Bästa ramsängen under 7000 kronor

Uppdragstest

Bästa ramsängen under 7000 kronor

Sängens ergonomiska egenskaper simuleras med olika intryckskroppar på EIM. Foto: Tobias Meyer
Sängens ergonomiska egenskaper testas för tre olika kroppstyper på EIM. Foto: Tobias Meyer
Bäddmadrassens överdragstyg utsätts för upp till 5 000 cyklers nötning på Swerea IVF. Foto: Anna Sigge
Bäddmadrassens överdragstyg utsätts för upp till 5 000 cyklers nötning på Swerea IVF. Foto: Anna Sigge
Sängarna sprättas och inspekteras för skador efter uthållighetstester på RISE. Foto: Anna Sigge
Sängarna sprättas och inspekteras för skador efter uthållighetstester på RISE. Foto: Anna Sigge
Uthålligheten i bäddmadrassens kärna testas under tryck i fuktig miljö på RISE. Foto: Anna Sigge
Uthålligheten i bäddmadrassens kärna testas under tryck i fuktig miljö på RISE. Foto: Anna Sigge
Bäddmadrassen analyseras för hälsovådliga kemikalier på Swerea IVF. Foto: Anna Sigge
Bäddmadrassen analyseras för hälsovådliga kemikalier på Swerea IVF. Foto: Anna Sigge
Sängens ergonomiska egenskaper simuleras med olika intryckskroppar på EIM. Foto: Tobias Meyer
Sängens ergonomiska egenskaper simuleras med olika intryckskroppar på EIM. Foto: Tobias Meyer
Sängen utsätts för 45 000 rullningar med en 140 kg tung trumma på RISE. Foto: Anna Sigge
Sängen utsätts för 45 000 rullningar med en 140 kg tung trumma på RISE. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Hur bra är de lite billigare sängarna och hur skiljer de sig åt?
Generellt håller de en ganska hög nivå men skillnaderna i komfort och kvalitet varierar, det visar Testfakta Researchs test av tio ramsängar i det lägre prissegmentet.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Publicerad: 9 Mar, 2018
Läs senare

Man får vad man betalar för brukar vara en vanlig slutsats. Samtidigt kan det ju vara bra att få veta vad man får för pengarna när budgeten är begränsad.

På uppdrag av tillverkaren Kungsängen har Testfakta Research genomfört ett oberoende laboratorietest av tio olika ramsängar med bäddmadrass i den lägre prisklassen, upp till cirka 7000 kronor.

[PDF]

Sängarna har testats i en rad olika moment för att ge svar på skillnader i ergonomiska egenskaper, andningsförmåga samt kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Tyngdpunkten i bedömningen ligger i ergonomidelen som står för 50 procent av totalbetyget.

I ergonomidelen, som testas på EIM (Ergonomie Institut München), mäts bland annat hur bra sängen tryckavlastar kroppen, hur väl den låter axeln sjunka in när man sover på sidan, om den ger bra stöd för svanken vid ryggläge och om fjädringen är balanserad. Om fjädringen för höftpartiet är för mjuk i förhållande till axelpartiet får man en hängmatta och tvärt om lutar kroppen mot huvudändan.
Ergonomitesterna simulerar tre olika kroppstyper som i längd och tyngd varierar från 155-185 cm och 50-90 kilo och resultaten från laboratoriemätningarna verifieras av försökspersoner.

[PDF]

Kungsängens säng Signatur med bäddmadrassen Svea kommer bäst ut i ergonomidelen, och slutar som total testvinnare. Den sängen är den enda i jämförelsen som lever upp till kriterierna för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance. Näst bäst totalbetyg fick sängen från Viking. Men när det gäller ergonomiska egenskaper är det testvinnaren från Kungsängen och tredjeplatstagaren Stjärnbädden som skiljer ut sig. Båda är zonindelade med en mjukare fjädring i skulderpartiet.

– Kungsängen och Stjärnbädden har en mer distinkt zonindelning än de andra sängarna, vilket är en del av förklaringen till de bättre ergonomiska egenskaperna, säger Doktor Florian Heidinger från Ergonomie Institut München.

För merparten av sängarna i testet har bäddmadrassen en marginell påverkan på sängens ergonomi men för några är den helt avgörande. Utan bäddmadrass har Furniturebox och Ikea direkt dåliga ergonomiska egenskaper, klart under medel jämfört med övriga sängar i testet. Ergonomin utan bäddmadrass är inget som påverkar betyget men det säger en hel del om sängens totala kvalitet.

På RISE (Research Institutes of Sweden) testas sängarnas kvalitet och uthållighet. I uthållighetsdelen utsätts sängarna bland annat för 45 000 så kallade överrullningar av en 140 kilo tung trumma, vilket motsvarar den belastning som en säng utsätts för under en längre tids normal användning. Det som påverkas är bland annat sängens fjädringsegenskaper som kan bli både mjukare och hårdare. De flesta sängarna visade ingen större förändring, undantaget Furniturebox som blev avsevärt mjukare.

– Det är ett ganska tufft test som vi utsätter sängarna för men de flesta klarade sig bra. En av sängarna blev dock avsevärt mjukare efter rullen vilket är ganska ovanligt, säger Bengt-Åke Andersson som är tekniskt ansvarig för möbelprovning på RISE.

En stötprovning av bädd, stomme och botten som motsvarar barn som hoppar i sängen har också genomförts. I det momentet utmärkte sig Mio med testets lägsta betyg på grund av ett ribbrott och en större sättning på sängens ena långsida.

Bäst kvalitet i fjädring och konstruktion hade annars Stjärnbädden men samtidigt hade den sämst kvalitet när bäddmadrassernas återhämtning efter tryck testades. I det här momentet utsätts bäddmadrassens skumkärna för tryck i fuktig miljö, motsvarande den fukt som en sovande person avger. Skummaterialet i Stjärnbäddens och Sovas bäddmadrasser återhämtade sig bara till knappt 80 procent av ursprunglig höjd, vilket var avsevärt sämre än övriga bäddmadrasser i testet.

För att hitta den säng som är bäst för just dig är det viktigt att fundera över vilka egenskaper hos en säng som du anser är viktigast, och att du provligger sängen noga innan du bestämmer dig. Men det är samtidigt mycket som inte går att avgöra när man står som kund i en sängbutik. Det är där som ett grundligt laboratorietest kan ge värdefull vägledning.

Fakta om testen

Testfaktas sängtester utförs av specialiserade och oberoende laboratorier inom Testfaktas laboratorienätverk. Testerna utförs av tre olika laboratorier med olika inriktning och täcker in allt från ergonomiska egenskaper till analys av hälsovådliga kemikalier.
Syftet med testerna är att visa på skillnaderna mellan marknadens utbud av sängar inom den valda kategorin (ramsängar under 7 000 kronor).
Läs mer om Testfaktas sängtester

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

Fler nyheter

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Kontinentalsängar - lagom mjuk och lagom hård för bästa vila

Det finns flera bra alternativ för den som vill köpa en säng i premiumklassen, visar Testfaktas test. Men ta god tid på dig innan du slår till – det är svårt reklamera en säng för att den ”inte är skön”.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa ställbara sängen under 19000 kronor

 Den vanligaste liggställningen är på sidan eller på rygg. Men en säng med ställbar huvud- och fotända kan vara gynnsamt både för sömnen och hälsan. När Testfakta testar olika alternativ i standardsegmentet, sängar under 19 000 kronor, sticker några fabrikat ut. Och bäst i test är Mios nya modell Godmorgon.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen under 20.000 kronor

Har du problem att sova gott om nätterna, känns madrassen obekväm eller vill du helt enkelt unna dig en ny säng? I Testfakta Research test av kontinentalsängar under 20 000 kronor får du vägledning inför köpet.
 - och Arne Lowden, docent och sömnspecialist, tipsar om knepen för att sova bättre.

 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Rätt bäddmadrass kan göra stor skillnad

En bra säng kan göra stor skillnad – både för hur bra man sover och hur utvilad man känner sig när man vaknar. Här spelar bäddmadrassen en avgörande roll. Och det är tydliga skillnader mellan olika tillverkare, visar Testfaktas test.

Sova med sömnapp – både avslappnande och stressande

Svårt att somna under ljusa sommarkvällar? Orolig sömn och inte det minsta utvilad när väckarklockan ringer? Tillverkarna av sömnappar säger sig ha lösningen på allt detta, och lite till. Testfakta har jämfört sex av de mest populära apparna.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Skinande ren testvinnare i diskmedelstest

I årets upplaga av Testfakta Researchs diskmedelstest har nio olika produkter jämförts. I testet har laboratoriet kört drygt 600 maskiner fulla med smutsiga tallrikar, glas och bestick.
Och när allt är diskat och klart framstår ett diskmedel som en ganska klar vinnare.

Åtta hjälpmedel mot snarkning - sömnexperten ger råd

Skenor, sprayer eller intelligenta kuddar för tusentals kronor – utbudet av snarkhjälpmedel ökar. Men är de verkligen värda pengarna? Här är sömnexpertens råd.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa rakhyveln för len hud

En nära och följsam rakning som inte irriterar eller skadar huden är några av de viktigaste egenskaperna för en rakhyvel. I Testfaktas omfattande laboratorietest har åtta olika hyvlar testats på 21 försökspersoner och stålets skärpa och uthållighet jämförts.
 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Mest och bäst dun för pengarna

Andelen dun, dunets kvalitet, textiliernas täthet och täckets konstruktion – det är många faktorer som styr hur bra duntäcket är, visar Testfakta Researchs laboratorietest av tio vanliga märken.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Plantagen Premiumjord

Plantagens Premiumjord har genomgått Testfaktas test av odlingsjordar och fyller därigenom kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Så bra fungerar babyvakterna

En babyvakt är ett bra hjälpmedel för många småbarnsföräldrar. Men hur mycket kan man lita på dem? Testfakta har undersökt hur bra åtta produkter fungerar i praktiken.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans väggfärg

Rusta Reflekt Nyans väggfärg har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Som man bäddar får man sova

En bra bäddmadrass kan göra din säng både bättre och skönare. Men det är stora skillnader mellan olika märken, visar Testfaktas test.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Ställ in dig på bästa sömnen

Försäljningen av ställbara sängar har ökat markant de senaste åren. Testfakta Researchs laboratorietest av 11 vanliga modeller visar på stora skillnader i sängarnas följsamhet, andningsförmåga och hur de håller över tiden.

Laboratorietest

Bästa kudden för maxad nattsömn

En bra kudde är lika viktig för nattsömnen som en bra säng. Men det är svårt att veta vad man får när man gör sitt kuddköp. Testfakta har testat åtta olika märken.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.