Så klimatkompenserar du sommarens flygresa

Så klimatkompenserar du sommarens flygresa

Tvekar du att klimatkompensera sommarens flygresa för att du inte tror att det är någon mening? Om pengarna hamnar rätt kan den extra slanten ha betydelse, menar Världsnaturfondens expert.

Martina Nyhlin/Testfakta Publicerad: 23 Apr, 2017
Läs senare

– Om alla klimatkompenserade på ett bra sätt skulle det ge stor effekt och driva pengar till projekt som gynnar klimatet och många människor, säger Stefan Henningsson, senior rådgivare klimat, energi & innovation på WWF, Världsnaturfonden.

Genomsnittssvensken gör i snitt tre utlandsflygresor per år. Detta trots att en flygresa till Thailand snabbt kan radera ut ett helt års miljövänlighet med vegetarisk mat och kollektivtrafik på hemmaplan. Men även om det finns webbshoppar där man enkelt kan klimatkompensera är det få som gör det, av Vingresors kunder till exempel bara en halv procent.

En förklaring kan vara den kritik som funnits mot klimatkompensation. Det har bland annat handlat om alltför kortsiktiga projekt som bara skapat problem för de boende där projektet genomförs. Men också att klimatkompensation inte tar itu med huvudproblemet – att vi behöver minska utsläppen.

– Men flyget kommer att fortsätta drivas med fossilt bränsle länge och ibland måste man flyga, såsom infrastrukturen ser ut i dag. Då är vi för att man klimatkompenserar sin resa - om man gör det på ett bra och långsiktigt sätt, säger Stefan Henningson.

Han rekommenderar att man väljer projekt som certifierats enligt Gold standard som WWF, Greenpeace och ett 80-tal andra miljöorganisationer världen över ställt sig bakom. Gold standard-projekt ställer högre krav på social och ekonomisk hållbarhet i projekten än någon certifiering tidigare gjort.

Ett företag som erbjuder Gold standard är Tricorona. Deras projekt handlar om energieffektivisering, utveckling av förnybara energikällor och även några få skogsbevarande projekt.

– Tittar man på global klimatpåverkan så kommer den mest från energi och skogsskövling, så med mer förnyelsebar energi och mindre skogsskövling skulle man kunna få ner utsläppen i världen ordentligt, säger Christian Patay, vd på Tricorona.

Enligt Stefan Henningsson på WWF kan ett alternativ också vara att bidra i projekt som inte är klassisk klimatkompensation men som hjälper människor i de länder som drabbas värst av klimatförändringarna, till exempel via mikrolån för solceller. Även initiativ som Fly Green fund – som jobbar för att föra in mer av det ännu väldigt dyra biobränslet i flygbranschen – behöver stöd.

– Effektivare plan och biobränsle kommer att behövas för att minska koldioxidutsläppen från flyget, säger han.

Inget av de resebolag Testfakta kontaktat räknar in klimatkompensation i sina biljettpriser. TUI har till och med tagit bort de länkar om kompensation som man tidigare hade.

– Intresset från kunderna var lågt och det var en utmaning att säkerställa att länkarna var aktuella och att utvärdera effekten av de organisationer vi länkade till. Sen vi tog bort dem har de inte heller efterfrågats, säger Mathias Bergendahl, informationschef på TUI.

Apollo tipsar om klimatkompensation under fliken ”tillval” och Vingresor informerar i sina standardiserade reseinformationsmejl.

Att klimatkompensation inte räknas in i biljettpriset beror på prispress och en tanke om valfrihet, enligt Magdalena Öhrn, informationschef på Vingresor.

– Kunderna väljer ju även till reseförsäkring, transfer, mat på flyget, sittplatser och så vidare, säger hon.

FAKTA

Prisexempel för att kompensera flygresan med Gold standard för en person (T o R):

Arlanda - Bankok, Thailand 1660 kronor.

Arlanda - New York, USA 1268

Arlanda - Peking 1348

Arlanda - Kreta, Grekland 580 kronor.

Arlanda - London 275 kronor.

Källa: Tricorona

 

Länkar till företag där det går att klimatkompensera enligt gold standard.

www.tricorona.se

www.greenseat.se

www.myclimate.org

www.climatecare.org

www.atmosfair.de

 

Fakta flyg och klimat

Genomsnittssvensken gör i snitt tre utlandsflygresor per år.

Privatresor står för 2/3 av Sveriges utlandsresor.

En resa till Thailand för en enda person ger lika mycket utsläpp som en genomsnittlig personbil ger under ett helt år (cirka två ton).

Källa: Naturskyddsföreningen, WWF.

 

Certifieringar

Gold Standard 

Gold Standard togs fram med bas i CDM men med ytterligare krav på socialt ansvarstagande och hållbar utveckling, som till exempel att skapa arbetstillfällen till lokalbefolkningen.

Gold Standard är även unik på så sätt att den är betrodd av mer än 80 internationella miljöorganisationer, däribland WWF International och Greenpeace International.

 

CDM (Clean Development Mechanism) 

CDM-projekt uppfyller Kyotoprotokollets kriterier om att löpande kvantifiera klimatnyttan. Kontrollen sköts av oberoende auktoriserade revisorer som rapporterar om projektet till FN.

 

VER (Voluntary Emission Reduction)

Samlingsbegrepp av övriga projekt inom klimatkompensation med olika kvalitéer med stor variation på vad som ingår.

 

Källa: Tricorona, Gold Standard.

Testade produkter

Watch Sport (A1554)

werwer

werwe

Smart Watch 3 (Silicon)

werwe

qwew

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.