Partiklar från avgaser och däck får fler och fler städer att införa begränsningar för fordonstrafik, dieselfordon och dubbdäck. Men även våra egna hem och arbetsplatser är en stor källa till skadliga luftföroreningar. Här släpper byggnadsmaterial, möbler och kläder från sig damm, partiklar och skadliga kemikalier.
Människor som är allergiska mot pollen kan även uppleva det inomhus eftersom de mikroskopiska pollenpartiklarna följer med in på våra kläder, genom öppna fönster och ventilation.
Många använder luftrenare för att minska problemen och förbättra luftkvaliteten. Eftersom en luftrenare även tar bort bakterier, virus, damm ger de en generellt hälsosammare inomhusmiljö. Därför är luftrenare ett allt vanligare inslag i både hem och kontor, även där ingen besväras av varken allergier eller luftrörsproblem.
Utbudet av både tillverkare och modeller har också ökat stort. Men som konsument är det ofta svårt att tolka och jämföra de olika tekniska beskrivningarna av kapaciteten som tillverkarna väljer att lyfta fram. Och vad betyder siffrorna för luftrenarnas förmåga att verkligen rena luften? Testfakta har testat.
Det svenska Astma- och Allergiförbundet har tagit fram riktlinjer som vänder sig till alla typer av konsumenter. De tar bland annat hänsyn till både luftrenarens prestanda och tekniska egenskaper, som till exempel ljudnivå och energiförbrukning. En luftrenare som används i ett sovrum bör kunna rena luften två gånger i timmen. Ljudnivån ska vid den effekten helst inte överstiga 37 dB, vilket ungefär motsvarar ljudet från en vanlig mekanisk ventilation i en bostad.
För att reda ut om tillverkarna lever upp till de grundläggande kraven har Testfakta Research på uppdrag av tillverkaren Blueair genomfört ett jämförande laboratorietest av luftrenare på de nordiska och brittiska marknaderna.
De brittiska oberoende laboratorierna Intertek och SGS-IBR har testat produkternas luftreningsförmåga för pollen och damm vid 37 dB och maxeffekt, luftrening och ljudnivå vid maxeffekt, användarvänlighet och utsläpp av ozon.
Testfaktas test visar att det är stora skillnader mellan luftrenarna. I den samlade bedömningen väger luftreningskapaciteten tyngst, men även ljudnivå, energiåtgång och användarvänlighet vägs in i betyget.
[PDF]
Bäst i test är Blueair Classic 405, som har helt överlägsen luftrengöringskapacitet vid lägre effekt (under 37dB) och bäst resultat vid maxeffekt på pollen.
Luftrenarna från Philips och Stadler Form gör relativt bra ifrån sig och hamnar på andra och tredje plats.
Vid full effekt är luftrenaren från Stadler Form bäst på att rena luften från damm, men låter samtidigt mest av alla. Den förbrukar också mest el av alla testade produkter.
Produkterna från Meaco, Dyson och Wilfa får lägst placering i laboratorietestet. De har alla omkring fyra gånger sämre förmåga än testvinnaren att rena luften i ett sovrum vid 37 dB eller i effektläget närmast under det.