Plastpant – vapen för att minska nedskräpning

Plastpant – vapen för att minska nedskräpning

Ett pantsystem på plastpåsar är ett sätt att motverka att de hamnar i sjöar och hav. Foto: Shutterstock
Hemköp testar pant på plastpåsar i en butik i Stockholm Foto: Hemköp

Plastskräp i naturen kan ta hundratals år att bryta ner och nu utreder regeringen pant på plast. Samtidigt går privata krafter före med att plastbanta Sverige. Sedan tidigare fanns initiativet ”Panta påsen” och nyligen började Hemköp testa plastpåsepant i en av sina butiker.

Martina Nyhlin Publicerad: 5 Aug, 2017
Läs senare

– Vi har pantat och återvunnit närmare 300 påsar på en månad, det är en bra start, men vi måste gemensamt bli ännu bättre på att återvinna, säger Hemköps vd Thomas Gäreskog.

Systemet med att panta plastpåsar som nu testas på Hemköp vid Torsplan i Stockholm funkar så att när en påse pantas i butiken dras en krona från köpesumman. Hemköp återvinner plasten som blir till nya påsar. 

Initiativet kommer efter att en ny lag sedan 1 juni i år gör butiker skyldiga att dokumentera antalet inköpta plastbärkassar och informera om kassarnas miljöpåverkan. Bakgrunden till åtgärderna från regeringen är att plast bidrar till mycket nedskräpning och att materialet kan ta hundratals år att bryta ned i naturen. 

Redan innan den nya lagen om plastbärkassar kom jobbade även startupföretaget Panta påsen för att skapa ett system där så många butiker som möjligt ansluter sig till ett pantsystem för plastkassar, med Teknikmagasinet i Liljeholmen som testbutik. De har även tagit fram en pantautomat med tillhörande app som funkar precis som för burkar.

– Vi har kontakt med flera butiker som vi ska lansera med till hösten, säger Suwar Mert, vd för Panta påsen.

Att det idag annars är just aluminiumburkar och PET-flaskor som har pant beror på att pantsystemet startades av bryggeribranschen som ville ha tillbaka sina glasflaskor för att fylla dem med dryck igen. När aluminiumburkarna kom på 80-talet och senare PET-plasten blev panten ett sätt att hantera oron för nedskräpning.

– Regeringen ville förbjuda engångsmaterial men marknaden erbjöd sig att införa pantsystem i stället, säger Bengt Lagerman, vd på Returpack, som hanterar det svenska pantsystemet.

Efter detta har lagen om producentansvar kommit, och återvinningssystemet för de förpackningar som inte har pant har byggts upp. Svenskarna är bra på att återvinna och totalt återvinns mer än 77 procent av alla metall, pappers- och glasförpackningar trots att man inte får tillbaka någon pant. Men av plasten är det däremot bara drygt 40 procent som återvinns. 

Regeringen har nu tillsatt en utredning som ska ta fram ytterligare åtgärder för att minska plastens miljöpåverkan vid nedskräpning, särskilt i relation till haven. 

– Utredningen har fått ett brett uppdrag och kan föreslå många olika saker, det kan bli förbud, skatter och pant för olika typer varor - det de tycker behövs, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Grundsynen är att pant ger goda resultat när det gäller insamling idag och därför är ett intressant verktyg att jobba med. 

När får vi se en lag om pant på plastpåsar?

– Det kan jag inte uttala mig om, det är ju därför vi tillsatt utredningen – för att det inte finns tillräckligt underlag för sådana beslut i dag, säger Karolina Skog. Regeringen behöver svar på flera grundläggande frågor först, som om det finns riktigt nedbrytbar plast och vad man kan använda istället för plast.

– Men det är positivt att branschen gör saker och skapar egna system med pant, att det händer saker redan nu, menar Karolina Skog. 

Fakta

Utredningen av minskade negativa miljöeffekter från plast ska enligt direktivet slutredovisas senast den 1 oktober 2018.

Så mycket återvinner vi

Tidningar 95 %

Glasförpackningar 92,8 %

Aluminiumburk (pant) 86,2%

PETflaskor (pant) 82,5%

Pappersförpackningar 80,4 %

Metallförpackningar 77,5 %

Plastförpackningar 42,2%

Källa: FTI, Returpack

Historik: Pant och återvinning av förpackningar

1984 startade AB Svenska Returpack pantsystemet för aluminiumburkar.

1994 grundades systerbolaget Returpack-PET och insamling av PET-flaskor startade. De båda bolagen verkar under det gemensamma namnet och varumärket Returpack.

1995 "Producentansvarslagarna" ger företag som sprider förpackningar och tidningar på den svenska marknaden ett ansvar för att dessa samlas in och återvinns. Insamlingen sköts sedan 2005 av Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

2006 kommer det en lag om att förpackningar med konsumtionsfärdig dryck måste ingå i ett pantsystem. Dock undantogs mejeri- och juiceprodukter och icke konsumtionsfärdiga drycker, till exempel saft, från lagstiftningen.

2015 blir det möjligt att frivilligt ansluta saftprodukter till pantsystemet.

Källa: FTI, Returpack.

 

 

facebook Comments

Fler nyheter

Fem sätt att somna snabbare

En god natts sömn kan ibland kännas svårfångad. Den är också högst personlig: otaliga faktorer spelar in i varje persons sömnrutin. Här är några metoder som har hjälpt andra att somna på kvällen.

Laboratorietest

Bästa plåstret på såren

Finns det plåster som både stoppar blodflödet och sitter kvar - även när det blir blött? Då får du vara beredd att betala lite mer – ett billigare plåster brister ofta i något av momenten.

Laboratorietest

Valet av maskindiskmedel viktigare än somliga tror

Testfakta har jämfört nio vanliga fabrikat av maskindiskmedel på den svenska marknaden och kan berätta vilka som är värda pengarna, samt vilka du kan skippa.

Laboratorietest

En bra bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Vaknar du med ont i höften eller axeln? Kanske börjar sängen bli för gammal eller sover du kanske mer på sidan än tidigare. En ny säng är en betydande investering men ofta kan det räcka med en ny bäddmadrass för att förbättra sängens ergonomi.
Testfakta har testat hur åtta olika bäddmadrasser förbättrar ergonomin i en dålig resårbotten.

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Skidhandsken som håller dig torr och varm i backen

Bästa skidhandsken är varm, tålig och vattentät. Men är du bara ute efter att hålla värmen kan den billigaste handsken vara den som gör jobbet bäst. 

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i den övre prisklassen

En bra säng ska ge kroppen stöd och samtidigt låta axlar och höft sjunka ner i bädden. Men en felbalanserad fjädring kan ge känslan av hängmatta med ryggproblem som resultat. Hur bra är då en lite dyrare kontinentalsäng? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett urval av kontinentalsängar i premiumklassen.

Laboratorietest

Rusta badhandduk Emma

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas badhandduk Emma. Badhandduken Emma presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance med god marginal.

Laboratorietest

Undvik mättade fetter på smörgåsen och spara pengar

Vegetabiliska bordsmargarin har störst mängd nyttiga fleromättade fettsyror – och minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Väljer du ett margarin med mättade fetter får du betala nästan dubbla priset.

Laboratorietest

Stort test av duntäcken - Dunets kvalité värmer bäst

Ett duntäcke som både håller värmen och andas när vinterkylan slår till? Testfaktas test visar att dunets kvalitet har stor betydelse för resultatet. I ett par fall finns också en hel del luft i priset för fjädrarna.

Alla testvinnare från 2022

Från totalt 4671 produkter ner till nitton av särskilt hög kvalitet. Dessa är produkterna vi testat under året som stått ut särskilt: alla testvinnare från året som gått.

Laboratorietest

Pannlampor - bedrägliga ljuskällor i höstmörker

Höstmörkret är en utmaning för alla som vill röra sig fritt utomhus. Testfaktas stora laboratorietest av pannlampor avslöjar extrema effektfall som ökar risken för det att bli svart under löparrundan eller hundpromenaden. Dessutom stämmer sällan tillverkarnas angivna räckvidd i meter.

Körrapport elcykel: Buddy Bike sX1

I samband med vårt långtidstest av elcyklar fick vi möjlighet att testa en prototyp av nya norska Buddy Bike sX1. Cykeln ingick inte i vårens laboratorietest då den ligger i premium klassen med en prislapp betydligt högre än testdeltagarna.

Laboratorietest

Fristående skummadrass, ett flexibelt alternativ

En ny generation av fristående skummadrasser ger ergonomi i nivå med klassiska spiralfjädrar, visar Testfakta Researchs uppdragstest.

 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.