– Vår utgångspunkt är att konsumenten ska veta vad produkten
innehåller och göra sitt val utifrån det. Det är mer konsumentvänligt att märka
ut vad som faktiskt finns i förpackningen än att räkna upp sådant som inte
finns med, säger Lennart Nilsson, veterinärinspektör, i ett pressmeddelande.
Under 2010 förde Livsmedelsverket diskussioner med Dafgård om den felaktiga märkningen av en serie frysta enportionsrätter, bland annat produkterna ”Köttbullar Julienne”, ”Hackebiff” och ”Panerad sej”. Företaget lovade då att huvuddelen av produkterna skulle vara försedda med ny märkning senast vecka 14 i år, men handlingsplanen har inte följts, anser Livsmedelsverket.
Olika påståenden på produkterna, som att de har tagits fram i samarbete med en namngiven ”GI-expert”, för konsumenten som är ”kostmedveten och vill äta lite nyttigare” och andra liknande påståenden, bedöms sammantagna vara otillåtna.
– Om man påstår att en produkt ska vara särskilt hälsosam måste man också tala om varför och ha vetenskapligt stöd för att det man säger är sant. Dafgårds påståenden är oprecisa och svåra för konsumenten att värdera och är därför inte tillåtna, säger Lennart Nilsson.