Två vinnare i stort test av bäddmadrasser

Två vinnare i stort test av bäddmadrasser

Noppning och luddbildning på överdragstyget inspekteras. Foto: Anna Sigge
Noppning och luddbildning på överdragstyget inspekteras. Foto: Anna Sigge
Andningsförmågan mäts med hjälp av en "svettande" provkropp under sju timmar: Foto: Tobias Meyer
Andningsförmågan mäts med hjälp av en "svettande" provkropp under sju timmar: Foto: Tobias Meyer
Bäddmadrassens följsamhet och förmåga att ge stöd mäts med olika provkroppar: Foto: Tobias Meyer
Bäddmadrassens följsamhet och förmåga att ge stöd mäts med olika provkroppar: Foto: Tobias Meyer
Skummaterialet i bäddmadrassens kärna komprimeras i fuktig miljö. Foto: Anna Sigge
Skummaterialet i bäddmadrassens kärna komprimeras i fuktig miljö. Foto: Anna Sigge
Bäddmadrassens kärna tillverkas av olika typer av skummaterial. Foto: Anna Sigge
Bäddmadrassens kärna tillverkas av olika typer av skummaterial. Foto: Anna Sigge
Överdragstyget utsätts för 5 000 varv av nötning. Foto: Anna Sigge
Överdragstyget utsätts för 5 000 varv av nötning. Foto: Anna Sigge
En provbit av överdragstyget tas inför den kemiska analysen. Foto: Anna Sigge
En provbit av överdragstyget tas inför den kemiska analysen. Foto: Anna Sigge
Överdragstyget analyseras för hälsovådliga kemikalier. Foto: Anna Sigge
Överdragstyget analyseras för hälsovådliga kemikalier. Foto: Anna Sigge
Överdragstyget appliceras inför martindale test. Foto: Anna Sigge
Överdragstyget appliceras inför martindale test. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Man behöver inte vara prinsessan på ärten för att känna skillnad på olika bäddmadrasser. Men i Testfaktas stora laboratorietest blev det jämnt lopp mellan Mio Sleep Delux och Hilding Harmony Vent – båda blev Bäst i test.

Laboratorietest
Testfakta Research Publicerad: 7 Dec, 2020
Läs senare

En tredjedel av livet sover vi. En viktig förutsättning för att sömnen ska bli god är en bra bäddmadrass. Testfakta har på uppdrag av Mio genomfört ett laboratorietest av åtta bäddmadrasser från de största varumärkena.

Två olika laboratorier har arbetat med testet. Tyska Ergonomie Institut München (EIM) har undersökt bäddmadrassernas ergonomiska egenskaper – som stödet och avlastningen för rygg, axlar, svank och höfter – medan det svenska laboratoriet RISE har fokuserat på hur flexibla och hållbara madrassernas skumkärna och överdragstyger är. Dessutom har de även gjort en kemisk analys av eventuella hälsovådliga ämnen i bäddmadrassernas överdragstyg.

[PDF]

— Ingen av de åtta bäddmadrasserna i testet innehöll några skadliga kemikalier. Det är positivt, säger Helena Hjärtnäs, som är ansvarig testutförare för den kemiska biten på RISE.

För att verkligen sätta bäddmadrasserna på prov har de testats mot en dålig sängbotten. Detta för att utvärdera hur de lyckades förbättra bäddens ergonomiska egenskaper. Tre av bäddmadrasserna klarade detta med genomgående bra testresultat: Mio Sleep Delux, Hilding Harmony Vent och Kungsängen Signatur. Samtliga uppfyller kraven för Testfakta Verified Quality Comfort.

Högst totalbetyg fick Mio Sleep Delux och Hildning Harmony Vent med 7,95 av 10 möjliga – vilket innebär en delad förstaplats. Madrasserna skiljer sig dock åt i de olika delmomenten. Mio Sleep Delux fick högst betyg för avlastningsförmågan samt stödet och flexibiliteten vid den så viktiga axeln, medan Hilding Harmony Vent kammade hem högst betyg när det gäller andningsförmågan och överdragstyget tålighet.

Samtliga madrasser höll en god kvalité. Som konsument får man fundera på vad man tycker är viktigast– avlastning, avtagbart och tvättbart överdrag, ventilationen eller priset, säger Robert Almqvist.

Värt att notera är att den i särklass dyraste bäddmadrassen - Softline II från Jensen för 4 195 kronor - hamnar på sjunde plats. Testvinnarna Mio Sleep Delux kostar 1 695 kronor och Hilding Harmony Vent 2 395 kronor.

Testfaktas test av sängar och madrasser

Testfaktas sängtester utförs av specialiserade och oberoende laboratorier inom Testfaktas laboratorienätverk. Testerna utförs av tre olika laboratorier med olika inriktning och täcker in allt från ergonomiska egenskaper till analys av hälsovådliga kemikalier.
Syftet med testerna är att visa på skillnaderna mellan marknadens utbud av sängar/ bäddmadrasser inom den valda kategorin. 

Läs mer om Testfaktas sängtester

Verified Quality & Comfort

Syftet med Testfaktas kvalitetsmärkning är att lyfta fram bäddmadrasser med bra komfortegenskaper och hög kvalitet. Kraven för kvalitetsmärkningen är högt ställda. Bäddmadrasser genomgår en rad olika laboratorietester och får inte underprestera i något enskilt testmoment. Kvalitetsstämpeln säkerställer därigenom att madrassen håller en hög nivå både avseende komfort och kvalitet.

För Testfakta Verified Quality & Performance krävs att bäddmadrassen får: 

 • Godkänt resultat från analys av hälsovådliga kemikalier

 • Totalbetyg på lägst 8,0

 • Betyg för ergonomiska egenskaper på lägst 8,0

 • Betyg för andningsförmåga på lägst 6.0

 • Betyg för uthållighet, hållfasthet och tålighet på lägst 6,0

 • Betyg för bäddmadrassens egenskaper på lägst 6,0

För samtliga betyg tillåts en avvikelse på maximalt 5%.

 

Urvalskriterier för testet
 • Bäddmadrasser från de större och mest välkända varumärkena på den svenska marknaden.

 • Madrassens kärna ska vara av skummaterial, som latex, kallskum eller polyeter.

 • Tjocklek på 5–10 cm.

 • Med eller utan avtagbart/ tvättbart tyg.

Viktigt att tänka på när det gäller bäddmadrasser
 • Har du en väldigt bra huvudmadrass behöver du inte köpa en tjockare bäddmadrass. Det kan snarare försämra ergonomin eftersom bäddmadrassen kamouflerar huvudmadrassens egenskaper. Satsa hellre på en tunnare variant som är följsam och andas bra.

 • En tjockare bäddmadrass försämrar ofta bäddens andningsförmåga eftersom kroppen sjunker ned mer och omsluts av bäddmadrassen.

 • Tänk på att madrassöverdrag kan ha en negativ inverkan på bäddens ergonomi och andning. Detta gäller särskilt överdrag med fuktskydd.

 • Överdragstyget är viktigt för bäddmadrassens elastiska egenskaper. Ibland kan avtagbara tyger krympa vid tvätt och röra sig mot bäddmadrassens skumkärna, vilket i sin tur kan försämra följsamheten.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

Fler nyheter

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i standardklassen

Rätt stöd för axlar och nacke är avgörande för en god sömn. Men för att nackmusklerna ska kunna slappna av behövs en avlastande säng. Flera sängar i Testfaktas laboratorietest av kontinentalsängar har bra ergonomi, men det som utmärker de bästa är att de också andas bra och har bra uthållighet.

Laboratorietest

Roma kontinentalsäng

Kontinentalsängen Roma från möbelvaruhuset Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Roma uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för kroppstyperna S (small), M (medium) och L (large).

Laboratorietest

Effektiv i alla lägen utmärker bästa luftrenaren

Två tillverkare sticker ut i Testfaktas stora laboratorietest av luftrenare med hög kapacitet, men Blueair 7700i står som ensam vinnare när resultaten från både max- och tystare läge vägs samman.

– Både Blueair och Electrolux har högre kapacitet än konkurrenterna i testet, förklarar Tobias Eriksson, testledare på laboratoriet RISE i Borås.

Laboratorietest

Rusta glasräcke

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas glasräcke avsett för montering på altan. Rustas glasräcke har testats tillsammans med jämförbara glasräcken från Bauhaus och Jula. Glasräcket från Rusta presterar genomgående bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Stora skillnader mellan olika maskindiskmedel

Ett stort test av maskindiskmedel visar att ett par produkter har svårt att få disken och diskmaskinen ren. Vinnaren klarar dock rengöringen med nästan full pott.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i premiumklassen

En bra säng ger kroppen låter kroppen vila utan problem för rygg eller axel. Men vad innebär en bra ergonomi egentligen och vad får man för pengarna? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett kontinentalsängar i den högre prisklassen. 

Laboratorietest

Rusta färdigblandad spolarvätska -18°C

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas färdigblandade spolarvätska. Testet som utförts av tyska Dekra visar att spolarvätskan presterar genomgående bra och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Skummadrassen utmanar resårsängen

Glöm ungdomens tunna skumgummimadrass som idag endast tas fram när barnen har pyjamasparty. En ny generation ergonomiska skummadrasser ger en ergonomi i nivå med de klassiska resårsängarna, visar Testfaktas uppdragstest.

Laboratorietest

Rusta ångstrykjärn Berry 2200W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas ångstrykjärn Berry 2200 W. Rustas ångstrykjärn presterar genomgående bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Canvac luftrenare CLR6540V

Testfakta Research har på uppdrag av Elon laboratorietestat Canvac CLR6540V luftrenare.  Canvac har hög max-kapacitet, klarar att rena rum upp till 15 kvadratmeter vid mycket låg ljudnivå (20dB) och är enkel att använda.

Laboratorietest

Byggmax impregnerad trall

Testfakta Research har på uppdrag av Byggmax laboratorietestat och verifierat kvaliteten på Byggmax tryckimpregnerade trallvirke. Resultatet för fyra olika batcher visar att trallvirket uppfyller kraven på virkeskvalitet och impregnering samt att levererade längder motsvarar specifikationen.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmärkning av yogamattor

I Testfakta Researchs laboratorietest av yogamattor testas glidmotstånd, tryckfördelning, tålighet, rengöring och innehåll av skadliga kemikalier. För att uppfylla kraven för kvalitetsmärkningen måste yogamattan prestera genomgående bra i samtliga testmoment.

Viktigt med rätt säng för god sömn

Fast eller mjuk, skum eller spiralfjädrar, zonindelad eller inte? Många begrepp och ett gigantiskt utbud gör det svårt att hitta rätt i sängdjungeln. Testfakta och ergonomiexpert Dr Florian Heidinger reder ut begreppen.

Laboratorietest

New York kontinentalsäng

Kontinentalsängen New York från möbelvaruhuset Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för större och tyngre personer, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen New York uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för kroppstyp L (large).

Laboratorietest

Bästa ramsängen under 7000 kronor

Vilken är den bästa ramsängen? Och vad är det som skiljer storsäljarna åt? Testfakta Research har testat tio av de största sängtillverkarnas ramsängar – och det är stora skillnader mellan sängarna.

Laboratorietest

Bästa ställbara sängen under 19000 kronor

 Den vanligaste liggställningen är på sidan eller på rygg. Men en säng med ställbar huvud- och fotända kan vara gynnsamt både för sömnen och hälsan. När Testfakta testar olika alternativ i standardsegmentet, sängar under 19 000 kronor, sticker några fabrikat ut. Och bäst i test är Mios nya modell Godmorgon.

Sova med sömnapp – både avslappnande och stressande

Svårt att somna under ljusa sommarkvällar? Orolig sömn och inte det minsta utvilad när väckarklockan ringer? Tillverkarna av sömnappar säger sig ha lösningen på allt detta, och lite till. Testfakta har jämfört sex av de mest populära apparna.

Åtta hjälpmedel mot snarkning - sömnexperten ger råd

Skenor, sprayer eller intelligenta kuddar för tusentals kronor – utbudet av snarkhjälpmedel ökar. Men är de verkligen värda pengarna? Här är sömnexpertens råd.

Laboratorietest

Mest och bäst dun för pengarna

Andelen dun, dunets kvalitet, textiliernas täthet och täckets konstruktion – det är många faktorer som styr hur bra duntäcket är, visar Testfakta Researchs laboratorietest av tio vanliga märken.

Så bra fungerar babyvakterna

En babyvakt är ett bra hjälpmedel för många småbarnsföräldrar. Men hur mycket kan man lita på dem? Testfakta har undersökt hur bra åtta produkter fungerar i praktiken.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.