Cancerframkallande ämne i tatueringsbläck

Cancerframkallande ämne i tatueringsbläck

Danska myndigheter har återkallat flera fabrikat av tatueringsbläck.Detta sedan de visat sig innehålla det cancerframkallande ämnet anilin.

Tobias Rydergren Publicerad: 30 Dec, 2011
Läs senare

Det är EU-kommissionen, som i sin veckosammanställning av återkallade produkter, rapporterar om att ett antal tatueringsfärger nu återkallas i Danmark.

De färger som återkallats är:
1.Intenze Cherry Bomb: M32O35W57, RD27IMX40 (Urspungsland: USA)
2. Intenze Light Green: Y53W57G41IMX40/Y50W57G40 (Urspungsland: USA)
3. Intenze Lemon Yellow: W57Y50 G41IMX40 (Urspungsland: USA
4. Intenze Bright Red: RD28Y50 O35MX40(Urspungsland: USA)
5.Tattoo ink: Tattoo Red (Okänt ursprung)
6.Tattoo ink: Tattoo Brown (Okänt ursprung)
7. Tattoo ink "Agent orange", Märke: MOM’S, Type/number of model: AO100831 (Okänt ursprung)
8.  Tribal Black; Lot: TB62001, Batch: 17 (Urspungsland: USA)
9. Crimson Red; Lot: CR60001, Batch:11 (Urspungsland: USA)
10. Rusty Orange; Lot: RO341259, Batch: 6/3b (Urspungsland: USA
11. Grape Ape; Lot GRP8001, Batch: 7(Urspungsland: USA)
12. Eternal Crimson Red, 194/223 (Urspungsland: USA)
13.  Eternal Dark Red, 224/244(Urspungsland: USA)

Fler nyheter

Trimmade elcyklar oroar myndigheter

Vanliga elcyklar kan enkelt trimmas till betydligt högre hastigheter än tillåtet. Nu befarar myndigheterna att antalet allvarliga olyckor kommer öka. Men någon kontroll av elcyklarna görs inte. 

 

Fredagsgiftet: Tio gånger mer akrylamid i vissa chips

OLW:s chips innehåller tio gånger högre halt av det cancerframkallande ämnet akrylamid än Pringles och sex gånger mer än Estrellas, visar Testfaktas analys av åtta olika sorters chips med sourcream & onion-smak.
– De här nivåerna kommer inte att accepteras när nya reglerna träder i kraft, säger Livsmedelsverkets expert. 

Luddiga löften om vad vinterskorna ska klara

Blöt och kall om fötterna i vinter? Kan man klaga på vinterskorna om de inte håller måttet? Testfakta har kollat vad som gäller.

Allt fler tar hjälp av nätet för att träna

Trenden att nyttja internet för att motionera viker inte och allt fler träningsformer går nu att nå hemifrån eller via mobilen. För motionären kan det bli både billigare och mer praktiskt, men det passar inte lika bra för alla, menar GIH:s expert.

Välgörenhetsgåvor populärt under granen

En get, mensskydd eller ett matpaket till människor på flykt. Hjälporganisationernas konkreta gåvoprodukter ökar viljan att skänka pengar, särskilt till jul. Men om pengarna blir till just den gåva som givaren valt varierar mellan olika organisationer.

Resväskan som håller i längden – tufft test av sju modeller

Handtag som går av och hjul som går sönder – en trasig resväska kan verkligen förstöra semesterstämningen. Vi har testat sju olika resväskor och det är stora skillnader på hur bra de håller.

Många tillsatser i färdig pepparkaksdeg

Färdig deg underlättar pepparkaksbaket. Men förutom de klassiska julkryddorna innehåller flera märken också en hel del tillsatser. Och kvalitén på kakorna blir varierande bra.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Så blir du inte blåst på din luftrenare

Allergisk eller inte – kvalitén på inomhusluften blir allt viktigare. En luftrenare kan göra stor skillnad, men tillverkarnas kapacitetsmått är ofta svårtolkade och det är inte lätt att jämföra olika fabrikat.

Finaste fotoboken – test av åtta tjänster

En egenproducerad fotobok är en populär julklapp. Vi har testat åtta tjänster och låtit två av Sveriges främsta fotobokskännare bedöma slutresultatet.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Stort test av premiumklassade kontinentalsängar

Testfakta har kvalitets testat elva kontinentalsängar av olika fabrikat i laboratoriemiljö för att mäta komfort och uthållighet. Högst betyg fick Mios modell.

Laboratorietest

Test av billampor avslöjar tomma löften från tillverkarna

Visst kan du få lite bättre halvljus om du byter lampor på bilen, men knappast så mycket som tillverkarna lovar. Testfakta har testat 15 olika halogenlampor för att se hur mycket ljus de ger och hur länge de håller.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart borste bäst för plack och tandkött

Byt till eltandborste är ofta rådet från tandläkaren. Men hur mycket bättre blir det med en eltandborste och är det någon skillnad på olika modeller? Testfakta Research har testat sex olika modeller i premiumklassen. Resultatet bekräftar tandläkarens råd men visar också att vissa modeller är klart mer effektiva.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.