Luftvärmepumpen betalar sig snabbt

Luftvärmepumpen betalar sig snabbt

De har både blivit billigare och bättre. Och det är en investering som betalar sig snabbt. Försäljningen av luftvärmepumpar ökar rekordsnabbt.

Peter Willebrand Publicerad: 8 Nov, 2010
Läs senare

En kall vinter med höga elpriser har fått allt flera hushåll att överväga alternativa uppvärmningsmöjligheter som sänker energikostnaderna. Nyligen presenterade branschorganisationen Svenska Värmepumpföreningen, Svep, också statistik som visar att försäljningen av luftvärmepumpar tredje kvartalet i år ökade 32 procent jämfört med samma period 2009.
En anledning till ökningen är att de så kallade luft-luftvärmepumparna har visat sig vara investeringar som betalar sig på fyra fem år.
Den gynnsamma ekonomiska ekvationen har bland annat fått många som annars värmer upp huset med direktverkande el att installera en pump.

– Våra undersökningar visar av svenska hushåll som installerat en pump i snitt sänker sin årsförbrukning 20 000 kWh/år med 5 000 kWh/år, alltså runt 25 procent av husens totala energianvändning, säger Anders Odell, projektledare på Energimyndigheten som under i flera år varvat tester av pumpar med undersökningar och djupintervjuer med drygt 250 svenska hushåll.

Enkäterna visar att 90 procent av användarna är nöjda med investeringen. Testresultaten, som myndigheten lägger ut på sin hemsida, visar även på en gynnsam utveckling för konsumenterna. Värmeeffektiviteten har ökat kraftigt, samtidigt som snittpriset för en pump närmast halverats de senaste tio åren.   

– Ja, pumparna har blivit både billigare i kronor räknat och effektivare, säger Anders Odell.
Testerna visar också att pumparnas prestanda inte nämnvärt skiljer sig åt, trots relativt stora prisskillnader mellan märkena. Snittpriset i Energimyndighetens tester ligger runt 20 000 kronor.
Det kan alltså löna sig att ställa alternativen mot varandra – åtminstone om tillverkaren är ett känt varumärke.

– Vi har endast testat pumpar från etablerade tillverkare. Men det finns mängder av billiga pumpar på marknaden, flera runt 10 000 kronor, av mindre kända märken som vi inte testat. Det finns alltså inte samma trygghet i ett sådant köp, säger Anders Odell.

Men det är heller inte problemfritt att äga en luftpump från etablerad tillverkare, understryker Anders Odell.

– Ljudnivån på pumparna är något som många klagar på i våra undersökningar.

Dels har pumpen en nivå på utsidan som kan störa grannar, dels har den en nivå inomhus som kan uppfattas som störande i hushållet. Just ljudkänslighet är ju också något som är väldigt subjektivt.
Energimyndigheten försöker också att sätta press på tillverkarna så att ljudnivåerna minskas ytterligare.

– Tekniken finns, men det är sannolikt en kostnadsfråga.

Ett annat vanligt problem är fuktskador vid avfrostning. Värmepumpen tar energin från utomhusluften och vid lägre utomhustemperaturer avfrostas stora mängder vatten per dygn.
– Om avfrostningsvattnet inte rinner bort bildas kanske en isgata eller fukt som skadar husgrunden. Den typen av fel uppkommer ofta vid installationen, säger Ander Odell.

Det är också relativt vanligt att tekniken sviker. Av 25 hushåll som djupintervjuats uppgav 40 procent att de någon gång anlitat en reparatör. Var tionde hushåll hade till och med fått byta ut sin pump på grund av haveri.

– Ofta låter tillverkarna bli att reparera pumpen. Istället byter de ut hela enheten. Det är förmodligen ett billigare alternativ, säger Anders Odell.
När pumparna blivit allt billigare har även allt fler sommarstugeägare upptäckt fördelen med att låta pumparna stå för sommarstugans så kallade underhållsvärme – en låg och jämn inomhustemperatur – när den står tom under höst och vinter.

– Det är också en investering som snabbt betalar sig, säger Anders Odell.

Samtidigt betonar han underhållet av pumpen är oerhört viktigt för att den ska vara effektiv och hålla länge.

– En pump tappar snabbt i effektivitet om man inte rengör filter regelbundet och tar bort beläggningar. En årlig översyn är nödvändig. Tänk bara på hur mycket damm som samlas med inomhusluften under ett år.

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Vegofärsen blir en järnfälla

Allt fler väljer vegofärs framför köttfärs. Men för någon som har ett behov av samma tillskott av järn och zink som för kött kan det vara ett förrädiskt val. Testfaktas test av 14 vegofärser visar att kroppens förmåga att tillgodogöra sig järn och zink hämmas av den så kallade fytinsyran som bland annat förekommer i baljväxter.

Små PFAS-spår från fluorvallan längs Vasaloppet

Testfakta har låtit testa ett antal vattendrag i anslutning till Vasaloppet för att utröna om åkarnas fluorvallor bidrar till ökade nivåer av PFAS-kemikalier. 

Analysen visar knappt mätbara nivåer.

–  Det är helt klart lägre än förväntat, vilket förstås också är positivt, säger Torbjörn Synnerdahl, testansvarig vid Eurofins.

Laboratorietest

Låt pengarna styra fetavalet

Sugen på en äkta feta till den grekiska salladen? Låt priset avgöra!
Testfakta stora test av fetaost visar att det inte är några större skillnader i smak, kvalitet eller innehåll mellan alternativen. Du får en bra fetaost – oavsett om du betalar 145 eller 200 kronor kilot.

Långtidstest av elcyklar - resultat

1 000 km i vardagen - hur klarar sig elcyklarna utanför laboratoriemiljön?

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Connect Ultra Premium

Testfakta har på uppdrag av ÖoB laboratorietestat ett urval av alkaliska AA-batterier, däribland ÖoB:s egna fabrikat Connect Ultra Premium. Testresultatet visar att Connect Ultra Premium presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Performance.

 

Elcyklar - en omogen marknad

Testfaktas långtidstest av elcyklar visar tydligt att det fortfarande är en väldigt omogen marknad. Många elcyklar är undermåligt utrustade, särskilt när det gäller bromsarna.

Fem sätt att somna snabbare

En god natts sömn kan ibland kännas svårfångad. Den är också högst personlig: otaliga faktorer spelar in i varje persons sömnrutin. Här är några metoder som har hjälpt andra att somna på kvällen.

Laboratorietest

Bästa plåstret på såren

Finns det plåster som både stoppar blodflödet och sitter kvar - även när det blir blött? Då får du vara beredd att betala lite mer – ett billigare plåster brister ofta i något av momenten.

Laboratorietest

Valet av maskindiskmedel viktigare än somliga tror

Testfakta har jämfört nio vanliga fabrikat av maskindiskmedel på den svenska marknaden och kan berätta vilka som är värda pengarna, samt vilka du kan skippa.

Laboratorietest

Skidhandsken som håller dig torr och varm i backen

Bästa skidhandsken är varm, tålig och vattentät. Men är du bara ute efter att hålla värmen kan den billigaste handsken vara den som gör jobbet bäst. 

Laboratorietest

Undvik mättade fetter på smörgåsen och spara pengar

Vegetabiliska bordsmargarin har störst mängd nyttiga fleromättade fettsyror – och minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom. Väljer du ett margarin med mättade fetter får du betala nästan dubbla priset.

Laboratorietest

En bra bäddmadrass kan rädda en dålig säng

Vaknar du med ont i höften eller axeln? Kanske börjar sängen bli för gammal eller sover du kanske mer på sidan än tidigare. En ny säng är en betydande investering men ofta kan det räcka med en ny bäddmadrass för att förbättra sängens ergonomi.
Testfakta har testat hur åtta olika bäddmadrasser förbättrar ergonomin i en dålig resårbotten.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.