Rätt bäddmadrass kan göra stor skillnad

Uppdragstest

Rätt bäddmadrass kan göra stor skillnad

Bäddmadrassens kärna består av olika typer av skummaterial. Foto: Anna Sigge
Tryck och fukt påverkar skummets elasticitet. Foto: Anna Sigge
Bäddmadrassens skummaterial komprimeras i fuktig miljö. Foto: Anna Sigge
Bäddmadrassernas ergonomiska egenskaper testas på en standard-sängbotten. Foto: Tobias Meyer
Andningsförmågan mäts med hjälp av en "svettande" provkropp under sju timmar. Foto: Tobias Meyer
Laboratorietest

En bra säng kan göra stor skillnad – både för hur bra man sover och hur utvilad man känner sig när man vaknar. Här spelar bäddmadrassen en avgörande roll. Och det är tydliga skillnader mellan olika tillverkare, visar Testfaktas test.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Publicerad: 6 Aug, 2019
Läs senare

Testfakta har på uppdrag av Mio genomfört ett omfattande laboratorietest av bäddmadrasser. För att avgöra vilken bäddmadrass som är bäst har Testfakta låtit laboratorier testa madrassernas ergonomiska egenskaper, skumkärnans kvalitet samt deras kvalitet och renhet från hälsovådliga kemikalier. 

[PDF]

Madrassernas ergonomiska egenskaper, i form av stöd/flex för rygg/axel och svank/höft testades av tyska Ergonomie Institut München (EIM). I det här deltestet har Mio Sleep Delux bäst resultat, tätt följt av bäddmadrassen från Trademax.

Det svenska laboratoriet RISE har testat om bäddmadrasserna får bestående kompression, alltså om det över tid finns risk att det bildas nedsänkningar i madrassen där man legat mycket. 

– Om man får kompressioner finns det risk att madrassens egenskaper kommer att förändras. Sett över en längre tid finns det risk för problem, säger Bengt-Åke Andersson, som är ansvarig testutförare på RISE. 

Laboratoriet har testat bäddmadrasserna vid 40 grader och 90 procents relativ luftfuktighet, för att efterlikna den miljö som madrassen utsätts för närmast kroppen. Under testet lastades madrasserna med vikter som motsvarar en armbåge och en axel som får sjunka ner i madrassen. 

Jämfört med Testfaktas tidigare test av bäddmadrasser 2018 har alla tillverkare förbättrat skummets kvalitet, men resultatet från laboratoriet visar fortfarande på skillnader mellan de testade bäddmadrasserna.

Mios bäddmadrass Sleep Delux och den dyrare madrassen Grevie Latex från Sverigesängen klarade den här delen av testet bäst. I slutet av testet återhämtade sig deras kärna till 95 procent. Sämst klarade sig madrassen Svea från Kungsängen, som bara återhämtade sig till 89 procent av sin ursprungliga höjd, i de områden som tyngts ned motsvarande en armbåge och en axel.

– Risken är stor att en del av de testade madrasserna får bestående deformationer efter ett par års användning. Processen går långsamt, så det är inte säkert att man märker det som användare, säger Bengt-Åke Andersson, som är ansvarig testutförare på RISE. 

En annan slutsats som laboratoriet kan dra av resultatet är att madrasser med en kärna av de förnybara materialen latex och naturgummi har svårare att klara sig jämfört med de som använder polyeterskum, som är oljebaserat.

– Här får man som konsument väga miljöaspekter mot prestanda, säger Bengt-Åke Andersson. 

Bäst i Test, när alla testade parametrar vägs samman, är bäddmadrassen Harmony Vent by HildingAnders. Den får genomgående höga betyg och placerar sig i topp när det gäller delbetygen andningsförmåga samt kvalitet och uthållighet. 

Bäddmadrassen Sleep Delux från Mio får märkningen Verified Quality & Performance, som innebär att bäddmadrassen klarar kraven för denna märkning, nämligen att den håller en genomgående hög nivå i Testfaktas laboratorietest. Även bäddmadrassen från Trademax lever upp till dessa krav.

Fakta: Urval

Testfakta har genomfört testet på uppdrag av tillverkaren och återförsäljaren Mio. Testfakta har gjort urval av vilka andra bäddmadrasser som har testats. Såhär ser urvalskriterierna ut: 

  • Bäddmadrasser från de större och mest välkända varumärkena på den svenska marknaden.

  • Madrassens kärna ska vara av skummaterial, som latex, kallskum eller polyeter.

  • Tjocklek på 5–9 cm.

  • Med eller utan avtagbart/tvättbart tyg.

FAKTA: Verified Quality & Performance

Syftet med Testfaktas kvalitetsmärkning är att lyfta fram bäddmadrasser med bra komfortegenskaper och hög kvalitet. Kraven för kvalitetsmärkningen är högt ställda. Bäddmadrasser genomgår en rad olika laboratorietester och får inte underprestera i något enskilt testmoment. Kvalitetsstämpeln säkerställer därigenom att madrassen håller en hög nivå både avseende komfort och kvalitet.

För Testfakta Verified Quality & Performance krävs att bäddmadrassen får: 

  • Godkänt resultat från analys av hälsovådliga kemikalier

  • Totalbetyg på lägst 8,0

  • Betyg för ergonomiska egenskaper på lägst 8,0

  • Betyg för andningsförmåga på lägst 6.0

  • Betyg för uthållighet, hållfasthet och tålighet på lägst 6,0

  • Betyg för bäddmadrassens egenskaper på lägst 6,0

FAKTA: Testfaktas test av sängar och madrasser

Testfaktas sängtester utförs av specialiserade och oberoende laboratorier inom Testfaktas laboratorienätverk. Testerna utförs av tre olika laboratorier med olika inriktning och täcker in allt från ergonomiska egenskaper till analys av hälsovådliga kemikalier.
Syftet med testerna är att visa på skillnaderna mellan marknadens utbud av sängar/ bäddmadrasser inom den valda kategorin. 

Läs mer om Testfaktas sängtester

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

Fler nyheter

Viktigt med rätt säng för god sömn

Fast eller mjuk, skum eller spiralfjädrar, zonindelad eller inte? Många begrepp och ett gigantiskt utbud gör det svårt att hitta rätt i sängdjungeln. Testfakta och ergonomiexpert Dr Florian Heidinger reder ut begreppen.

Bästa stormköket

Strömavbrott? Eller skogsutflykt? I båda fallen är det är bra med ett litet portabelt kök som inte kräver el. Testfakta har jämfört åtta camping- och friluftskök.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen i premiumsegmentet

En säng med bra ergonomi ger skön vila utan problem för rygg eller axel. Men vad innebär en bra ergonomi och vad får man för pengarna? Testfakta Research har laboratorietestat och jämfört ett urval av kontinentalsängar i det övre prissegmentet. 

Laboratorietest

Rustas flyttlåda PRO

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas uppgraderade flyttlåda PRO. Rustas flyttlåda presterar genomgående bra och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Få maskindiskmedel klarar hela disken

I Testfakta Researchs omfattande test av maskindiskmedel har nio av de vanligaste fabrikaten på marknaden jämförts. I testet har laboratoriet kört drygt 600 maskiner fulla med smutsiga tallrikar, glas och bestick. Och när allt är diskat och klart framstår ett diskmedel som ganska mycket bättre på det mesta.

Laboratorietest

New York kontinentalsäng

Kontinentalsängen New York från möbelvaruhuset Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för större och tyngre personer, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen New York uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för kroppstyp L (large).

Kundkorten som ger mest tillbaka

Det är stora skillnader mellan dagligvaruhandelns olika medlemsprogram. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika lojalitetsprogram. För en barnfamilj kan det skilja flera tusen kronor om året i återbäring.

Laboratorietest

Midun Lätt Hand- och Skarvspackel

Testfakta Research har på uppdrag av Byggmax laboratorietestat Midun Lätt Hand- och Skarvspackel. Midun presterar genomgående bra och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

 

Laboratorietest

Pulserande ljus får håret på fall

Släta ben utan rakning, smärta eller kladdiga krämer? Med IPL-teknik används ljus för att ta bort håret. Men funkar tekniken och vilken apparat är bäst? Testfakta har testat sex apparater och jämfört resultaten.

Laboratorietest

Bästa kontinentalsängen under 17000 kronor

Det finns flera bra sängar att välja på bland de lite billigare modellerna – men bara en som är riktigt bra på allt. Läs Testfaktas stora laboratorietest av kontinentalsängar för att se vilken som passar dig. 

Laboratorietest

Rätt bäddmadrass kan göra stor skillnad

En bra säng kan göra stor skillnad – både för hur bra man sover och hur utvilad man känner sig när man vaknar. Här spelar bäddmadrassen en avgörande roll. Och det är tydliga skillnader mellan olika tillverkare, visar Testfaktas test.

Laboratorietest

Midun takfärg vit helmatt

Testfakta Research har på uppdrag av Byggmax laboratorietestat Midun takfärg. Midun presterar genomgående bra och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Skummadrassen utmanar resårsängen

Glöm ungdomens tunna skumgummimadrass som idag endast tas fram när barnen har pyjamasparty. En ny generation ergonomiska skummadrasser ger en ergonomi i nivå med de klassiska resårsängarna, visar Testfaktas uppdragstest.

Laboratorietest

Bästa ramsängen under 7000 kronor

Vilken är den bästa ramsängen? Och vad är det som skiljer storsäljarna åt? Testfakta Research har testat tio av de största sängtillverkarnas ramsängar – och det är stora skillnader mellan sängarna.

Laboratorietest

Bästa ställbara sängen under 19000 kronor

 Den vanligaste liggställningen är på sidan eller på rygg. Men en säng med ställbar huvud- och fotända kan vara gynnsamt både för sömnen och hälsan. När Testfakta testar olika alternativ i standardsegmentet, sängar under 19 000 kronor, sticker några fabrikat ut. Och bäst i test är Mios nya modell Godmorgon.

Sova med sömnapp – både avslappnande och stressande

Svårt att somna under ljusa sommarkvällar? Orolig sömn och inte det minsta utvilad när väckarklockan ringer? Tillverkarna av sömnappar säger sig ha lösningen på allt detta, och lite till. Testfakta har jämfört sex av de mest populära apparna.

Åtta hjälpmedel mot snarkning - sömnexperten ger råd

Skenor, sprayer eller intelligenta kuddar för tusentals kronor – utbudet av snarkhjälpmedel ökar. Men är de verkligen värda pengarna? Här är sömnexpertens råd.

Laboratorietest

Mest och bäst dun för pengarna

Andelen dun, dunets kvalitet, textiliernas täthet och täckets konstruktion – det är många faktorer som styr hur bra duntäcket är, visar Testfakta Researchs laboratorietest av tio vanliga märken.

Så bra fungerar babyvakterna

En babyvakt är ett bra hjälpmedel för många småbarnsföräldrar. Men hur mycket kan man lita på dem? Testfakta har undersökt hur bra åtta produkter fungerar i praktiken.

Laboratorietest

Som man bäddar får man sova

En bra bäddmadrass kan göra din säng både bättre och skönare. Men det är stora skillnader mellan olika märken, visar Testfaktas test.

Laboratorietest

Bästa kudden för maxad nattsömn

En bra kudde är lika viktig för nattsömnen som en bra säng. Men det är svårt att veta vad man får när man gör sitt kuddköp. Testfakta har testat åtta olika märken.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.