Livsmedelsindustrin nobbar joderat salt

Livsmedelsindustrin nobbar joderat salt

Nyligen larmade svenska forskare om att jodbrist kan återvända som folkhälsoproblem i Sverige. Testfaktas granskning visar att de flesta stora svenska livsmedelsföretag inte använder salt som är berikat med jod.

Martin Hansson Publicerad: 20 Apr, 2012
Läs senare

Forskare gick nyligen ut och varnade för att den ökande trenden med flingsalt kan leda till jodbrist hos svenskarna. Men även om fler konsumenter börjar välja joderat salt är det inte säkert att det räcker. Det salt vi strör på själva utgör nämligen bara 20 procent av saltet vi får i oss – resten kommer från färdiga produkter och halvfabrikat eller från restauranger och storkök.

För att ta reda på vilket salt som används mest inom livsmedelsindustrin skickade Testfakta ut en enkätundersökning till ett antal stora matproducenter och restaurangkedjor. Drygt tre fjärdedelar av de tillfrågade företagen svarar att de inte använder joderat salt alls i sina produkter. Övriga använder både joderat och icke joderat salt i olika grad.
– Det bekräftar bara den oro vi känner. Att en mycket stor del av det salt vi får i oss inte är berikat med jod, säger överläkare Helena Filipsson Nyström vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, en av forskarna bakom jod-larmet. 

I många delar av världen är jodbrist ett stort folkhälsoproblem som inte bara leder till sjukdomen struma utan även har effekter på hjärnans utveckling hos barn och unga.

– Gravida och ammande kvinnor är en extra känslig grupp eftersom jodbrist kan leda till skador på fostret eller det ammande barnet, säger Helena Filipsson Nyström.

I Sverige har vi haft ett joderingsprogram av bordsalt sedan 1936, men Helena Filipsson Nyström är rädd för att kunskapen om det livsnödvändiga grundämnet jod håller på att gå förlorad. En undersökning bland tusen skolbarn visar att jodhalten ligger nära den undre gränsen för vad Världshälsoorganisationens (WHO) anser är okej. Undersökningen visade också att bara ett av tio skolkök använder jodberikat salt. Testfaktas granskning tyder alltså på att industrin inte är mycket bättre.

– Hos livsmedelsföretagen och storköken kan det handla om rena produktionstekniska eller kostnadsmässiga orsaker eftersom joderat salt är dyrare och svårare att använda då det lätt klumpar sig, säger hon.

Helena Filipsson Nyström anser nu att Livsmedelsverket bör gå ut brett mot branschen med information och rekommendationer – på samma sätt som man gjort för att få ner salthalten olika livsmedel. Hon ser ingen anledning till att industrin använder salt som inte är berikat med jod.

– Med tanke på att målet är att halvera saltintaget hos svenskarna är risken att vi skulle få i oss för mycket jod mycket liten. Jag tycker att företagen ska sträva efter att använda så hög andel jodberikat salt som möjligt, säger hon.

Efter larmet om att svenska elever inte får i sig tillräckligt med jod via skolmaten håller Livsmedelsverket nu på att ta fram nya och tydligare rekommendationer till skolköken.

Jod-frågan har även diskuterats vid myndighetens möten med livsmedelsindustrin, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist vid rådgivningsenheten på Livsmedelsverket. Och hon blir inte särskilt förvånad över svaren i Testfaktas undersökning.
­– Det är jättetråkigt att höra, men vi befarade att det nog såg ut på det här sättet. Företagen säger själva att en anledning är att joderat salt är dyrare. Men eftersom det är frivilligt kan vi inte kräva att de använder berikat salt, säger hon.

Att medvetenheten om jod inte verkar särskilt stor bland företagen framgår dock av enkätsvaren i Testfaktas undersökning. De enda två företag som nämner något om jod ur hälsosynpunkt är Sodexo som levererar mat till lunchrestauranger och sjukhus samt Procordia som bland annat äger varumärken Felix, Önos och Grandiosa.
– Att använda salt med tillsatt jod är viktigt folkhälsan eftersom brist på jod kan leda till förstoring av sköldkörteln. Vi väljer att använda joderat salt trots att det innebär en merkostnad för oss, säger Cecilia Sjöholm, kommunikationschef på Procordia.

Att i dagsläget införa obligatorisk användning av berikat salt för industrin är inte aktuellt, enligt Livsmedelsverket. Men skulle svenskarnas jodnivåer sjunka ännu mer får man börja titta på den möjligheten och andra lösningar, menar Åsa Brugård Konde. I Danmark används till exempel alltid joderat salt i bröd.
– Men då missar man personer som inte äter bröd. Att jodberika salt är väldigt bra eftersom alla använder det men ingen äter det i extrema mängder, säger hon.

Kan man tänka sig att producenten måste ange på produkten om den innehåller joderat salt eller inte?
– Ja, det redan så i dag att det ska framgå av ingrediensförteckningen om saltet i produkten är joderat eller inte. Vi skulle även kunna lägga till det i våra kriterier för nyckelhålsmärkningen, säger Åsa Brugård Konde.

Fakta

Svaren i Testfaktas enkät

Företag som inte använder joderat salt alls

- Skogaholm (bröd): Inga jodberikade salter. Huvudsakligen fint salt men även en liten del havssalt. 
- Pågen (bröd): Inga jodberikade salter. Huvudsakligen fint salt men även en liten del havssalt. 
- Santa Maria (texmex och kryddor): Mineralsalt som ej är joderat.
- Abba (fisk och kaviar): Mineralsalt som ej är joderat.
- Max (hamburgerkedja): Naturligt havssalt
- Barilla (pasta och pastasåser): Havssalt
- Wasa (bröd): Inga jodberikade salter. Huvudsakligen fint salt men även en liten del havssalt. 
- Scan (charkuterier): Vanligt koksalt som inte är jodberikat
- Findus (färdigrätter och halvfabrikat): Bergssalt som inte är jodberikat.
- OLW (snacks): Mineralsalt och havssalt som inte är berikat med jod.
- Estrella (snacks): Bergssalt som inte är berikat med jod.
- Arla (mejeriprodukter): Använder inga jodberikade salter.

Företag som använder både joderat och icke joderat salt

Sodexo (lunch- och sjukhusrestauranger): Finsalt med jod 60%, Finsalt utan jod 36%, Flingsalt 2 %, Örtsalt 1%
McDonalds (hamburgerkedja): Jodberikat salt på pommes frites. Icke jodberikat salt i hamburgare och i småpåsarna i restaurangen.
Procordia (färdigrätter och halvfabrikat): Joderat salt i allt utom grönsaksinläggningar.

Fler nyheter

Enkla glassmaskiner riktigt bra på att göra god glass

Inget hör sommaren till lika mycket som glass. Och ingen glass är godare än den som görs på bra råvaror och äts direkt vid tillverkningen. Men vilken maskin gör den bästa glassen? Och vilken är lättast att använda?

Bästa fläkten i sommarvärmen – både tyst och stark

Lika underbart som det är med ett fläktande vinddrag i värmen, lika irriterande är det med höga ljud från fläkten. Därför står både fläktkraft och ljudnivå i fokus när Testfakta testar sommarens fläktar. Och ja: det finns en fläkt som klarar båda delarna. 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i premiumsegmentet

En säng med bra ergonomi ger skön vila utan problem för rygg eller axel. Men vad innebär en bra ergonomi och vad får man för pengarna? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett urval av kontinentalsängar i det övre prissegmentet. 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Rustas flyttlåda PRO

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas uppgraderade flyttlåda PRO. Rustas flyttlåda presterar genomgående bra och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Få maskindiskmedel klarar hela disken

I Testfakta Researchs omfattande test av maskindiskmedel har nio av de vanligaste fabrikaten på marknaden jämförts. I testet har laboratoriet kört drygt 600 maskiner fulla med smutsiga tallrikar, glas och bestick. Och när allt är diskat och klart framstår ett diskmedel som ganska mycket bättre på det mesta.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

New York kontinentalsäng

Kontinentalsängen New York från möbelvaruhuset Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för större och tyngre personer, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen New York uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för kroppstyp L (large).

UPPDRAGSTEST

Kundkorten som ger mest tillbaka

Det är stora skillnader mellan dagligvaruhandelns olika medlemsprogram. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika lojalitetsprogram. För en barnfamilj kan det skilja flera tusen kronor om året i återbäring.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Skummadrassen utmanar resårsängen

Glöm ungdomens tunna skumgummimadrass som idag endast tas fram när barnen har pyjamasparty. En ny generation ergonomiska skummadrasser ger en ergonomi i nivå med de klassiska resårsängarna, visar Testfaktas uppdragstest.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Pulserande ljus får håret på fall

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat sex apparater och jämfört resultaten.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen under 17000 kronor

Det finns flera bra sängar att välja på bland de lite billigare modellerna – men bara en som är riktigt bra på allt. Läs Testfaktas stora laboratorietest av kontinentalsängar för att se vilken som passar dig. 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Rätt bäddmadrass kan göra stor skillnad

En bra säng kan göra stor skillnad – både för hur bra man sover och hur utvilad man känner sig när man vaknar. Här spelar bäddmadrassen en avgörande roll. Och det är tydliga skillnader mellan olika tillverkare, visar Testfaktas test.

Laboratorietest

Billiga badhanddukar nästan lika bra som de dyraste

En badhandduk ska göra dig torr snabbt, vara slittålig och se fräsch ut länge. Vårt laboratorietest visar att det finns pengar att spara. Av nio vanliga badhanddukar lever nämligen både de exklusiva och billigare alternativen upp till förväntningarna. 

Laboratorietest

Bästa elcyklarna ger mycket extra kraft på vägen

De lättcyklade elcyklarna blir allt mer populära. Men vilken är bäst? Vårt laboratorietest visar på stora skillnader, både när det gäller support och räckvidd, bromsverkan och köregenskaper. 

Laboratorietest

Enorma skillnader mellan olika solcellsladdare

Idag har du goda chanser att ladda dina elektronikprylar med hjälp av solen. Men det är enormt stora skillnader i hur mycket el du får från olika solcellsladdare. Testfakta har testat.

Laboratorietest

Bästa brusreducerande hörlurarna

Brusreducerande hörlurar kan skapa lugn och ro i stökiga eller bullriga miljöer. Men vilken hörlur är mest effektiv? Och vilken låter bäst? Testfakta har laboratorietestat sju ledande hörlurar.

Laboratorietest

Bästa löparskorna klarar att både dämpa och skjuta på

Våren är här och med den löpningen. Men hur ska man veta vilken löparsko som är bäst? Testfakta har testat.

Laboratorietest

Alla vandringsstavar klarar inte trycket

Oavsett om du vill avlasta dina leder eller vill kunna gå längre och fortare kan vandringsstavar hjälpa dig på vägen. Men det är stora skillnader mellan olika stavar, visar Testfaktas test. 

Laboratorietest

Test av krossade tomater - stora skillnader i smak och konsistens

Krossade tomater skördas och konserveras solmogna till skillnad mot färska som mognar på vägen till butik. Men hur påverkar produktionsprocessen smak och näringsämnen? Är det någon skillnad mellan olika fabrikat och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat.

Wifi-högtalare - stora skillnader i ljudkvalitet

Allt fler upptäcker fördelarna med uppkopplade högtalare. Testfakta har undersökt sju av de vanligaste för mellan 1 000 och 4000 kronor - och hittat både flera guldkorn och ett riktigt bottennapp. 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.