Två flytvästar klarar inte testet

Två flytvästar klarar inte testet

Två av de vanligaste barnflytvästarna klarar inte kraven i Testfaktas laboratorietest. Varken Baltics eller Plastimos västar lyckas hålla munnen tillräckligt högt ovanför vattenytan. Bäst i test är Regatta Soft, tätt följd av Helly Hansens Junior Safe.

Laboratorietest
Hanna Katzeff Publicerad: 20 Jul, 2012
Läs senare

Flytvästen är ett måste i barnfamiljens semesterpackning. Åtminstone om barnen ska vistas ombord på en båt eller vid en brygga. Testfakta har låtit det brittiska laboratoriet Fleetwood, specialiserat på flytvästar och annan säkerhetsutrustning, testa sju vanliga räddningsvästar för barn enligt den europeiska säkerhetsstandarden. Flytvästarna är i storleken 15-35 kg.

När ett barn faller i vattnet är flytvästens viktigaste uppgift att hålla barnets mun ovanför vattenytan. Enligt säkerhetskraven ska avståndet mellan munnen och ytan, det så kallade fribordet, vara minst 50 mm efter att flytvästen vänt barnet till ryggläge. 

– Den här marginalen behövs för att hålla vattnet borta från barnets mun om det faller i, säger testledaren Brooke Smith på Fleetwood.

För att testa hur räddningsvästarna klarar kravet har laboratoriet satt dem på en provdocka, som de först låtit falla framåt från en poolkant och sedan, med fötterna först, från en meters höjd. Det senare motsvarar exempelvis om ett barn skulle trilla av från en båt.

[PDF]

Två av flytvästarna misslyckas med att uppfylla säkerhetsmarginalen. Plastimos modell klarar inget av fallen och Baltics möter inte kravet efter det kortare, framstupa fallet.

Både Plastimo och Baltic skyller de dåliga resultaten på att laboratoriet använt sig av provdockor och inte levande barn, som de själva använt vid sina egna tester.

– När vår flytväst har testats på levande barn har den haft en fribordshöjd på i genomsnitt 75 mm, och det är trots allt levande barn vi gör flytvästar till, säger Per Frode på Baltic.

Han tycker också att provdockans storlek, 14,62 kg, är för liten för de testade räddningsvästarna. Brooke Smith håller inte med.

– Vi såg till att västarna satt fast ordentligt på dockan. Så länge de inte sitter löst ska det inte påverka testresultatet.

Laboratoriet har också testat flytvästarnas förmåga efter ett fall med huvudet före från tre meters höjd. Det motsvarar exempelvis ett fall från en hög kajkant. Hela fem av sju västar misslyckas med att hålla upp provdockans mun tillräckligt högt. Provdockan med Plastimos modell hamnar till och med med munnen under vattenytan, efter att den vänts till ryggläge.

– Det här momentet hade vi inte av etiska skäl kunnat göra om vi hade testat flytvästarna på levande barn. Det är en av anledningarna till att vi utförde testet på provdockor. Men när tillverkarna låter testa sina flytvästar används ofta levande barn. Västarna har därför kanske inte testats på det här sättet tidigare, säger Brooke Smith.

Efter fallet på tre meter är nedslaget i vattnet så kraftigt att blixtlåset öppnas på tre av modellerna. På Watskis öppnas det helt och på Plastimos och Regattas delvis. Att blixtlåset öppnas innebär dock inte att flytvästen åker av, eftersom den även sitter fast på kroppen med bälten.

Västen från Plastimo ger även provdockan den största lutningen i vattnet, 24 grader. Det kan jämföras med modellerna från Regatta, Helly Hansen och Biltema, som ger dockan ingen eller bara ett par graders slagsida.

­– En stor slagsida gör att avståndet mellan munnen och vattenytan minskar. Det påverkar alltså flytvästens förmåga att hålla upp barnets ansikte, säger Brooke Smith.

Ytterligare ett testmoment går ut på att visa hur lång tid det tar för flytvästen att vända barnet från mage till ryggläge i vattnet, så att barnet kan andas. Här är Julas flytväst mest långsam. I ett av från de tre försöken tar det sex sekunder innan provdockan vänds rätt. Men Brooke Smith är nöjd med resultatet.

– Den här typen av väst måste klara av att vända barnet på högst tio sekunder. Alla flytvästarna vände provdockan snabbt och klarade provet. 

Genom att använda en provdocka har laboratoriet kunnat utsätta barnvästarna för samma tuffa tester som vuxenvästar genomgår. Det gör också testresultatet jämförbart, eftersom samma moment kan utföras på exakt samma sätt med alla västarna. Skillnaderna mellan västarnas flytförmåga visas tydligt i testen.

– Två av flytvästarna uppfyllde inte kraven när vi testade dem. Samtidigt klarade de andra västarna precis samma prov, konstaterar Brooke Smith.

Se även filmerna från testet:
Baltics flytväst
Plastimos flytväst

 

Fakta

Följande modeller har testats:
- Regatta Soft 15-30 kg
- Helly Hansen Junior Safe 20-35 kg
- Biltema Sportis 20-30 kg
- Jula Kayoba Marine 20-30 kg
- Watski Euro Kid 20-30 kg
- Baltic Sailor 15-30 kg
- Plastimo Typhoon 20-30 kg

Fribord vid fall i vattnet
I det här momentet testas flytvästens förmåga att hålla barnets mun tillräckligt högt ovan vattenytan (flytvästens fribord). När barnet väl hamnat i vattnet och västen lyckats vända barnet på rygg, måste västen hålla munnen ovanför vattenytan. I testet faller en provdocka på 15 kg framåt i vattnet från sittande på kanten (0,5 meter), från 1 meters höjd med benen först och från 3 meters höjd med huvudet först. För att klara säkerhetsstandarden måste flytvästen vända dockan rätt (på rygg/bakåtlutad) och hålla munnen minst 50 mm ovanför vattenytan.

Kropps- och ansiktsvinkel
Här testas provdockans flytvinkel när det ligger i vattnet. Kroppens vinkel mot vattenytan ska vara minst 20 graders ryggläge och ansiktets vinkel mot vattenytan måste vara positiv (något bakåtlutad). Om barnets kropp och huvud inte lutar tillräckligt bakåt är risken större att vågor och svall trycker huvudet framåt i vattnet och därigenom täpper till andningsvägarna.

Tid det tar för att vända barnet rätt 
Provdockan placeras med ansiktet neråt i vattnet och sedan mäter man den tid det tar för flytvästen att vända den i rätt läge (ryggläge). Vändningstiden mäts tre gånger för varje flytväst.

Stabilitet och slagsida 
Momentet går ut på att undersöka flytvästens stabilitet och hur rakt (utan slagsida) den håller provdockan i vattnet. Om flytvästen inte ligger rakt och stabilt i vattnet är risken att vågor och svall tippar barnets huvud ner i vattnet.

Betygsättning
Flytvästarna har betygssatts på en skala från 1 till 5, där 5 är bäst. De olika delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg enligt följande: fribord vid fall i vattnet 60 procent, tid för att vända barnet rätt 20 procent, stabilitet och slagsida 10 procent och kropps- och ansiktsvinkel 10 procent. I betygsättningen för fribord har testresultatet från de kortare fallen vägt tyngre än det från det högsta fallet.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.