Livsmedelsindustrin nobbar joderat salt

Livsmedelsindustrin nobbar joderat salt

Nyligen larmade svenska forskare om att jodbrist kan återvända som folkhälsoproblem i Sverige. Testfaktas granskning visar att de flesta stora svenska livsmedelsföretag inte använder salt som är berikat med jod.

Martin Hansson Publicerad: 20 Apr, 2012
Läs senare

Forskare gick nyligen ut och varnade för att den ökande trenden med flingsalt kan leda till jodbrist hos svenskarna. Men även om fler konsumenter börjar välja joderat salt är det inte säkert att det räcker. Det salt vi strör på själva utgör nämligen bara 20 procent av saltet vi får i oss – resten kommer från färdiga produkter och halvfabrikat eller från restauranger och storkök.

För att ta reda på vilket salt som används mest inom livsmedelsindustrin skickade Testfakta ut en enkätundersökning till ett antal stora matproducenter och restaurangkedjor. Drygt tre fjärdedelar av de tillfrågade företagen svarar att de inte använder joderat salt alls i sina produkter. Övriga använder både joderat och icke joderat salt i olika grad.
– Det bekräftar bara den oro vi känner. Att en mycket stor del av det salt vi får i oss inte är berikat med jod, säger överläkare Helena Filipsson Nyström vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, en av forskarna bakom jod-larmet. 

I många delar av världen är jodbrist ett stort folkhälsoproblem som inte bara leder till sjukdomen struma utan även har effekter på hjärnans utveckling hos barn och unga.

– Gravida och ammande kvinnor är en extra känslig grupp eftersom jodbrist kan leda till skador på fostret eller det ammande barnet, säger Helena Filipsson Nyström.

I Sverige har vi haft ett joderingsprogram av bordsalt sedan 1936, men Helena Filipsson Nyström är rädd för att kunskapen om det livsnödvändiga grundämnet jod håller på att gå förlorad. En undersökning bland tusen skolbarn visar att jodhalten ligger nära den undre gränsen för vad Världshälsoorganisationens (WHO) anser är okej. Undersökningen visade också att bara ett av tio skolkök använder jodberikat salt. Testfaktas granskning tyder alltså på att industrin inte är mycket bättre.

– Hos livsmedelsföretagen och storköken kan det handla om rena produktionstekniska eller kostnadsmässiga orsaker eftersom joderat salt är dyrare och svårare att använda då det lätt klumpar sig, säger hon.

Helena Filipsson Nyström anser nu att Livsmedelsverket bör gå ut brett mot branschen med information och rekommendationer – på samma sätt som man gjort för att få ner salthalten olika livsmedel. Hon ser ingen anledning till att industrin använder salt som inte är berikat med jod.

– Med tanke på att målet är att halvera saltintaget hos svenskarna är risken att vi skulle få i oss för mycket jod mycket liten. Jag tycker att företagen ska sträva efter att använda så hög andel jodberikat salt som möjligt, säger hon.

Efter larmet om att svenska elever inte får i sig tillräckligt med jod via skolmaten håller Livsmedelsverket nu på att ta fram nya och tydligare rekommendationer till skolköken.

Jod-frågan har även diskuterats vid myndighetens möten med livsmedelsindustrin, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist vid rådgivningsenheten på Livsmedelsverket. Och hon blir inte särskilt förvånad över svaren i Testfaktas undersökning.
­– Det är jättetråkigt att höra, men vi befarade att det nog såg ut på det här sättet. Företagen säger själva att en anledning är att joderat salt är dyrare. Men eftersom det är frivilligt kan vi inte kräva att de använder berikat salt, säger hon.

Att medvetenheten om jod inte verkar särskilt stor bland företagen framgår dock av enkätsvaren i Testfaktas undersökning. De enda två företag som nämner något om jod ur hälsosynpunkt är Sodexo som levererar mat till lunchrestauranger och sjukhus samt Procordia som bland annat äger varumärken Felix, Önos och Grandiosa.
– Att använda salt med tillsatt jod är viktigt folkhälsan eftersom brist på jod kan leda till förstoring av sköldkörteln. Vi väljer att använda joderat salt trots att det innebär en merkostnad för oss, säger Cecilia Sjöholm, kommunikationschef på Procordia.

Att i dagsläget införa obligatorisk användning av berikat salt för industrin är inte aktuellt, enligt Livsmedelsverket. Men skulle svenskarnas jodnivåer sjunka ännu mer får man börja titta på den möjligheten och andra lösningar, menar Åsa Brugård Konde. I Danmark används till exempel alltid joderat salt i bröd.
– Men då missar man personer som inte äter bröd. Att jodberika salt är väldigt bra eftersom alla använder det men ingen äter det i extrema mängder, säger hon.

Kan man tänka sig att producenten måste ange på produkten om den innehåller joderat salt eller inte?
– Ja, det redan så i dag att det ska framgå av ingrediensförteckningen om saltet i produkten är joderat eller inte. Vi skulle även kunna lägga till det i våra kriterier för nyckelhålsmärkningen, säger Åsa Brugård Konde.

Fakta

Svaren i Testfaktas enkät

Företag som inte använder joderat salt alls

- Skogaholm (bröd): Inga jodberikade salter. Huvudsakligen fint salt men även en liten del havssalt. 
- Pågen (bröd): Inga jodberikade salter. Huvudsakligen fint salt men även en liten del havssalt. 
- Santa Maria (texmex och kryddor): Mineralsalt som ej är joderat.
- Abba (fisk och kaviar): Mineralsalt som ej är joderat.
- Max (hamburgerkedja): Naturligt havssalt
- Barilla (pasta och pastasåser): Havssalt
- Wasa (bröd): Inga jodberikade salter. Huvudsakligen fint salt men även en liten del havssalt. 
- Scan (charkuterier): Vanligt koksalt som inte är jodberikat
- Findus (färdigrätter och halvfabrikat): Bergssalt som inte är jodberikat.
- OLW (snacks): Mineralsalt och havssalt som inte är berikat med jod.
- Estrella (snacks): Bergssalt som inte är berikat med jod.
- Arla (mejeriprodukter): Använder inga jodberikade salter.

Företag som använder både joderat och icke joderat salt

Sodexo (lunch- och sjukhusrestauranger): Finsalt med jod 60%, Finsalt utan jod 36%, Flingsalt 2 %, Örtsalt 1%
McDonalds (hamburgerkedja): Jodberikat salt på pommes frites. Icke jodberikat salt i hamburgare och i småpåsarna i restaurangen.
Procordia (färdigrätter och halvfabrikat): Joderat salt i allt utom grönsaksinläggningar.

facebook Comments

Fler nyheter

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Laboratorietest

Padelbollen som håller längst

Padelbollar är en förbrukningsvara och enligt tillverkarna bör man byta ut bollarna efter två till tre matcher. Testfaktas test av tio kända varumärken visar att flera av bollarna tappar sugen långt tidigare än så, och dessutom är det stora skillnader i studs och hastighet mellan olika fabrikat.

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.