Plastfolien – en barriär mot mögel och bakterier

Plastfolien – en barriär mot mögel och bakterier

Fästförmågan testas på fat gjorda av glas, porslin och plast. Faten fylls med 100 ml vatten och vänds upp och ner efter inplastning för att testa tätheten. Foto: Mathieu Colin
Laboratoriet mäter penetrationsmotståndet genom att pressa ett trubbigt instrument genom plastfolien tills den penetreras. Foto: Mathieu Colin
Plastfoliens elasticitet mäts genom att en 15mm bred remsa av folien dras ut tills den brister. Foto: Mathieu Colin
Foto: Rickard Kilström
Laboratorietest

En bra plastfolie hindrar inte bara maten från att torka, utan skyddar också mot de bakterier och mögelsporer som kan finnas i ditt kylskåp. Men vilken produkt skyddar maten bäst och är lättast att använda? Testfakta har testat. 

Laboratorietest
Ola Jacobsen Publicerad: 9 Dec, 2019
Läs senare

En lätthantering skyddande folie över maten i kylskåpet, eller en klibbande intrasslad klump, som är omöjlig att riva av från rullen? Erfarenheterna av plastfolie går isär och inställningen till detta hjälpmedel för mindre matsvinn och ökad livsmedelshygien delar mänskligheten.

Testfakta har låtit Laboratoriet Eurofins ATS i Frankrike testa plastfolie från sex tillverkare. Testet visar att det inte bara är användarens skicklighet att hantera en plastfoliesrulle som avgör upplevelsen. Det är stora skillnader mellan hur lätt det är att använda plastfolien från de olika tillverkarna. 

Laboratoriet har bland annat testat plastfoliernas elasticitet, både på längden och bredden. Förmågan är viktig när man till exempel ska täcka ett större fat. Eftersom ingen folie är bredare än cirka 30 centimeter måste plasten ofta dras ut för att nå runt fatet. De flesta fabrikaten har bra elasticitet men allra bäst är plastfolien från Coop. Toppits presterar i särklass sämst i det här momentet.

Det är också skillnader i hur tåliga folierna är. Tålighet i det här sammanhanget handlar om vilket tryck den tåler när man drar ut folien med fingrarna. Här sticker plastfolien från Ninjaplast ut som mer tålig än de övriga. 

[PDF]

Ninjaplast har också den överlägset bästa funktionen för att skära av plastfolien i lagom stora ark. Här får Ninjaplast 10 av 10 poäng, medan plastfolierna från ICA och Coop hamnar i botten med 5,4 respektive 4,0 poäng. 

Laboratoriet har även testat hur tät plastfolien är genom att se hur mycket vattenånga den släpper igenom på ett dygn. Alla produkter presterade tillfredställande men några släppte endast igenom hälften så mycket vattenånga jämfört med de andra.

Foliernas häftförmåga testades också mot olika material. Testet visar att alla produkter har bra fästförmåga mot glas och porslin. Endast folien från ICA klarade att fästa mot plast, men inte med lika bra resultat som för glas och porslin. 

Bäst i test är plastfolien från Ninjaplast. Den har bäst skärfunktion, bra elasticitet och är tålig. Sämst är folien från Toppits, mycket beroende på avsevärt sämre elasticitet och tålighet.

Därför ska man täcka maten i kylskåpet

Den främsta anledningen till att använda plastfolie är att förhindra att maten torkar. Mat som torkar blir oaptitlig och hamnar i soptunnan. Genom att täcka maten med till exempel plastfolie kan den bevaras bättre i kylskåpet.

– Plastfolie är lättare att forma runt produkten än till exempel aluminiumfolie. Men det är viktigt att tänka på att plastfolie släpper igenom en del luktmolekyler, så starkt doftande mat är bättre att lägga i en burk som går att försluta med lock, säger Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien vid Örebro universitet. 

En annan anledning att täcka mat i kylen är att skydda den från annat som finns där. 

– Om du till exempel tinar en fryst kyckling i på ett fat i kylen, så kan det droppa vätska från den när den tinar. Då kan du få i dig campylobacter, som gör dig ordentligt sjuk, säger Marie-Louise Danielsson-Tham. 

Om man inte har ett välstädat kylskåp finns det också risk att man har mögelsporer i luften. 

– Många tänker inte på att torka av avfrostningsutrymmen och tätningslister, där det lätt bildas mögel. Sporer därifrån sprider sig sedan lätt via luften i kylskåpet till mat som ligger öppet, säger Marie-Louise Danielsson-Tham. 

Så gick testet till

Elasticitet

Elasticiteten mäts på längden och bredden och anges i hur många procent längre eller bredare folien kan dras ut innan den går av. Här är bredden viktigare eftersom det är den här riktningen som är den mest begränsade. Om man till exempel ska täcka en större tallrik eller fat är det ofta nödvändigt att stretcha folien på bredden för att täcka.

I laboratoriets test har man mätt elasticiteten på en 15 mm bred remsa som dragits ut fem till sju gånger sin ursprungliga bredd. Detta är motsvarar inte elasticiteten vid vanlig användning, där folien dras sin fulla bred och där fingrarna inte kan fördela dragkraften helt jämnt utmed kanten.

Tålighet mot penetration

Tålighet mot penetration mäts genom att ett trubbigt konformat föremål (sfärisk kon som mäter ca 12 mm i diameter) pressas mot den utsträckta folien. Ju större kraft som krävs för att penetrera folien och ju mer folien tillåts flexa, desto bättre tålighet mot penetration.

Ånggenomsläpp

Ånggenomsläpp anger hur mycket vattenånga som folien släpper igenom. Resultatet anges i gram vattenånga som en kvadratmeter av folien släpper igenom under ett dygn (g/m2/dygn). 

Fästförmåga

Fästförmågan testas på fat av glas, porslin och plast. Faten fylls med 100 ml vatten och plastas därefter in. Därefter vänds faten upp och ner för att verifiera att folien håller tätt och att inget vatten läcker ut. 

Den integrerade sågens eller saxens funktion

Samtliga produkter i testet har en integrerad såg eller sax som ska förenkla att riva av folien från rullen. Fem laboratorietekniker testade och utvärderade hur bra de olika produkterna fungerade, dvs. hur enkelt det var att riva av folien. 

 

Betygsättning och viktning

Stretch 40%

Riva av (skär-funktionen) 30%

Häftförmåga 20%

Ånggenomsläpp 10%

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.