Effektivaste diskmedlet rengör även maskinen

Uppdragstest

Effektivaste diskmedlet rengör även maskinen

Samtliga testade diskmedel var så kallade multi-funktionstabletter. Foto: Peter Jülich
Bioteknologen Nicole Wachtel laddar en diskmaskin för ett test av diskmedlens rengöringseffektivitet. Foto: Peter Jülich
Nio olika fabrikat av maskindiskmedel i tablettform valdes ut för testet: Foto: Rickard Kihlström
Smutsiga glas och koppar är redo att bli lastade i en diskmaskin för test av rengöringseffektiviteten. Den testades på åtta olika typer av matrester eller fläckar. Foto: Peter Jülich
Bioteknologen Nicole Wachtel placerar en diskmedelstablett i laddningskarusellen av en diskmaskin. Foto: Peter Jülich
Bioteknologen Nicole Wachtel skriver anteckningar för dokumentationen av rengöringseffektiviteten. Foto: Peter Jülich
Dr. Birgit Hölscher övervakar den digitala bildanalysen för glanstestet. Foto: Peter Jülich

Missnöjd med diskresultatet? Det är stora skillnader på olika maskindiskmedel, visar Testfakta Researchs laboratorietest av nio fabrikat. Framför allt är skillnaderna stora när det handlar om rengöring av vissa typer av matrester och förmågan att bryta ned och hindra fettet från att få fäste i maskinen och på disken.

Testfakta Research
Testfakta Research Publicerad: 1 Apr, 2018
Läs senare

Ett maskindiskmedel ska klara allt från stelnade köttrester och intorkat ris till fläckarna i temuggen. Och så vill man förstås att disken ska se skinande ren ut när man plockar ur maskinen.

Men hur stor betydelse har egentligen valet av diskmedel för slutresultatet?

Testfakta Research har på uppdrag av tillverkaren Procter & Gamble genomfört ett laboratorietest av nio kända maskindiskmedel på den svenska marknaden.

Tidigare tester som Testfakta genomfört visar att ett maskindiskmedel sällan klarar alla olika typer av matrester, fett och missfärgningar. Även detta test visar en relativt stor variation mellan märkena när det kommer till rengöringseffekten. Men ett av diskmedlen har en effektivare rengöringsförmåga än övriga: Testvinnaren YES Platinum, som även har överlägsen förmåga att bryta ner fettrester.

[PDF]

Laboratorietestet har genomförts enligt gängse branschrekommendationer vid tyska SGS Institut Fresenius, i en disktemperatur av 45° C och i mjukt vatten som är vanligast i de svenska hushållen.
Ett par moment har lagts till jämfört med tidigare standardprotokoll. Laboratoriet har mätt hur bra diskmedlet förhindrar att fettbaserade rester byggs upp på disken och i diskmaskinen - och då framförallt i maskinens bottensil. Man har även testat om de olika diskmedlen ger missfärgningar på detaljer i rostfritt stål, som bestick och maskinens insida.

– Energisnåla maskiner som diskar vid lägre temperaturer innebär större problem med fettfläckar, säger Bianca Nerowski, projektledare för laboratorietestet vid SGS Insitut Fresenius.

Det är också en anledning till att testprotokollen för diskmedel utökats med parametrar som mäter förmågan att lösa upp fettrester.

– Fettmätningen kommer i fortsättningen att vara en del av vår mätstandard, förklarar Bianca Nerowski.

Laboratorietestet omfattar fem delar:

 • Rengöringseffektivitet – borttagning av olika intorkade fläckar och matrester.

 • Sköljningseffektivitet – synliga fläckar på glas och mörkare porslin.

 • Motverkan av grå hinna – grå beläggning på framförallt glas men även bestick.

 • Nedbrytning av fettrester - fettrester på disken och i maskinens bottensil.

 • Missfärgning av detaljer i rostfritt stål – bestick och maskinens insida.

Bedömningen av rengöringseffektiviteten väger tyngst i testet. Det är också i det momentet som skillnaderna mellan de olika diskmedlen är som störst. I korta drag innebär testet att man kör flera diskomgångar på bestick, glas, plåtar och porslin som preparerats med intorkade eller inbrända matrester. Sammanlagt handlar det om åtta olika typer av fläckar som intorkad äggula, intorkade rester från kokt ris och inbränt stekfett.
Intorkad äggula och inbrända rester från ägg och mjölk var den tuffaste utmaningen för alla diskmedlen i testet. Flera av diskmedlen hade även problem med fläckar från te.

Bäst sammanlagd rengöringsförmåga hade YES Platinum, följt av W5.

Men när det kom till momentet glans presterade Finish Quantum Max något bättre än ettan och tvåan. Den får disken att skina mest av alla diskmedel i testet.

Sammantaget kommer YES Platinum ändå ut som testets totalvinnare tack vare en genomgående bra rengöringseffekt och en bra förmåga att bryta ner fettbaserade rester, både på disken och i maskinens bottensil.

Fettet får lättare fäste – men skölj ändå inte i onödan

Allt energisnålare diskmaskiner som rengör vid lägre temperaturer gör fettresterna till en större utmaning för maskindiskmedlen. Ett effektivt medel måste dels kunna lösa upp fettet, dels förhindra fettrester från att få fäste i disken, i synnerhet när materialet är av plast.
Som konsument får man ofta rådet att inte skölja disken utan istället låta diskmaskinen göra jobbet. Man kan undra om det fortfarande är en bra uppmaning med tanke på att fettresterna blivit ett större problem för både diskmedlet och den moderna diskmaskinen.

– Ja, den rekommendationen är fortfarande giltig, så länge man ser till att ta bort de grövre matresterna för hand, säger Bianca Nerowski, vid SGS Insitut Fresenius.

Fakta om testet

Testfakta Research har på uppdrag av Procter & Gamble genomfört en jämförande laboratorietest av maskindiskmedel i tablettform för den svenska marknaden. Utgångspunkten för testet har varit att jämföra rengöringseffektivitet, glans och fettlösande förmåga för ett representativt och jämförbart urval av produkter.

Laboratorietestet har utförts av det oberoende laboratoriet SGS Institut Fresenius i tyska Tanusstein.

Följande maskindiskmedel har testats:

 • YES Platinum

 • YES Original

 • Finish Quantum Max

 • Finish All in 1 Max (lemon)

 • W5

 • Sun Classic

 • Fixa 5 in 1

 • ICA Maskindisk

 • Coop All in One

Kriterier för urvalet har varit maskindiskmedel i tablettform av typen ”all in one” från de största fabrikaten på den svenska marknaden.

 

Laboratorietestet

Laboratorietestet har utförts enligt branschorganet IKW:s rekommendationer och laboratoriets interna metoder. Samtliga testmoment har utförts vid en disktemperatur på 45° C och i mjukt vatten (5 dH).

Laboratorietestet omfattar följande delar:

 1. Rengöringseffektivitet

 2. Förmågan att bryta ner fettbaserade rester

 3. Sköljningseffektivitet (del 1 av glans)

 4. Förmågan att motverka uppkomsten av grå hinna/beläggning (del 2 av glans)

 5. Missfärgning av detaljer i rostfritt stål (del 3 av glans)

 

1. Rengöringseffektivitet

Rengöringseffektiviteten testas på åtta olika typer av matrester/fläckar. De olika matresterna/fläckarna appliceras på olika typer av bärare som tallrikar i porslin, koppar i porslin, plåtar i rostfritt stål, bestick i rostfritt stål och olika typer av glas.

 1. Intorkade rester från potatis, majs, ris och vete (stärkelsebaserad)

 2. Intorkade rester från kokt pasta mixat med vatten (stärkelsebaserad)

 3. Intorkad äggula (proteinbaserad)

 4. Inbränd crème brûlée (proteinbaserad)

 5. Intorkat te (blekbara)

 6. Inbränt stekfett (fettbaserad)

 7. Inbränd köttfärs med ägg (protein och fett)

 8. Intorkad/inbränd mjölk (protein och fett)

Det redovisade resultatet från rengöringseffektivitet utgörs av medelvärdet från fem testomgångar per matrest/fläck och diskmedel. Renheten bedöms visuellt och genom vägning. Redovisade resultat för rengöringseffekten är medelvärdet från fem repetitioner per diskmedel och typ av matrest/fläck.

2. Förmågan att bryta ner fettbaserade rester

Diskmedlets förmåga att bryta ner fettbaserade rester på disken och i maskinens bottensil testas i totalt 30 cykler per fabrikat. I testet laddas maskinen med tre olika typer av disk (glas, bestick i rostfritt stål och plastskålar). Inför varje testcykel prepareras maskinen med 50 gram fettbaserad smuts. Mängden fettbaserade rester på disken och i maskinens bottensil utvärderas visuellt efter 10, 20 och 30 repetitioner. Fettbaserade rester märks speciellt tydligt på artiklar i plast och i maskinens bottensil där de bildar en slemmig beläggning som täpper till silen.

3. Sköljningseffektivitet

Sköljningens effektivitet testas i två delar: förekomsten av fläckar och förekomsten av grå beläggning efter sköljning. I testet laddas diskmaskinen med fem olika typer av disk (dricksglas, vinglas, mörkt porslin, bestick och plåtar i rostfritt stål) som smutsats med stärkelse, äggvita, samt vegetabiliskt och animaliskt fett. Utvärderingen av sköljeffektiviteten görs i en så kallad ”black box” (svart låda med definierade ljusförhållanden) där man tydligt ser eventuella torkade droppar, ränder, rester eller grå hinna på de olika bärarna.

4. Förmågan att motverka uppkomsten av grå hinna/beläggning

Diskmedlets förmåga att motverka uppbyggnaden av grå hinna/beläggning testas i totalt 30 cykler. I testet laddas maskinen med tre olika typer av disk (vinglas, porslin och bestick i rostfritt stål) som smutsats med tomatketchup, senap, sås, potatisstärkelse, bensoesyra, äggula, margarin och mjölk. Diskens klarhet/glans utvärderas visuellt efter 10, 20 och 30 repetitioner.

5. Missfärgning av detaljer i rostfritt stål

Diskmedlens påverkan på nyansen i rostfritt stål (ytan blir mörkare) utvärderas efter totalt 30 cykler. Utvärderingen görs på bestick i rostfritt stål och på maskinens insida.

 

Tolkning och betygsättning av resultatet

Testfaktas betygsättning följer laboratoriets redovisning men med en skala från 1 till 5 där 5 motsvarar helt rent (inga rester), inga fläckar, ingen grå hinna eller ingen påverkan på rostfritt stål. Betygen från de olika delmomenten viktas samman till ett totalbetyg med följande vikt:

Rengöringseffektivitet 60 %

 • 20 % per fläckkategori (protein, blekbara, fett, stärkelse och protein/fett)

Glans 30 %

 • Sköljningseffektivitet 28 %

 • Förmågan att motverka uppkomsten av grå hinna/beläggning 55 %

 • Missfärgning av detaljer i rostfritt stål 17 %

Nedbrytning av fettbaserade rester 10 %

Ladda ner tabell med testresultat som PDF

Fler nyheter

Laboratorietest

Stort test av köttbullar: Godaste bullen är ekologisk

Har du redan börjat oroa dig för alla köttbullar som ska rullas i jul? Testfakta lät 43 kockstudenter från Grythyttan bedöma nio färdiglagade alternativ till julbordet. 

Så bokar du en klimatvänlig vintersemester

Turismen är en starkt bidragande orsak till den globala uppvärmningen. Men det betyder inte att man måste sluta resa – bara resa annorlunda. Testfakta tipsar om hur du bokar en klimatvänligare semester i vinter.

Laboratorietest

Mobiler klarar svensk vinter olika bra visar test

Telefonernas batterikapacitet kan minska med hela 40 procent när kylan slår till. Och vissa slutar helt enkelt att fungera. Men det skiljer mycket mellan olika modeller, visar Testfaktas test. 

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Skärpa och ergonomi viktigt för en bra sekatör

Vare sig man vill fixa en blomsterbukett, befria prydnadsväxter från vissnade blomsterstjälkar eller klippa bort grenar så är sekatören ett uppskattat verktyg. Men det är stora skillnader på olika fabrikat, visar Testfakta Researchs omfattande laboratorietest.

Så mycket palmolja finns det i biodieseln

Den biodiesel du häller i tanken innehåller ofta palmolja eller restprodukter från palmoljeindustrin. I slutändan kan det leda till högre koldioxidutsläpp än när du tankar fossilt.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Lättklippt med bästa grensaxen

När lite kraftigare grenar behöver beskäras kommer grensaxen väl till pass. Grensaxens längre handtag och större skäryta ger hävstång och kapacitet även för tjockare grenar. Men Testfakta Researchs laboratorietest visar att det är stora skillnader mellan olika modeller.

Laboratorietest

Här är bästa ledlampan – med det behagligaste ljuset

De ser ut som klassiska glödlampor men vad får du för ljus därhemma? Testfakta har jämfört nio ledlampor i retrostil för att se vilken som är mest lik en glödlampa.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Bästa ställbara sängen under 19000 kronor

 Den vanligaste liggställningen är på sidan eller på rygg. Men en säng med ställbar huvud- och fotända kan vara gynnsamt både för sömnen och hälsan. När Testfakta testar olika alternativ i standardsegmentet, sängar under 19 000 kronor, sticker några fabrikat ut. Och bäst i test är Mios nya modell Godmorgon.

Husmorsknep bättre än specialmedel mot fläckar

Lägg inte pengar på sprayer och andra fläckborttagningsmedel – ibland gör de mer skada än nytta. Det du redan har hemma i skåpen funkar ofta bättre eller lika bra, visar Testfaktas test.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans väggfärg

Rusta Reflekt Nyans väggfärg har genomgått Testfaktas omfattande laboratorietest och uppfyller kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Falska löften om barnhörlurar

Många hörlurar för barn utlovar en begränsad maxvolym för att skydda barnens hörsel. Men det är inte alltid löftet på förpackningen stämmer – om hörlurarna kopplas till en dator kan gränsen överskridas, visar Testfaktas test.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Plantagen Premiumjord

Plantagens Premiumjord har genomgått Testfaktas test av odlingsjordar och fyller därigenom kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Hitta rätt mobilabonnemang till ditt barn

Funderar du på vad som är bästa telefonlösningen till ditt barn? Testfakta har jämfört några av operatörernas billigaste abonnemang och hittat stora variationer.

Laboratorietest

Billigt dubbdäck bäst i test

Fler dubbar ger inte automatiskt bättre grepp på vägen, visar Testfaktas test av nio vinterdäck för cykel. Testvinnaren har minst antal dubbar och är dessutom billig.

Laboratorietest

Så mycket smakförstärkare döljer sig i maten

EU bekymrar sig över medborgarnas intag av livsmedelstillsatsen glutamat. En oro har varit att ämnet döljs i ingredienser som jästextrakt. Men Testfaktas analys tyder på att detta inte bidrar i någon större utsträckning.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.