Fakta och resultat från genomgången

Fakta och resultat från genomgången

För att ta reda på hur väl pris och kvalitet stämmer överens gick vi igenom de 60 senaste testerna som Testfakta har låtit göra. Det rör sig om allt ifrån hushållsmaskiner och verktyg till frilufskläder och tamponger. Vi plockade ut de två dyraste respektive de två billigaste produkterna i varje test. Därefter noterade vi om de fått topplacering (etta eller tvåa), bottenplacering (sist eller näst sist) eller medel (allt däremellan).

Martin Hansson Publicerad: 25 Feb, 2012
Läs senare

Undersökningen visar att det finns ett samband mellan pris och kvalitet. Men förvånansvärt ofta placerar sig dyra produkter dåligt och billiga produkter bra i testerna.

Väljer man en dyr produkt får man bara i hälften av fallen en topprodukt. Det är vanligare att produkten är medelmåttig och i hela 20 procent av fallen får de dyraste produkterna bottenplaceringar.

Tittar man på de billigaste produkterna går det att konstatera två saker. Testets absolut billigaste produkt är oftast dålig och får bara några få topplaceringar. Men redan den näst dyraste produkten är ett klart bättre val och placerar sig på plats ett eller två i hela 17 av 60 tester.  Dessutom får den inte många fler bottenplaceringar än de två dyraste produkterna.

Dyrast: 22 topplaceringar, 27 mittenplaceringar och 11 bottenplaceringar.
Näst dyrast: 23 topplaceringar, 26 mittenplaceringar och 11 bottenplaceringar.
Näst billigast: 17 topplaceringar, 29 mittenplaceringar och 14 bottenplaceringar.
Billigast: 4 topplaceringar, 30 mittenplaceringar och 24 bottenplaceringar.

Fler nyheter

Laboratorietest

Pulserande ljus får håret på fall

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat sex apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Bli inte blåst på alkoholmätaren

Hälften av de testade alkoholmätarna uppvisar felaktiga resultat. De är opålitliga och ger inte korrekt promillehalt. Testresultatet fick Elgiganten att omedelbart avsluta försäljningen av Sencor Alkomätare. 

Laboratorietest

Byggmax Wiksbo Plantjord Eko

Byggmax Wiksbo plantjord Eko har genomgått Testfaktas test av odlingsjordar. Resultatet visar att jorden har bra odlingsegenskaper för samtliga testade grödor och uppfyller därigenom kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Diskmedlet som gör rent hus

750 tallrikar diskade och rena jämfört med 100.
Skillnaden mellan toppen och botten är stor i Testfaktas stora laboratorietest av handdiskmedel. Topp tre saknar dock miljömärkning.

Laboratorietest

Snart 500 000 elcyklar - men bromsarna fortfarande frågetecken

Elcykel-boomen fortsätter även i år. Trots leveransproblem är var femte nyinköpt cykel eldriven. Enligt branschens beräkningar finns det snart 500 000 elcyklar i Sverige.

Laboratorietest

Torsk på omega 3 i fiskpinnar

Frityroljan är viktigare än fisken för tillskott av omega 3 från fiskpinnen. Testfaktas laboratorietester visade fyra gånger så höga halter omega 3 hos de fiskpinnar som friterats i rapsolja.

 

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Högt tryck räcker inte när bästa högtryckstvätten ska koras

En stark motor hjälper inte när högtryckstvätten slutar fungera efter 27 av 300 rengöringar och en styv och svårhanterad slang gör spolningen utmanande.

Laboratorietest

Barlinek parkettgolv 3-stav ek

Testfakta Research har på uppdrag av Byggmax AB genomfört ett laboratorietest av Byggmax parkettgolv från Barlinek. Golvet testades tillsammans med två likvärdiga produkter.

Laboratorietest

Billigare med effektivt maskindiskmedel

Diskmaskinens fyra timmar är billigare än att diska för hand. Men då ska maskindiskmedlet också göra rent på första disken.

Laboratorietest

Små skillnader på batterier för elverktyg

Lägg inte pengarna på ett dyrare batteri. Fundera i stället på vilka verktyg du behöver. Testfaktas laboratorietest av laddbara batterier visar att det billigaste alternativet levererar lika bra resultat som de som kostar dubbelt så mycket.

 

 

Laboratorietest

Byxblöjorna som håller tätt hela natten

Byxblöjor har blivit allt vanligare för småbarnsföräldrar. Under årens lopp har byxblöjor förbättrats för att ge bra skydd mot läckage inte bara på dagen utan även på natten.
-Skillnaderna ligger snarare i passformen för ditt barn, förklarar Cedric Schoorens, testledare på laboratoriet SGS France som utförde testerna.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.