Meny
-A A +A

Små men avgörande skillnader mellan glasögon

Reptåligheten och den smutsvisande förmågan är de tydligaste vattendelarna mellan dyrare och billigare glas. Det visar Testfaktas laboratorietest av glasögonglas från åtta olika optikerkedjor på den svenska marknaden.

Antalet optikerkedjor och utbudet av olika typer av glas och bågar har exploderat på den svenska marknaden. Och under senare år har många nya aktörer etablerat sig med en aggressiv prissättning, inte minst inom näthandeln.

För konsumenten är alltså valfriheten stor. Men hur stora är egentligen kvalitetsskillnaderna mellan olika alternativ?

Testfakta har på uppdrag av Synsam, en av de största kedjorna, jämfört glasögonglas från åtta större optikerkedjor.

Provglasögon från samtliga optikerkedjor beställdes av en och samma person med ett konstaterat synfel på minus 3,25 till 3,50 och brytningsfel på minus 0,25 till 0,75.
Glasen beställdes med antireflex- och hårdhetsbehandling och glastypen valdes enligt optikerns rekommendation. I samtliga fall beställdes ett tunnare glas som passade en mellanstor båge av pilotmodell i metall. Priset för glas och båge varierar från 548 kronor till 3 300 kronor.
Laboratorietestet utfördes av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås och omfattar bland annat glasens optiska egenskaper i centrum och över en större yta av linsen, linsens tjocklek, antireflexegenskaper, ljusgenomsläpp, reptålighet och smutsavvisande egenskaper.

Resultatet från laboratorietestet visar inte på några större skillnader i optiska egenskaper. Däremot ökar avvikelserna mot receptet när man mäter över en större optisk yta i synfältet.
Överlag är skillnaderna i kvalitet relativt små men sammantaget visar testet tydligt att vissa glasögon sticker ut i kvalité.

Sju av åtta glasögon har ett snittbetyg som ligger över 4, vilket alltså betyder genomgående höga betyg i testet. Inga linser har heller fått underkänt – lägre än 3 – i något moment.
– Det är inga dramatiska skillnader, men några glas är bättre i flera moment medan några presterare sämre i flera moment, säger Stefan Källberg.
Testet visar också att pris och betyg till stor del samvarierar, men skillnaderna i kvalité är inte alltid är lika stora som skillnaderna i pris. Reptåligheten och smutsvisande förmågan är en tydlig vattendelare mellan de dyrare och billigare glasen.

Högst betyg, med snittbetyget 4,8, får Synsam som enligt laboratoriets utlåtande ”presterade bäst eller bland de bästa i samtliga delmoment”. Synsams glas får högsta betyg i bland annat optisk kvalitet och reptålighet.

Lägst betyg – med ett snitt på 3,8 – får glasögonen från Favoptik som presterade sämst eller bland de sämsta i samtliga testmoment.

 

Relaterade artiklar

Fler tester och nyheter från Testfakta