Täckning av grått hår – tufft för hårfärger

Täckning av grått hår – tufft för hårfärger

Laboratorietest

Välkända hårfärger har svårt att dölja grått hår, trots att de lovar hundraprocentig täckning på förpackningen. Det visar Testfaktas laboratorietest av sju fabrikat.

Laboratorietest
Martin Hansson Publicerad: 14 Okt, 2011
Läs senare

Många svenskar verkar tro att styrkan sitter i håret. I fjol såldes hårfärgningsprodukter för närmare 700 miljoner kronor, enligt branschorganisationen Kemisk-Tekniska leverantörsförbundet. För den största försäljningsökningen de senaste åren står permanenta hårfärger som ska sitta i länge och klara tvätt utan att kvaliteten försämras. 

Testfakta gav det franska laboratoriet Eurofins i uppdrag att jämföra kvalitet och hållbarhet på sju olika permanenta hårfärger i nyansen brunt. Resultaten visar att inget fabrikat är bra på allt.

– Alla har sina styrkor och svagheter. Vissa produkter ger till exempel bra färgstyrka men är sämre på grått hår och tvärtom, säger Jean-Michael Hourson, testingenjör på Eurofins.

I testet applicerades varje hårfärg, enligt tillverkarens instruktioner, på tre blonda och två gråa hårlockar med riktigt hår. Därefter gjorde laboratoriet en visuell bedömning av färgstyrka, glans och jämnhet. Resultaten visar på tydliga skillnader i färgernas intensitet och styrka, enligt Jean-Michael Hourson.

– Klart starkast färg får man med L’oreal Excell10, medan Syoss och Wella ger svagast resultat, säger han.

[PDF]

Men hur det ser ut precis efter applicering är en sak. Permanenta hårfärger är tänkta att sitta i ett tag. För att testa hållbarheten tvättades därför två av hårlockarna fem gånger och en ny bedömning gjordes. Vissa av produkterna tappar i färgstyrka, medan andra vinner på att tvättas.

– Produkterna verkar helt enkelt på olika sätt. Efter fem tvättar hade Soyance ökat i styrka och gått om L’oreal Excell10 som tappat en hel del. 

Färgkvalitet är dock inte allt. För många konsumenter handlar det om att dölja tidens tand i form av gråa hårstrån. Det är något tillverkarna har tagit fasta på och man skyltar gärna med ”hundraprocentig” eller ”perfekt” täckning av grått hår. Testresultatet visar dock att vissa fabrikat lovar lite för mycket.

– De båda l’oreal-produkterna behöver förbättra sig här. För l’oreal Excell10 som i övrigt är en mycket bra produkt skulle en förklaring kunna vara att den applikationstiden är för kort för grått hår. Produkten ska bara vara i håret i tio minuter, säger Michael Hourson.

Intressant i sammanhanget är att den enda produkt som inte marknadsför goda egenskaper för grått hår på förpackningen också är den enda produkt som får riktigt högt betyg av laboratoriet i detta moment.

– Wella ger riktigt bra täckning av grått hår och sticker ut jämfört med alla övriga fabrikat.

Man kan alltså konstatera att vissa produkter som Wella är bra på att täcka grått hår men ger sämre färgstyrka, medan L’oreal Excell10 är precis tvärtom. Enligt Jean-Michael Hourson finns det dock inget som hindrar att man är bra på båda aspekterna. 

– Det Schwarzkopf Soyance ett bra exempel på. Det som drar ner slutbetyget för denna produkt är den dåliga färgmatchningen. 

Ja, helst ska färgresultatet även stämma överens med den utlovade färgen på förpackningen. Och här var det alltså Soyance som fick klart sämst betyg.  

– Som konsument förväntar man sig att resultatet överensstämmer med färgen som marknadsförs i reklam och på förpackningen. Alla i testpanelen ansåg att nyansen på Soyance inte är densamma som på förpackningen. Även Schwarzkopf Brillance låg lite för långt ifrån, medan övriga klarar sig bra. 

Fakta

Följande fabrikat av testats:

- Garnier, Nutrisse Cream, brun (nr 4)

- L’oreal excell 10, brun (nr 4)

- L’oreal Excellence, brun (nr 4)

- Schwarzkopf, mörkbrun (nr 880)

- Schwarzkopf, Soyance, brun (nr 4)

- Syoss Professional Performance, medelbrun (nr 4-1)

- Viva Wella, mockabrun (nr 40)

Testet är utfört av en panel av sex erfarna laboratoriepersoner som bedömt de olika hårfärgernas kvalitet och hållbarhet. Bedömningarna är gjorda visuellt.

Färgning av ljusblont hår
Varje fabrikat applicerades, enligt tillverkarens instruktioner, på tre hårlockar av riktigt hår från personer med naturligt ljusblont hår. Varje lock var 25-30 cm lång och vägde 4 gram. Därefter gjorde laboratoriepersonalen en visuell bedömning av färgens intensitet, glans och jämnhet. Laboratoriepersonalen fick bedöma de olika parametrarna på en 7-gradig skala och resultatet är en sammanslagning av de olika personernas uppfattning.

För att ta reda på färgens hållbarhet tvättades två av hårlockarna fem gånger. Därefter gjordes en ny bedömning av färgen. Dessutom jämförde laboratoriet de två tvättade hårlockarna med den som inte tvättats.

Färgmatchning
Laboratoriet jämförde även det färgade håret med färgen på förpackningen för att se hur bra detta överensstämmer. En 5-gradig skala användes och resultatet är en sammanslagning av de olika personernas uppfattning.

Färgning av grått hår
Varje fabrikat applicerades enligt tillverkarens instruktioner på två hårlockar av riktigt hår från personer med naturligt grått hår. Varje lock var 25 cm lång och vägde 4 gram. Därefter gjorde laboratoriepersonalen en visuell bedömning av färgens intensitet och jämnhet. Laboratoriepersonalen fick bedöma de olika parametrarna på en 7-gradig skala och resultatet är en sammanslagning av de olika personernas uppfattning.

Kemikalier
Permanenta hårfärger innehåller en stor mängd kemikalier. Många kan orsaka allergiska reaktioner och vissa misstänks vara cancerframkallande. I en forskningsrapport från Karolinska Institutet listas ett antal hälsofarliga ämnen som man hittat i hårfärger på den svenska marknaden. De testade produkternas innehållsdeklaration har jämförts med denna lista. I tabellen har vi angett antal hälsofarliga ämnen i varje fabrikat.

Här listas de olika ämnena för varje fabrikat:

L’oreal Excell 10:

- touluene-2,5-diamine

- resorcinol

- m-aminophenol
- 2-methylresorcinol

- n,n,bis(2hydoxyethyl)
-p1-phenylendiaminesulfate

L’oreal Excellence Creme:

- 2,4-diaminophenoxyethanol hcl

- m-aminophenol

- toluene-2,5-diamine

- resorcinol

Garnier Nutrisse Cream:

- toluene-2,5-diamine

- m-aminophenol

- resorcinol

Syoss:

- toluene-2,5-diamine sulfate

- resorcinol

- m-aminophenol

Soyance:

- toluene-2,5-diamine sulfate

- resorcinol

Brillance:

- toluene-2,5-diamine sulfate

- resorcinol

- m-aminophenol



Viva:

- toluene-2,5-diamine sulfate

- resorcinol
- m-aminophenol

Betygsättning
De olika delmomenten har viktats samman enligt följande: Färgmatchning 10 procent, färgning av blont hår innan tvätt 20 procent, färgning av blont hår efter tvätt 40 procent, färgning av grått hår 30 procent.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.