Bästa fläkten i sommarvärmen – både tyst och stark

Bästa fläkten i sommarvärmen – både tyst och stark

De höga smala fläktarna blir allt med populära. Men trots deras liknande form skiljer det mycket i funktion, visar Testfaktas användartest. Foto: Ola Jacobsen
De höga smala fläktarna blir allt med populära. Men trots deras liknande form skiljer det mycket i funktion, visar Testfaktas användartest. Foto: Ola Jacobsen
Under användartestet mättes fläktarnas fläktande förmåga med vindmätare, både på högsta och lägsta läget. Foto: Ola Jacobsen
Under användartestet mättes fläktarnas fläktande förmåga med vindmätare, både på högsta och lägsta läget. Foto: Ola Jacobsen
Foto: Ola Jacobsen
Foto: Ola Jacobsen

Lika underbart som det är med ett fläktande vinddrag i värmen, lika irriterande är det med höga ljud från fläkten. Därför står både fläktkraft och ljudnivå i fokus när Testfakta testar sommarens fläktar. Och ja: det finns en fläkt som klarar båda delarna. 

Ola Jacobsen Publicerad: 6 Jul, 2020
Läs senare

Testfakta har undersökt åtta så kallade pelar- eller tornfläktar från marknadens ledande aktörer. Den lite mer lättmöblerade fläkttypen har mer och mer tagit över marknaden från de skrymmande propellerfläktarna. De har inga synliga fläktblad och man riskerar heller inte att fastna i dem med fingrar eller hår. 

Bäst är Sandstrøm pelarfläkt STFDCB19E från Elgiganten, som hör till de som fläktar allra starkast, samtidigt som den också kan fläkta tystast av alla. Dessutom når luftdraget upp över sängkanten om man placerar fläkten i sovrummet. Med sin låga ljudvolym funkar den med andra ord utmärkt även för att hålla sovrummet svalt om natten. 

[PDF]

Vi har mätt hur starkt fläktarna kan fläkta som mest och som minst. Vi har också mätt ljudet som fläkten alstrar på respektive nivå. 

Allra starkast fläktar Andersson TRF 2.2, följd av fläktarna från Clas Ohlson, Sandström och Dyson. 

Alla fläktar låter mycket på sina respektive maxnivåer, från 47 till 55 decibel (dB). Decibelskalan fungerar så att ljudnivån fördubblas för varje tre steg. 50 dB låter alltså dubbelt så mycket som 47 dB, och 53 dB fyra gånger så högt som 47 dB. 

Alla fläktar kan slås på och av med knappar på själva fläkten, men fem av åtta fläktar har även fjärrkontroll. Med dessa kan man styra fläktens alla funktioner. 

Fläktarna från Tristar, Princess och Proklima saknar fjärrkontroll. Princess kan istället kontrolleras med en mobilapp. Dessutom går den att integrera i olika system för smarta hem, och styras med till exempel Google Assistant. 

Alla fläktar kan svepa med luftströmmen fram och tillbaka, eller oscillera som tillverkarna kallar det. Flera av fläktarna har olika program, som ”sömn” eller olika varianter av ”naturlig vind”. Sömn innebär att fläkten själv successivt minskar på fläktstyrkan, medan naturlig vind betyder att den själv varierar fläktstyrkan då och då. 

Alla fläktarna har timer, som stänger av fläkten helt vid den inställda tiden. Men två av dem, Proklima och Tristar, har en typ av mekanisk timer som i sig själv alstrar ett ganska högt knattrande eller tickande ljud. 

Fläktarnas deklarerade energieffektivitet varierar kraftigt. Men det finns ingen tydlig koppling mellan hur mycket energi en fläkt gör av med och hur stark den är. Dyson, som gör av med mest energi av alla flyttar visserligen stora mängder luft, men Sandstrøm, som är den tredje kraftigaste fläkten, lyckas göra det samtidigt som den gör av med minst energi av alla, endast 25 W.

Priserna på de testade fläktarna varierar från 400–3 500 kronor, så för den som har specifika behov kan det vara värt att studera tabellen noga. De allra billigaste låter mycket och är för låga för att nå upp över sängkanten på de flesta sängar. Inget för sovrummet med andra ord, men kanske kan de bidra med svalka i en miljö som ändå är bullrig. 

Så kan du använda fläkten för att bringa svalka

De testade fläktarna har ingen inbyggd kylning av luften. Kyleffekten uppstår när luften rör på sig över huden. Denna effekt uppstår så länge luften är kallare än huden och kan förstärkas genom att huden hålls fuktig. 

Om utomhusluften är kallare än luften inomhus kan fläkten ställas vid ett fönster eller balkongdörr på glänt. Störst effekt får du om du kan skapa korsdrag som du förstärker med fläkten. Om du har fönster i flera väderstreck, tänk på att luften på kvällen (men ibland även mitt på dagen) kan vara betydligt svalare på den sidan av huset som inte är i solen. Genom att dra in luft från den kalla sidan eller skjuta ut luft mot den varma sidan kan temperaturen i bostaden sänkas med flera grader. 

Så har vi testat

Testfakta har genomfört ett avancerat användartest av så kallade torn- eller pelarfläktar. 

Vi har testat: 

• Andersson TRF 2.2

• Tristar VE-5985 Tornfläkt

• Princess Tornfläkt Smart 50W

• Tornfläkt Canvac CPF6420S

• Sandstrøm pelarfläkt STFDCB19E

• Dyson Cool Tower pelarfläkt AM07

• Clas Ohlson Pelarfläkt med fjärrkontroll

• Proklima Pelarfläkt 

 

Testparametrar

Fläktstyrka

Fläktstyrkan mättes med vindmätare på ett avstånd av 1 meter från fläkten. Stor omsorg lades vid att hitta punkten för den högsta vindstyrkan för respektive fläkt. 

Fläktarnas rotationsfunktion användes inte under detta testmoment. 

Både maximal och minimal fläktstyrka uppmättes. 

Ljudnivå

Ljudnivån för fläktarna mättes med ljudnivåmätare placerad 1 meter från fläkten, 90 grader från utblåsriktningen. Medelljudnivån mättes både på fläktens högra och vänstra sida, under vardera 30 sekunder. Medelvärdet av dessa båda mätningar redovisas i tabellen. 

Fläktarnas rotationsfunktion användes inte under detta testmoment. 

Ljudnivån mättes både vid maximal och minimal fläktstyrka. 

Användarvänlighet

Fläktarnas användarvänlighet utvärderades och betygsattes. Till användarvänlighet räknas både montering, styrning och förflyttning av fläkten, samt i vilken höjd över golvet luftströmmens centrum befinner sig. Den höjden i vilken den starkaste luftströmmen uppmättes i för respektive fläkt noterades. Höjden påverkar fläktens förmåga att svalka en person som ligger i en säng när fläkten är ställd på sin lägsta fläktnivå. Om luftströmmens centrum är för nära golvet når inte luftströmmen personen i sängen. 

 

Betygsättning

Såhär har vi viktat delbetygen: 

30 %    Högsta fläktkraft. Mer fläktkraft ger högre betyg.

10 %    Lägsta fläktkraft. Mindre vind ger högre betyg. (Fläktar med ett stort spann mellan högsta och lägsta kraft vinner på denna betygsättning)

20 %    Ljudnivå vid högsta fläktkraft. Lågt ljud ger högre betyg.

20 %    Ljudnivå vid lägsta fläktkraft. Lågt ljud ger högre betyg.

20 %    Användarvänlighet (inklusive luftströmmens centrums höjd över golvet där högre höjd ger högre betyg)

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.