Var tionde fiskprov smittat med listeria

Var tionde fiskprov smittat med listeria

Listeriabakterier är lika vanligt i kallrökt och gravad fisk som för tio år sedan. Bakterien hittades i 12 respektive 13 procent av proverna i ett test som Livsmedelsverket nyligen genomfört. – Fiskprodukter är det största problemet, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Peter Willebrand Publicerad: 21 Jun, 2011
Läs senare

Livsmedelsverket kräver skärpta åtgärder mot listeria efter en stor undersökning av kall- och varmrökt fisk, gravad fisk, mögel- och kittost, samt charkuterier. 

Vid analysen har produkterna förvarats vid den temperatur som är angiven på förpackningen fram till bäst före-dag. Därefter har bakteriehalten uppmätts. Undersökningen visar att listeria var vanligast i kallrökt och gravad fisk, där bakterien hittades i 12 respektive 13 procent av proverna.

Nivån är ungefär samma som när motsvarande undersökning gjordes 2001.

Men 2010 översteg färre prov gränsvärdet 100 bakterier per gram. I ost och charkuteriprodukter var listeria ovanligare men den allra högsta halten av bakterier, mer än 10 000 per gram, hittades i en mögelost.
Närmare hälften av den kallrökta fisken som kom från utlandet innehöll listeria

– Fiskprodukter är det största problemet när det gäller listeria. Att situationen inte har blivit bättre är inte alls bra med tanke på hur allvarligt äldre, personer med nedsatt immunförsvar och gravida kan råka ut. Antalet insjuknade personer har ökat de senaste åren och den trenden måste brytas, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Han uppmanar handeln till bättre kontroll:

– Det är inte acceptabelt. Företag som importerar livsmedel måste kontrollera att leverantören följer EU-förordningens kriterier för listeria, säger Mats Lindblad.

 

 

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.