Svag koppling mellan pris och kvalitet

Svag koppling mellan pris och kvalitet

En dyr produkt är inte detsamma som en bra produkt. Det visar Testfaktas genomgång av 60 stora tester av konsumentprodukter. – Priset är inte alltid en objektiv avspegling av leverantörens faktiska kostnader, utan handlar mer om marknadsföring, säger Magnus Söderlund, professor vid Handelshögskolan i Stockholm.

Martin Hansson Publicerad: 25 Feb, 2012
Läs senare

Ska du välja skruvdragaren för 600 kronor, den för 1200 kronor eller den för 2500 kronor? Du fingrar lite på den dyraste, men tänker att en så bra produkt behövs väl inte för att sätta upp några bokhyllor. Det får bli den för 1000 kronor i stället, då får man nog en hyfsad maskin som inte går sönder på en gång.

Känns tankebanan igen? Det är inte så konstigt i så fall. Priset är nämligen en av de viktigaste ledtrådarna som vi konsumenter använder oss av när ska köpa något.
– Ju mer tekniskt avancerad produkten är och ju mindre vi vet om den, desto mer använder vi priset som riktmärke. Internet och alla prisjämförelsesajter har drivit på den här utvecklingen, säger Magnus Söderlund, professor vid Handelshögskolan i Stockholm.

Och det är inte bara så att vi tror oss kunna köpa bra kvalitet genom att betala mer. Vi upplever att det faktiskt är så.
– Det finns ett väldokumenterat samband mellan pris och kundens upplevelse av hur bra produkten är. De kundnöjdhetsundersökningar som gjorts visar att ju högre priset är desto nöjdare är kunden, säger Magnus Söderlund.

Men hur väl stämmer vår tro och våra upplevelser överens med verkligheten? Får du verkligen vad du betalar för? Konsumentnyhetsbyrån Testfakta gör varje år omkring 25 tester av kvalitet och hållbarhet på allt ifrån hushållsmaskiner och verktyg till frilufskläder och tamponger. Alla tester är utförda på oberoende laboratorium. En genomgång av de 60 senaste testerna visar att det finns ett visst samband mellan pris och kvalitet. Men förvånansvärt ofta placerar sig dyra produkter dåligt och billiga produkter bra i testerna.

Senaste i förra veckan publicerades ett test av åtta stekpannor där den dyraste pannan från Eva Solo (1.300 kr) hamnade sist och den näst billigaste pannan från ICA (450 kr) kom tvåa. I januari blev de två billigaste underställen från Team Sportia (300 kr) och Bagheera (300 kr) etta och tvåa medan testets näst dyraste ställ från Helly Hansen (850 kr) hamnade i botten. Ett tredje exempel är testet av torkarblad från i höstas där Biltemas blad (88 kr) blev bäst i test medan de dyraste bladen från Volvo (440 kr) fick sämst betyg.

Magnus Söderlund blir inte särskilt förvånad när vi berättar om resultaten.

– Det här visar att priset inte alltid är en objektiv avspegling av leverantörens faktiska kostnader, utan mer av en marknadsföringsvariabel som används för att kommunicera ett visst värde, säger han.

– Vissa aktörer vill helt enkelt ha en högstatusprofil, men det behöver inte alltid vara detsamma som att produkterna de säljer har en hög kvalitet.

Att det går att använda sig av priset i marknadsföringen bekräftas av flera olika typer av studier. Förutom ovan nämnda kundnöjdhetsundersökningar berättar Magnus Söderlund om en studie där man placerade en och samma produkt på två olika varuhus – ett lågprisställe och ett lyxvaruhus.

– Kunder som köpte produkten på lågprisstället gav den ett lågt betyg, medan kunder som köpte den på lyxvaruhuset gav den ett högt betyg. Det finns även undersökningar som visar att ju mer påkostad reklamen för en vara ser ut, desto högre kvalitet tror vi att produkten håller, säger han.

Samtidigt är kvalitet ett lurigt begrepp, enligt Magnus Söderlund. Den här typen av tester ger i första hand information om en produkts funktionalitet och hållbarhet.

– Men för vissa produktkategorier är mer emotionella värden som design och känsla avgörande. Hur ser den ut? Hur känns den att hålla i eller ha på sig? När du köper festkläder struntar du i om plagget håller länge, är lätt att tvätta etcetera, säger han.

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Laboratorietest

Padelbollen som håller längst

Padelbollar är en förbrukningsvara och enligt tillverkarna bör man byta ut bollarna efter två till tre matcher. Testfaktas test av tio kända varumärken visar att flera av bollarna tappar sugen långt tidigare än så, och dessutom är det stora skillnader i studs och hastighet mellan olika fabrikat.

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Laboratorietest

Dammsugarnas munstycke avgörande i testet

Damm på parketten eller smulor på köksgolvet. Testfaktas dammsugartest visar att det är svårt att få fram en maskin som är bra på allt.
– Att finjustera munstycket är det magiska tricket för varje tillverkare, säger Albrecht Liskowsky, testledare på laboratoriet.

Laboratorietest

Rusta dammsugare Silence 700W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas dammsugare Silence. Rustas dammsugare har testats tillsammans med jämförbara dammsugare med sladd och påse från bland annat Miele och Nilfisk. Dammsugaren från Rusta presterar sammantaget bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Det vita snuset, en lömsk nikotinfälla

Testfakta har granskat några av de vanligaste varianterna av det omdebatterade vita snuset och hittat stora variationer. I några fall närmare tre gånger högre nikotineffekt jämfört med vanligt tobakssnus. Från och med 1 juli måste också nikotinhalten deklareras på alla produkter.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.