Tusentals lurade på bilverkstäder

Tusentals lurade på bilverkstäder

Bilverkstaden lagade Millie Lindroths avgasrör med tätningsmassa och gummislang. Prislappen? 2 400 kronor. Varje år tar Konsumentverket emot över 5 000 klagomål från verkstadskunder som blivit lurade.

Martin Hansson Publicerad: 9 Mar, 2009
Läs senare
För ett år sedan lämnade Millie Lindroth in sin Seat Leon 1,6 på sin lokala bilverkstad Vällingby City Verkstad utanför Stockholm. Avgasröret satt löst och behövde svetsas fast, och dessutom behövde flexröret bytas eftersom det var hål på det. Båda felen är relativt enkla att åtgärda och bilen blev färdig redan samma dag. Millie betalade reparationskostnaden på 2 400 kronor och körde iväg. Men så fort bilen startade märkte hon att något var fel.
– Den vrålade som värsta jänkaren och avgasröret skramlade värre än någonsin. Jag vände tillbaka till verkstaden direkt och de hissade upp bilen så jag kunde se vad de hade gjort, säger Millie Lindroth som själv anser sig vara relativt bilkunnig.   

mlns="http://xmlns.escenic.com/2009/import" source="teknomediaPictures" sourceid="http://www.testfakta.se/img/2009/3/9/137805.jpg"/>
Millie Lindroth
Istället för att svetsa fast röret som brukligt är, hade man dragit fast det med en klammer runt främre balken och skarven mellan avgasröret och det nya flexröret hade tätats med tätningsmassa. I ett försök att dämpa skramlet hade verkstaden dessutom lagt en bit gummislag mellan balken och avgasröret.
– Jag höll på att svimma när jag såg det. Det var en sådan där provisorisk lagning man gjorde själv när man var ung och inte hade råd att lämna in bilen på en verkstad.   

När Millie påpekade det dåligt utförda arbetet hävdade verkstaden att man gjort så gott man kunnat. Man vägrade också ge några pengar tillbaka. Millie vände sig då till en annan bilverkstad, som direkt såg att arbetet inte var fackmannamässigt genomfört. De lagade avgasröret och skrev ett utlåtande som Millie skickade in till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, tillsammans med en yrkan på de 2 400 kronorna hon betalat hos den första verkstaden. I oktober förra året beslutade ARN till Millie Lindroths fördel och hon har nu fått tillbaka pengarna.
– Men det tog en himla massa tid och energi. Dessutom är det jobbigt när någon försöker lura en sådär. Man undrar ju också hur många andra kunder de har lurat eller kommer att lura. Verkstaden finns ju kvar och alla är inte lika kunniga på bilar som jag, säger hon.  

Nej, Millie Lindroth är inte den enda personen som känt sig bedragen av en bilverkstad. Enligt en undersökning som tidningen Vi Bilägare gjorde förra året, med nära 12 000 personer, svarade hela 22,6 procent att de tror sig blivit lurade i samband med reparation av bilen. Och varje år får Konsumentverket och kommunernas konsumentvägledare ta emot mellan 5 000 och 6 000 klagomål som rör bilreparationer.
– Det handlar om fel som inte åtgärdas, reparationer som tar för lång tid eller plötsligt kostar mycket mer än vad som först avtalats. Det sistnämnda är ett tydligt brott mot konsumenttjänstlagen. Verkstaden måste alltid komma överens med kunden om vad som ska göras och hur mycket det kommer att kosta, säger Agneta Hedlund, konsumentvägledare på Örebro kommun.

Hon tycker att det är ett stort problem om man inte kan lite på sin bilverkstad, särskilt när det handlar om så värdefulla produkter som bilar.
– Men jag vill tro att det i de flesta fall handlar mer om dålig kunskap om lagen än rena bedrägerier. Som konsument bör du alltid be om ett skrivet avtal eller kvitto när du lämnar in din bil på en verkstad. Och skulle du stöta på problem kan du alltid vända dig till oss eller till Motorbranschens riksförbund om verkstaden är ansluten till dem, säger Agneta Hedlund.

Konsumentverket har tillsammans med bland andra Motorbranschens riksförbund, MRF, startat kontrollorganet Kontrollerad Bilverkstad och kvalitetsmärkningen Gröna Lyktan. De cirka 900 verkstäder som i dag är anslutna måste leva upp till vissa kvalitetskrav och personalen ska känna till vilka lagar och regler som gäller. Leif Fagerlund på Kontrollerad Bilverkstad uppskattar dock att det finns mellan 2500 och 3000 verkstäder som inte är anslutna men som borde vara det.
– Vem som helst som kan hålla i en skiftnyckel kan egentligen öppna en bilverkstad. Det är helt klart ett stort problem med dagens moderna och tekniskt avancerade bilar. Men vi kan inte tvinga någon att ansluta sig till oss. Man kan bara hoppas att konsumenterna vänder ryggen åt verkstäder som inte sköter sig, säger han.  

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.