Höga betyg för årets löparskor

Höga betyg för årets löparskor

Löparskorna testades på det biomekaniska laboratoriet vid Essens universitet.
Professor Ewald Hennig
Karhus sko testas.
Test av Mizunos sko.
Adidas
Nike
New Balance
Mizuno
Karhu
Testvinnaren från Asics
Puma
Soc
Laboratorietest

Fyra modeller sticker ut som bättre än övriga i Testfaktas test av löparskor för män. För årets två nykomlingar gick det däremot inte så bra.

Laboratorietest
Martin Hansson Publicerad: 13 Apr, 2012
Läs senare

En joggingsko ska självklart sitta bra och bekvämt på foten, men även minimera skaderisken i knän, höfter och fotleder. Dessa kriterier uppfyller framförallt fyra av skorna i Testfaktas test.

– Asics, New Balance och Adidas var testlöparnas tre favoriter. Men jag vill även framhålla Nike-skon för dess utmärkta stabilitet. Den ser mjuk ut i designen men ger ett mycket bra skydd mot överpronation, säger professor Ewald Hennig som utfört testet för Testfaktas räkning.

[PDF]

Femton vana löpare fick löptesta skorna och göra en individuell bedömning av varje modells känsla och komfort. Men till skillnad från de flesta andra tester av löparskor har Ewald Hennig även mätt skornas stötdämpande förmåga och skydd mot överpronation (när foten vrider sig inåt vid nedslaget). Mätningarna är gjorda på det biomekaniska laboratoriet vid Essens universitet i Tyskland.

– Att en sko är skön att springa i är så klart jätteviktigt. Men om man bara använder subjektiva bedömningar finns en stor risk att man missar hur bra skon skyddar mot förslitningsskador.
– Av egen erfarenhet vet jag att testlöpare tenderar att ge en skön sko höga betyg på allt, trots att den kanske inte är tillräckligt stabil. Det finns också en överhängande risk att man ger välkända märken höga betyg och okända låga. Vi har gjort blindtester som visar att så är fallet, säger Ewald Hennig. 

Men att de skulle förklara de sämre resultaten på komforten för årets två rookies – Stadiums egen sko Soc och finska Karhu – tror inte Ewald Hennig. Inget av märkena har varit med i Testfaktas tidigare tester.

– Det är alltid svårt att exakt veta vad som gör en sko skön eller inte. Men komforten är ofta kopplad till skons stötdämpande förmåga och varken Soc eller Karhu får några höga poäng i detta moment, säger Ewald Hennig.

För Karhu-skon finns det ytterligare en förklaring till resultatet. Enligt Ewald Hennig påminner modellen om de funktionella gå-skor (MBT) som blivit populära de senaste åren. Tanken med dessa är att man skapar en naturlig instabilitet som liknar att gå barfota på varierande underlag. På så sätt aktiverar man kroppens eget stabiliserande muskelsystem och tränar sin motorik.

– Det är en bra idé för gång, men inte för löpning. Trots att skon får bra betyg på stabilitet blir den instabil när den används. Enligt testlöparna kändes det som att de var tvungna att balansera på varje steg vilket gör att man känner sig osäker under löpningen och det är inte bra. När man springer vill man ha stabila skor, säger Ewald Hennig.

En trend som påminner lite om idén bakom MBT-skorna är löparskor med minimal stötdämpning där man vill efterlikna barfotalöpning. Det finns forskning som visar att de på sikt bygger upp musklerna på ett bättre sätt än vad traditionella löparskor gör.

– Det är ganska enkelt. Kroppen bygger upp de muskler som behövs för att kompensera för den minskade stötdämpningen. Men detta måste ske långsamt och under lång tid annars ökar skaderisken. Vi har sett en kraftig ökning av skador på löpare som använder den här typen av skor, säger Ewald Hennig.

Fakta

De testade skorna är:
- Adidas Supernova Sequence 4M
- Asics GT-2170
- Karhu Strong 3 Fulcrum Ride
- Mizuno Wave Inspire 8
- New Balance M1260NP
- Nike Lunar Eclipse+ 2
- Puma Complete SLX Setsuna LST
- SOC Running Gait96

Stabilitet
De flesta som springer pronerar, vilket innebär att foten vid nedslaget vrider sig inåt. En av de viktigaste sakerna för en bra sko är att stabilisera och försöka neutralisera pronationen och därigenom minska risken för att man trampar snett och skadar knän och fotleder. För att testa skornas stabiliserande förmåga fästs ett elektroniskt mätinstrument i skons baksida och på vaden. Instrumentet registrerar hur bra skon är på att reducera fotens pronation direkt efter nedslaget. Bland annat mäts den maximala pronationen uttryckts som fotens vinkel i grader vid nedslaget. Ju högre vinkel desto sämre.

Stötdämpning
För att minska påfrestningen på knän och benhinnor är det viktigt att skon dämpar den kraft som uppstår mellan foten och underlaget. Den största delen av skons dämpning ligger i den bakre delen av skon (under hälen) men även den främre delen är utformad på ett sätt som dämpar påfrestningarna. Skornas stötdämpande förmåga testas bland annat genom att ett elektroniskt mätinstrument fästs på vaden samtidigt som en metallplatta under skon mäter hur hårt trycket på skon är. Instrumentet registrerar hur bra skon är på att dämpa stötkraften vid nedslaget.

Passform och komfort
För att bedöma passform och komfort fick 15 vana löpare provspringa skorna och göra en individuell utvärdering av varje modell i testet. Utvärderingen gjordes både stillastående och under löpning.

Betygsättning
Laboratoriet har betygsatt testresultaten för de olika delmomenten i testet. Testfakta har viktat delresultatet till ett totalbetyg. Viktningen har gjorts enligt följande: Stabilitet: 35 procent, Stötdämpning 25 procent och passform och komfort 40 procent.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.