Gratis navigationsapp lika bra

Gratis navigationsapp lika bra

Det finns anledning att betala för en navigationsapp till telefonen, visar Testfaktas jämförelse. Foto: Shutterstock

Ska du ge dig ut på okända vägar i sommar? Eller vill du bara hitta den minst trafikerade vägen till sommarstället? Testfaktas jämförelse av sju navigationsappar visar att det inte är värt att lägga pengar på en betaltjänst.    

Ola Jacobsen Publicerad: 8 Jun, 2018
Läs senare

På samma sätt som mobilkameran dödade kompaktkameran har telefonen ersatt de fristående GPS:erna i nästan alla bilar. Och visst är det smidigt. Telefonen är alltid med, kartorna är aktuella och de flesta appar kan ta hänsyn till aktuell trafiksituation för att beräkna den snabbaste vägen till målet.

Den största utmaningen ligger snarare i vilken app man ska välja. Den som finns förinstallerad i telefonen eller någon annan?

Alla navigeringsappar i Testfaktas genomgång gör jobbet bra. Även om flera tidigare dragits med barnsjukdomar är det ingen som sticker ut idag.

Google Maps och Apples Kartor levereras förinstallerade för Android respektive iPhone. De är stabila navigationsappar. Google Maps är extra starkt inom sök, med tillgång till världens största databas över allt ifrån butiker och restauranger till sevärdheter och hotell. Koppling till Googleägda Waze gör dessutom att trafikinformationen i realtid håller hög nivå.

[PDF]

Apple Kartor håller hög grafisk nivå med bland annat snygga 3D-byggnader. Appen är också välintegrerad med resten av telefonen, och samordnar till exempel vägledningsrösten med podcastappen på ett föredömligt sätt. En stor nackdel för den som planerar att använda appen på vägar där det saknas mobiltäckning eller där internet är dyrt, är att man inte kan ladda ned kartor i förväg för att läsa offline.

Är det då någon skillnad på gratis- och betalapparna? Nej, funktionerna skiljer sig inte på något avgörande sätt. Vissa har extrafunktioner som någon kanske tycker är värt att betala extra för. Tomtom Go Mobile, för 189 kr per år, kan man till exempel välja mellan den snabbaste, mest miljövänliga eller slingrigaste rutten.

När det kommer till gränssnitten, alltså hur man hanterar apparna, finns stora skillnader. CoPilot kräver orimligt många klick för att söka reda på målet och starta resan medan Waze är så pass enkel och tydlig att den fungerar även på små skärmar.

Men de viktigaste då – hittar apparna dit jag ska? Nja, i stort sett fungerar alla apparna väl. Men när Testfakta ger dem en lite tuffare utmaning och ber om vägledning till ett café på en ö 500 meter från närmaste bilväg spretar resultatet rejält.

CoPilot, Apple Kartor och Waze vill köra fram hela vägen fram till cafét trots att bilväg saknas. Eniro Navigation och Google Maps visar till den närmaste punkten som man kan ta sig med bil. Bara det att det att det råkar vara en hel havsvik mellan den punkten och cafét. Google visar också en alternativ väg rakt på målet, men då måste vi gå till fots hela vägen dit. Tomtom Go Mobile misslyckas fullständigt då cafét inte finns i databasen. Here WeGo är den enda av navigationsapparna som ger en vägledning till caféts parkeringsplats.

Stickprovet visar att även om apparna är betydligt mer mogna nu än för några år sedan har de fortfarande brister. Det kan därför vara en bra idé att använda flera appar så att de kan överlappa varandras tillkortakommanden när du ger dig ut på semester.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Laboratorietest

Padelbollen som håller längst

Padelbollar är en förbrukningsvara och enligt tillverkarna bör man byta ut bollarna efter två till tre matcher. Testfaktas test av tio kända varumärken visar att flera av bollarna tappar sugen långt tidigare än så, och dessutom är det stora skillnader i studs och hastighet mellan olika fabrikat.

Laboratorietest

Mio Delux Dream

Kontinentalsängen Delux Dream med bäddmadrassen Delux Sleep från möbelkedjan Mio har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest av sängar. Resultaten visar på goda ergonomiska egenskaper för samtliga tre kroppstyper, bra andningsförmåga och bra kvalitet och uthållighet i material och konstruktion. Kontinentalsängen Delux Dream uppfyller därigenom kraven för Testfakta Verified Quality & Comfort för såväl mindre som medelstora och större personer.

Laboratorietest

Dammsugarnas munstycke avgörande i testet

Damm på parketten eller smulor på köksgolvet. Testfaktas dammsugartest visar att det är svårt att få fram en maskin som är bra på allt.
– Att finjustera munstycket är det magiska tricket för varje tillverkare, säger Albrecht Liskowsky, testledare på laboratoriet.

Laboratorietest

Rusta dammsugare Silence 700W

Testfakta Research har på uppdrag av Rusta AB genomfört ett laboratorietest av Rustas dammsugare Silence. Rustas dammsugare har testats tillsammans med jämförbara dammsugare med sladd och påse från bland annat Miele och Nilfisk. Dammsugaren från Rusta presterar sammantaget bra och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Det vita snuset, en lömsk nikotinfälla

Testfakta har granskat några av de vanligaste varianterna av det omdebatterade vita snuset och hittat stora variationer. I några fall närmare tre gånger högre nikotineffekt jämfört med vanligt tobakssnus. Från och med 1 juli måste också nikotinhalten deklareras på alla produkter.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.