshällens snabbhet är gjutjärnspannan inget bra val. 

 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Rätt bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Har du en hård och obekväm säng kan det vara idé att använda en bra bäddmadrass. Men inte ens den bästa bäddmadrassen kan kompensera en usel säng.
Testfakta Research har testat tio bäddmadrasser och hittat en tydlig vinnare.

Nya bilförsäkringar premierar säker körning


Flera försäkringsbolag erbjuder numera sänkta premier för skötsamma bilförare och ”sällan-bilister”. En dosa i bilen mäter köregenskaper och körsträcka.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.