Sverige utvärderar D-vitaminråd till barn

Sverige utvärderar D-vitaminråd till barn

I Finland rekommenderas nu att barn upp till 18 års ålder att ta D-vitamintillskott, medan vi i Sverige rekommenderar tillskott till barn under 2 år och vissa barn upp till 5 år. Livsmedelsverket ska nu utvärdera de finländska studierna.

Peter Willebrand Publicerad: 14 Jan, 2011
Läs senare

Livsmedelsverket genomför ny en undersökning av hur vuxna svenskar äter. Då kartläggs också nivåerna av D-vitamin i blodet hos vuxna. Resultaten ska bland annat att ligga till grund för att bedöma om vi behöver vidta några nya åtgärder.

– Utifrån de finska studierna tar vi ställning till om det finns skäl att även råda äldre barn att ta D-vitamintillskott, säger Irene Mattisson nutritionist och biträdande chef på Risk- och nyttovärderingsavdelningen.

Tidigare studier pekar på att D-vitaminnivåerna i blodet i allmänhet är bra, skriver Livsmedelsverket i en kommentar och hänvisar bland annat till en studie från Göteborg. Den visar att fyra- och åttaåringar totalt sett hade tillräckligt med D-vitamin i blodet. Färre än 5 procent av åttaåringarna hade för lite D-vitamin, det vill säga under den gräns som räknas som brist. 20-30 procent av åttaåringarna hade D-vitaminhalt i blodet som låg i underkant.

– Något som var värt att notera var att fyraåringarna hade bättre värden än åttaåringarna, säger Irene Mattisson. En trolig förklaring är att vissa barn får D-droppar upp till fem års ålder.

Andra studier har visat på låga D-vitaminnivåer hos vissa invandrargrupper, nyanlända flyktingar och äldre som tillbringar lite tid utomhus

Fler nyheter

Laboratorietest

Bli inte blåst på alkoholmätaren

Hälften av de testade alkoholmätarna uppvisar felaktiga resultat. De är opålitliga och ger inte korrekt promillehalt. Testresultatet fick Elgiganten att omedelbart avsluta försäljningen av Sencor Alkomätare. 

Laboratorietest

Diskmedlet som gör rent hus

750 tallrikar diskade och rena jämfört med 100.
Skillnaden mellan toppen och botten är stor i Testfaktas stora laboratorietest av handdiskmedel. Topp tre saknar dock miljömärkning.

Laboratorietest

Byggmax Wiksbo Plantjord Eko

Byggmax Wiksbo plantjord Eko har genomgått Testfaktas test av odlingsjordar. Resultatet visar att jorden har bra odlingsegenskaper för samtliga testade grödor och uppfyller därigenom kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Snart 500 000 elcyklar - men bromsarna fortfarande frågetecken

Elcykel-boomen fortsätter även i år. Trots leveransproblem är var femte nyinköpt cykel eldriven. Enligt branschens beräkningar finns det snart 500 000 elcyklar i Sverige.

Laboratorietest

Torsk på omega 3 i fiskpinnar

Frityroljan är viktigare än fisken för tillskott av omega 3 från fiskpinnen. Testfaktas laboratorietester visade fyra gånger så höga halter omega 3 hos de fiskpinnar som friterats i rapsolja.

 

Laboratorietest

Högt tryck räcker inte när bästa högtryckstvätten ska koras

En stark motor hjälper inte när högtryckstvätten slutar fungera efter 27 av 300 rengöringar och en styv och svårhanterad slang gör spolningen utmanande.

Laboratorietest

Det kan vara ditt padelrackets fel om ditt spel har blivit sämre

Man ska ju inte skylla på materialet, men världens första laboratorietest av padelracketar visar att ditt racket faktiskt kan ha förändrats. Ett testat märke visade avvikande mätvärden med 25 procent efter uthållighetstestet.

Laboratorietest

Barlinek parkettgolv 3-stav ek

Testfakta Research har på uppdrag av Byggmax AB genomfört ett laboratorietest av Byggmax parkettgolv från Barlinek. Golvet testades tillsammans med två likvärdiga produkter.

Laboratorietest

Billigare med effektivt maskindiskmedel

Diskmaskinens fyra timmar är billigare än att diska för hand. Men då ska maskindiskmedlet också göra rent på första disken.

Laboratorietest

Små skillnader på batterier för elverktyg

Lägg inte pengarna på ett dyrare batteri. Fundera i stället på vilka verktyg du behöver. Testfaktas laboratorietest av laddbara batterier visar att det billigaste alternativet levererar lika bra resultat som de som kostar dubbelt så mycket.

 

 

Laboratorietest

Byxblöjorna som håller tätt hela natten

Byxblöjor har blivit allt vanligare för småbarnsföräldrar. Under årens lopp har byxblöjor förbättrats för att ge bra skydd mot läckage inte bara på dagen utan även på natten.
-Skillnaderna ligger snarare i passformen för ditt barn, förklarar Cedric Schoorens, testledare på laboratoriet SGS France som utförde testerna.

Laboratorietest

Rusta fönstermarkis

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas fönstermarkis. Markisens konstruktion testades mot hållfasthetskraven i EN 13561:2015 och väven mot två jämförbara markiser.
Rustas fönstermarkis uppfyller standardens krav med god marginal och kvalificerar för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.