Hälften av den utlovade kraften

Hälften av den utlovade kraften

Laboratorietest

Flera elektriska vedklyvar håller inte vad de lovar. Det visar en laboratoriettest som Testfakta gjort av några av de mest populära vedklyvarna.

Laboratorietest
Fredrik Nejman Publicerad: 11 Apr, 2007
Läs senare

Kraften är viktig när man klyver ved. Det vet alla som någon gång huggit ved. Därför är det allt fler som köper elektriska vedklyvar för att slippa hugga själv.
Men den kraft som tillverkarna lovar uppfylls sällan.
När testföretaget Testfakta lät undersöka sex elektriska vedklyvar var det bara två som nådde upp i den tryckkraft som de lovat. Störst avvikelser hade vedklyvarna från  Biltema och Bauhaus. De lovade 7,0 respektive 4,0 tons tryckkraft, men levererade endast 4,9 och 2,6.

– Med det resultatet var Bauhaus den klart svagaste av de testade, säger Bengt-Göran Pripp, provtekniker på SMP, Svenska Maskinprovning som utförde testet.
Dubbelt så stark som Bauhaus var testvinnaren från Clas Ohlson. Den klarade drygt fem ton.
– Vi testade på furu som är lätthugget. Alm och andra lövträd är betydligt mer kompakta och svårkluvna. De svagaste i testet klarar lätthuggen ved, men inte mer. Men kolvstången på flera av dem med högre kapacitet såg lite tunn ut. Den böjde sig när vi klöv alm, säger Bengt-Göran Pripp.

En anledning till att köpa en elklyvare för ett par tusenlappar är att det ska gå fort. Och det gör det, även om skillnaderna är stora. Två maskiner klarade att klyva 400 vedträn på en timme, medan Biltema fick nöja sig med drygt 250.

Kraften och snabbheten gör självklart att vedklyvarna inte är helt ofarliga. På tre av de testade klyvarna – Bauhaus, Jula och HDF, finns det risk för att bli träffad av snärtande ved.
– Inte i ansiktet, men väl på händerna, säger Bengt-Göran Pripp, som menar att det finns tre viktiga saker att tänka på när man ska använda en vedklyv.

  • Ha alltid  skyddsglasögon.
  • Använd skyddshandskar.
  • Undvik kortärmad tröja.

– Sedan ska klyven stå stabilt också. Antingen på ett stativ som man köper till eller så tillverkar man ett eget bord. Har man inte det så får man nästan stå på knäna och det kan vara knöligt.
Ett säkerhetsproblem på längre sikt är en avskavd kabel. Två vedklyvar – Clas Ohlson och Rusta – hade ingen krok för att hänga upp kabeln på. Risken  finns att kabeln hamnar under stålbenen och på sikt skavs av.

Ska man provklyva innan man köper?
– Ja, prova med svår ved innan du väljer vilken du ska köpa. Den som inte klarar svår ved tycker jag inte är så intressant, säger Bengt-Göran Pripp.

Elektriska vedklyvar har blivit vanligare ju högre oljepriset blivit. I dag huggs det ungefär sju miljoner kubikmeter ved om året. Totalt svarar veden för drygt 8 TWh (terawattimmar) energi om året, att jämföras med de 9 som Barsebäcks kärnkraftverk producerade om året innan det stängdes. Totalt förbrukas det närmare 700 TWh energi i Sverige.

 

Fakta

Urvalet bestod av klyvar i den lägre prisklassen som klarar vedstycken på högst 52 centimeter.

Vedklyvarna testades i fyra moment:

  • Tryckkraft. Hur stark är den?
  • Kapacitet. Hur många vedträn klarar klyven per timme?
  • Kvalitet. Hur tålig är klyven?
  • Hanterbarhet. Hur lätt är den att montera, serva och använda?

I varje moment gavs sedan betyget 1-5. I slutbetyget har delmomenten viktats med kapacitet som det tyngsta, 40 procent. Tryckraften har vägts till 30 procent och de två andra kategorierna, hanterbarhet och kvalitet till 15 procent vardera.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.