Meny
  • En potatisskalare ska inte bara skala bra, den måste vara skön att arbeta med också. Foto: Matthieu Colin
  • Eurofins i Frankrike bedömde testets tio potatisskalare utifrån ergonomi, prestanda och uthållighet. Foto: Matthieu Colin
  • Alla skalare mättes. Skärbladets bredd och längd spelar in på hur effektiv den är. Foto: Matthieu Colin
  • Det är stor skillnad på hur mycket av grönsakerna som potatisskalarna skalar av. Foto: Matthieu Colin
  • Laboratoriet vägde morotsbitar före och efter de skalats för att se hur mycket av moroten som försvinner. Foto: Matthieu Colin
  • Tuffaste testmomentet var tomaten. Det var få skalare som klarade av att skala den bra. Foto: Matthieu Colin
-A A +A

Stort svinn med fel potatisskalare

Att skala lagom är en konst. Få skalare är effektiva utan att samtidigt skala bort onödigt mycket av själva grönsaken. I värsta fall kan en fjärdedel av moroten försvinna. Det visar Testfaktas test av tio potatisskalare.

Den ska vara vass, ligga bra i handen och vara tillverkad av bra stål, så att den håller. Men viktigast av allt är att den gör jobbet så snabbt som möjligt. För även om några kanske ser det som en rofylld syssla, så skalar de flesta av oss grönsaker under tidspress – för att få middagsmaten klar i tid.

– Tanken med testet var verkligen att hitta den mest effektiva skalaren. Om du skalar mycket grönsaker så betyder det mycket. Den får inte skala för lite i taget, då tar det för lång tid. Samtidigt får den inte skala för mycket så att en stor del av grönsaken försvinner, säger Hélène Grandclaude på Eurofins som utvecklat och genomfört testet på uppdrag av Testfakta.

Potatisskalarna testades och betygsattes utifrån tre kriterier: prestanda (effektivitet och skalsvinn), härdighet och ergonomi.

För att kunna bedöma hur väl potatisskalaren klarar såväl hårdare som mjukare skal testades skalarna på både potatis, morot och tomat. Här blev det tydligt att få av skalarna är riktigt allround. Zyliss, som totalt kom tvåa i testet, är den som rår på alla tre grönsaker bäst. 

När det gäller skalförlust, hur mycket av grönsaken som skalas bort, så skilde det stort mellan potatisskalarna. En morot som skalats med Julas potatisskalare, vägde till exempel bara13 procent mindre utan skal. Störst svinn blev det med Sveicos potatisskalare, som skalade bort nära en fjärdedel, 22 procent, av moroten.

– Man borde nog reflektera mer över hur mycket som försvinner när man skalar. Det blir mycket pengar i långa loppet, säger Cecilia Corin på Hushållningssällskapet och som drivit projektet matsvinn.nu.

Även om skalaren skalar bra nu, så säger det inget om morgondagen. Hur väl potatisskalarna behåller sin skärpa handlar mycket om hur hårt stålet är. Om stålet är dåligt är det större risk för att själva skärbladen blir slöa eller böjs så att den inte skalar lika bra.

Laboratoriet betygsatte också skalarnas ergonomi utifrån vikt, hur handtaget kändes och hur väl den låg i handen. Men vilken potatisskalare som kommer att kännas bäst att arbeta med är förstås mycket en individuell fråga, och inte heller det helt lätt att avgöra på plats i butiken.

– Det är omöjligt att se på en skalare om den kommer att skala bra eller inte, innan man använt den – inte ens jag kan göra det, säger Hélène Grandclaude på Eurofins.

Testvinnaren från Åhléns är en av testets billigare potatisskalare och kostar bara 45 kronor.  Själva skärbladet på skalaren är relativt litet, men stålet visade sig vara starkast i klassen när det testades. Den vägde inte heller så mycket i förhållande till sin längd.  Potatis och morötter skalade den bra, och med relativt lite svinn. Med tomaterna gick det däremot inte alls lika bra. Men om du undviker att skala tomater, så torde middagen komma på bordet i tid.

 

Fler tester och nyheter från Testfakta