Stort test av premiumklassade kontinentalsängar

Uppdragstest

Stort test av premiumklassade kontinentalsängar

Sängarna sprättas och inspekteras för skador efter uthållighetstester på RISE. Foto: Anna Sigge
Sängarna sprättas och inspekteras för skador efter uthållighetstester på RISE. Foto: Anna Sigge
Sängens ergonomiska egenskaper simuleras med provdockor på EIM. Foto: Tobias Meyer
Sängens ergonomiska egenskaper simuleras med provdockor på EIM. Foto: Tobias Meyer
Sängen utsätts för 45 000 rullningar med en 140 kg tung trumma på RISE. Foto: Anna Sigge
Sängen utsätts för 45 000 rullningar med en 140 kg tung trumma på RISE. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Testfakta har kvalitets-testat elva kontinentalsängar av olika fabrikat i laboratoriemiljö för att mäta komfort och uthållighet. Högst betyg fick Mios modell.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Publicerad: 1 Dec, 2017
Läs senare

Ända sedan människans begynnelse har vi försökt att sova så bekvämt som möjligt. I förhistorisk tid var halmhögen i ropet. Idag har vi lyckligtvis fler möjligheter. För många konsumenter är det svårt att veta om man skall välja en ramsäng, justerbar säng eller kontinentalsäng. Många upplever att kontinentalsängen är en stilig möbel som förvandlar ett vardagligt sovrum till en lyxsvit.

Testfakta har på uppdrag av möbelföretaget Mio genomfört ett oberoende kvalitetstest på elva kontinentalsängar i premiumklassen, över 20 000 kr. Trots att sängarna, generellt sett, håller en hög kvalité var det bara två som uppfyllde standarden för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance. Mio som fick bäst betyg och Carpe Diem Beds som kom tätt efter.

[PDF]

Att köpa säng i premiumklassen är en betydande investering och testet visar att dyrast säng inte alltid är bäst.

- Skillnaden ligger i hur man bygger sängen och i komforten. Det är som en bil. Både en billig bil och en dyr Mercedes tar dig från punkt A till punkt B, men i den dyrare bilen finns det fler finesser och den är skönare säger Bengt-Åke Andersson, ansvarig för möbeltester på RISE, Research Institutes of Swedens testlaboratorium i Borås.

I laboratoriet utsätts sängarna för tryck och belastning som motsvarar cirka tio års användning, och utifrån resultaten betygssätts sängarnas uthållighet. I detta deltest har alla sängar klarat sig relativt bra, vilket är det normala i premiumklassen.

- Vi förväntar oss inte så stora skillnader, utan det här är minimikrav som de ska uppfylla. Man kan se små skillnader, men vi förväntar oss inte att en säng ska rasa ihop eller att det ska bli stora skador. Skillnaderna ligger i konstruktionen och vilka lösningar som används för komfortdelen, säger Bengt-Åke Andersson.

Några av madrasserna stack dock ut i vissa delmoment. Under testet mäts bäddmadrassens förmåga att återgå till sin ursprungliga form efter belastning. De flesta behåller formen, men två av sängarna fick resultat som tyder på att bäddmadrassens komfortegenskaper förändras efter en tids användning. Kungsängen var sämst, följt av Jensen.

I labbet mäts också sängarnas förmåga att hålla för hoppande barn. Ingen av sängarna fick skador på ramen eller ribborna, något som tenderar att hända i billigare madrasser eftersom man ofta använder tunnare ribbor. Däremot syntes skillnader i antalet skador på pockets, de påsar som fjädrarna är inpackade i. Mest skador hade Jensen med 197 skadade pockets på en yta av 20 kvadratcentimeter, jämfört med Mios säng som fick motsvarande tio skador.

- Fjädrarna ligger i pockets och det är klart att om den blir skadad finns det risk att fjädern letar sig ut, säger Bengt-Åke Andersson och liknar än en gång madrasserna med bilar. Om det börjar rosta på insidan så syns det inte, men skadorna finns där.

Sängens ergonomiska egenskaper, det vill säga hur bra den avlastar och anpassar sig efter kroppen, testas på EIM, Ergonomie Institut München i Tyskland. Många av sängarna har bra komfort och det kan man förvänta sig av en säng i premiumklassen. Men de skiljer sig åt när det gäller andning, trycklavlastning och stöd för kroppens olika delar.
Testet visar att Tempurmadrassen passar bäst för en mindre, lättare person medan Jysk passar bättre för tyngre personer. Övriga madrasser har likvärdiga ergonomiska egenskaper för olika kroppsstorlekar. Bara en av sängarna, Kungsängen, har en tydlig zonindelning med mjukare fjädring för framförallt skulderpartiet.

Fakta om testen

Testfaktas sängtester utförs av specialiserade och oberoende laboratorier inom Testfaktas laboratorienätverk. Testerna utförs av tre olika laboratorier med olika inriktning och täcker in allt från ergonomiska egenskaper till analys av hälsovådliga kemikalier.
Syftet med testerna är att lyfta fram sängar med bra egenskaper och att hjälpa tillverkare och återförsäljare att utveckla sitt erbjudande till konsumenten.
Läs mer om Testfaktas sängtester

Ladda ner tabell med testresultat som PDF

Fler nyheter

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen under 20000 kronor

Har du problem att sova gott om nätterna, känns madrassen obekväm eller vill du helt enkelt unna dig en ny säng? I Testfakta Research test av kontinentalsängar under 20 000 kronor får du vägledning inför köpet.
 - och Arne Lowden, docent och sömnspecialist, tipsar om knepen för att sova bättre.

 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa ramsängen under 7000 kronor

Hur bra är de lite billigare sängarna och hur skiljer de sig åt?
Generellt håller de en ganska hög nivå men skillnaderna i komfort och kvalitet varierar, det visar Testfakta Researchs test av tio ramsängar i det lägre prissegmentet.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Rätt bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Har du en hård och obekväm säng kan det vara idé att använda en bra bäddmadrass. Men inte ens den bästa bäddmadrassen kan kompensera en usel säng.
Testfakta Research har testat tio bäddmadrasser och hittat en tydlig vinnare.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Skärpa och ergonomi viktigt för en bra sekatör

Vare sig man vill fixa en blomsterbukett, befria prydnadsväxter från vissnade blomsterstjälkar eller klippa bort grenar så är sekatören ett uppskattat verktyg. Men det är stora skillnader på olika fabrikat, visar Testfakta Researchs omfattande laboratorietest.

Sova med sömnapp – både avslappnande och stressande

Svårt att somna under ljusa sommarkvällar? Orolig sömn och inte det minsta utvilad när väckarklockan ringer? Tillverkarna av sömnappar säger sig ha lösningen på allt detta, och lite till. Testfakta har jämfört sex av de mest populära apparna.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Lättklippt med bästa grensaxen

När lite kraftigare grenar behöver beskäras kommer grensaxen väl till pass. Grensaxens längre handtag och större skäryta ger hävstång och kapacitet även för tjockare grenar. Men Testfakta Researchs laboratorietest visar att det är stora skillnader mellan olika modeller.

Åtta hjälpmedel mot snarkning - sömnexperten ger råd

Skenor, sprayer eller intelligenta kuddar för tusentals kronor – utbudet av snarkhjälpmedel ökar. Men är de verkligen värda pengarna? Här är sömnexpertens råd.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa ställbara sängen under 19000 kronor

 Den vanligaste liggställningen är på sidan eller på rygg. Men en säng med ställbar huvud- och fotända kan vara gynnsamt både för sömnen och hälsan. När Testfakta testar olika alternativ i standardsegmentet, sängar under 19 000 kronor, sticker några fabrikat ut. Och bäst i test är Mios nya modell Godmorgon.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Mest och bäst dun för pengarna

Andelen dun, dunets kvalitet, textiliernas täthet och täckets konstruktion – det är många faktorer som styr hur bra duntäcket är, visar Testfakta Researchs laboratorietest av tio vanliga märken.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans väggfärg

Rusta Reflekt Nyans väggfärg har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Så bra fungerar babyvakterna

En babyvakt är ett bra hjälpmedel för många småbarnsföräldrar. Men hur mycket kan man lita på dem? Testfakta har undersökt hur bra åtta produkter fungerar i praktiken.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Plantagen Premiumjord

Plantagens Premiumjord har genomgått Testfaktas test av odlingsjordar och fyller därigenom kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Som man bäddar får man sova

En bra bäddmadrass kan göra din säng både bättre och skönare. Men det är stora skillnader mellan olika märken, visar Testfaktas test.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Ställ in dig på bästa sömnen

Försäljningen av ställbara sängar har ökat markant de senaste åren. Testfakta Researchs laboratorietest av 11 vanliga modeller visar på stora skillnader i sängarnas följsamhet, andningsförmåga och hur de håller över tiden.

Laboratorietest

Bästa kudden för maxad nattsömn

En bra kudde är lika viktig för nattsömnen som en bra säng. Men det är svårt att veta vad man får när man gör sitt kuddköp. Testfakta har testat åtta olika märken.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.