Stora skillnader på skidhandskars kvalité

Stora skillnader på skidhandskars kvalité

Laboratorietest

Tänker du köpa nya skidhandskar? 200 kronor skiljer mellan testets sämsta skidhandske och den dyrare testvinnaren. Men kvalitetsmässigt får man en bättre handske på alla punkter. Testfaktas test visar också att man inte alltid kan lita på tillverkarnas utfästelser om vattentäthet.

Laboratorietest
Peter Willebrand Publicerad: 8 Jan, 2011
Läs senare

Hur många gånger har man inte svurit över en borttappad skidhandske? De senaste två vargavintrarna har en naken hand påmint om fördelen med något som utestänger kylan. Det är särskilt viktigt för den som lätt drabbas av så kallade ”vita fingrar”, ett första tecken på förfrysning.

Sporthandlarna i hela landet har också vittnat om hur svenskarna i vinter rusat till butikerna och tömt lagren på diverse olika vinterplagg. Och den som i mellandagarna hoppades på att göra några reafynd fick erfara hur marknadskrafterna fungerar när efterfrågan stiger.

Läget var lite bättre när Testfaktas redaktion tidigt i december gav sig ut på jakt efter åtta par skidhandskar där pristaket var satt till 500 kronor paret. Vi inventerade de större sport- och fritidskedjorna i Stockholm. Även om 500 kronor kan tyckas mycket för ett par skidhandskar, så var det för lågt för en de mer namnkunniga handsktillverkarna. Ingen av butikerna Testfakta besökte sålde exempelvis Hestrahandskar under 500 kronor.

Hur avgör man då vad som är bra skidhandske? Grundkriterierna är i stora drag desamma som för andra vinterplagg som overaller, skor och mössor. Handsken ska, förutom att den värmer, även utestänga fukt som snabbt kyler ned.

[PDF]

Tillverkarna i Testfaktas test, som utförts av laboratoriet Swerea IVF i Möndal, har valt ett antal olika material som isolerar och skyddar mot väta. Gore Tex är till exempel ett relativt vanligt membran i en skidhandske, medan ett polyestermaterial ofta står för isolering och ytterskikt.

När vi betygsatt handskarna har vi vägt samman tre faktorer: hållbarhet, värmeisolation och vattentäthet. Alla tre är lika viktiga i totalbetyget.

Och ska man i kort drag sammanfatta testresultat kan man säga att man får vad man betalar för. Den lite dyrare skidhandsken är i regel bättre än den billiga, inte minst när det gäller vattentäthet.

En avgörande kvalitetsskillnad i testet är just vattentätheten. Tre handskar, Everest Ski, Everest Extreme och Mc Kinley, var inte vattentäta, vilket drar ned totalbetyget kraftigt. För två av handskarna, Everst Ski och Mc Kinley, ligger förklaringen sannolikt i avsaknaden av membran motsvarande Gore Tex eller liknande.

För den dyrare handsken från Everest, modellen Extreme, är resultatet mer anmärkningsvärt. Handsken har ett membran som tillverkaren uppger vara vattentät, vilket alltså testresultatet motsäger.

Skillnaden i vattenmotstånd följer samma mönster som vattentätheten. En handske kan suga upp vatten men ändå vara vattentät. Men en handske som innehåller mycket fukt får svårare att utestänga kylan och tar längre tid att torka. Även här står Everest för bottennoteringarna. De båda Everesthandskarna absorberade så mycket vatten att deras vikt tvådubblades. Det kan jämföras med handsken från Burton som endast ökade med 36 procent i vikt i samma testmoment.

Däremot visade testet av handskarnas värmeisolerande förmåga inte lika stora skillnader mellan de olika märkena. Måttet på handskens värmeförmåga utgår från temperaturskillnaden mellan insidan och utsidan på handsken. Som en jämförelse testade laboratoriet en vanlig bomullshandske. Skidhandskarna hade i genomsnitt dubbelt så bra värmeförmåga.

För att testa handskarnas hållbarhet utfördes två tester: ett av sömmarnas styrka och ett materialtest i en nötningsapparat. Tre märken, Kombi, The North Face och Mc Kinley, visade upp hål efter 2000 varvs nötning. Endast en handske, Burton, klarade upp till 5000 varv utan hål.

Starkast sömmar hade testets billigaste handske, Everest Ski, tillsammans med Peak Performance, medan Mc Kinley återigen hade testet lägsta värde.

Det skiljer 200 kronor mellan testets sämsta handske Mc Kinley och testvinnaren Peak Performance, men kvalitetsmässigt får man alltså en bättre skidhandske på alla punkter.

Fakta

Swerea IVF i Mölndal har på Testfaktas uppdrag testat ett urval av skidhandskar för vuxna.

Testet omfattar parametrarna konstruktion, värmeisolation, nötningshärdighet, sömstyrka, vattentäthet och vattenabsorption. Följande skidhandskar har testats:

  • Peak Performance Maroon Glove
  • Burton Pyro Glove
  • Kombi KBI Wall GTX
  • Trek Mates Chamonix GTX
  • The North Face Montana Glove
  • Everest Ski
  • Everest Extreme
  • Mc Kinley MK Sento Glove

Urvalskriteriet har varit skidhandskar för fritidsanvändning med ett ordinarie butikspris upp till 500 kronor. Urvalet är baserat på sortimentet av skidhandskar i större sport och fritidsbutiker i Stockholm. Ett av de mer namnkunniga fabrikaten på den svenska marknaden är Hestra. Flera av butikerna förde hanskar från Hestra men samtliga kostade mer än 500 kronor. Tre par av varje skidhandske har inhandlats i butiker i Stockholm under december månad 2010.

Test av nötningsbeständighet (slitagetålighet)Nötningsbeständigheten testades enligt SS-EN 388:2004 i en så kallad Martindale nötningsapparat. Testet utfördes på fyra provbitar från handflatan på varje handske.  Efter 100 varv gjordes en första visuell bedömning, efter 500, 2000 och 5000 varv kontrollerades om det gått hål i provbitarna.

Test av sömmarnas styrka
Sömmarnas styrka på handskarnas insida (handflatesidan) och ovansida testades enligt EN 13594:2002. Sömmarna utsattes för en ökad belastning till dess att sömmen gick av eller materialet brast. Sömstyrkan mättes i Newton (N).

Vattenmotstånd och vattentäthet
Med vattenmotstånd menas handskens förmåga att inte suga upp vatten (absorbera vatten). Vattentäthet avser handskens förmåga att inte läcka in vatten. En handske som absorberar vatten kan ändå vara vattentät. En handske som är vattentät men som suger åt sig vatten i yttermaterialet har svårare att isolera för värme, blir tyngre och tar längre tid att torka.

Handskarna placerades lutande och fastsatta i kanten på ett lakningskärl. Kärlet fylldes med vattenledningsvatten, ca 23 °C. Varje handske belastades inuti med en vikt ca 100 g. Handskarna vägdes efter 30 minuter respektive 2 timmars exponering för att avgöra hur mycket vatten som de absorberat och läckt in. Den absorberade mängden vatten anges som procent av handskens egen vikt.

Värmeisolation

Värmeisoleringen mättes med hjälp av Swereas termiska mannekäng Tore. Tores kropp är indelad i 17 sektioner (huvud, bröst, mage, rygg, lår, höger respektive vänster hand etc.). Ett reglersystem ser till att temperaturen hos varje kroppsdel hålls vid 34,0 ºC och räknar sedan ut vilket värmemotstånd eller hur mycket energi som krävs för att hålla temperaturen.

Varje försök utfördes 3 gånger och mellan provningarna lossades handskarna litet och sattes på plats på nytt. För varje försök beräknades det genomsnittliga värmemotståndet för höger och vänster hand. Som jämförelse med skidhandskarna undersöktes på motsvarande sätt också ett par enkla handskar av bomull. Skillnader i värmemotstånd illustreras med bilder från IR-kamera. Värmemotståndet anges i enheten m2K/W (ytan x temperaturskillnaden mellan insidan och utsidan / den energi som går åt för att hålla handen vid en stabil temperatur på 34 grader Celsius).

För den vanliga bomullshandsken uppmättes ett värmemotstånd på 0,16 m2K/W. De bästa eller varmaste handskarna (Kombi och Everest Ski) uppmätte ett värmemotstånd på 0,34 m2K/W och de sämsta (Burton och Mc Kinley) ett värmemotstånd på 0,27 m2K/W.

IR-bilder tagna av handskarna visar tydligt att temperaturen är högre (röd/gul) på vissa handskar än andra, vilket innebär att mer värme försvinner från handsken.

Konstruktion
Tillverkarna har valt olika typer av material för ytskikt, isolering och vattenmotstånd. Hur dessa val påverkar handskarnas prestanda framgår av testresultatet. Den för testresultatet viktigaste materialskillnaden är om handsken har ett vattentätt membran eller inte. Membran gör så att handsken släpper ut fukt inifrån handsken men stoppar fukt utifrån.

Sammanfattning
I sammanräkningen av totalbetyget har resultaten från de olika delmomenten viktats samman till ett totalbetyg med följande vikt: Tålighet/Hållbarhet 33 procent, värmeisolation 33 procent och vattentäthet 33 procent.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.