Meny
 • Avlastning och stöd för kroppen testas med intryckskroppar som belastas med olika tryck för att simulera tre olika kroppstyper. Foto: Tobias Meyer
  Avlastning och stöd för kroppen testas med intryckskroppar som belastas med olika tryck för att simulera tre olika kroppstyper. Foto: Tobias Meyer
 • Sängarna utsätts för 45 000 överrullningar av en 140 kg tung trumma. Foto: Anna Sigge
  Sängarna utsätts för 45 000 överrullningar av en 140 kg tung trumma. Foto: Anna Sigge
 • Efter provning sprättas sängarna och inspekteras för skador på fjädring och mellanlager. Foto: Anna Sigge
  Efter provning sprättas sängarna och inspekteras för skador på fjädring och mellanlager. Foto: Anna Sigge
 • Andningsförmåga testas med hjälp av en docka som utsöndrar fukt (svett) som en normal människa vid sömn. Foto: Tobias Meyer
  Andningsförmåga testas med hjälp av en docka som utsöndrar fukt (svett) som en normal människa vid sömn. Foto: Tobias Meyer
-A A +A

Hög kvalitet på kontinentalsängar

Dubbelsängar eller kontinentalsängar har blivit en av de mest populära sängvarianterna. Det finns många modeller att välja bland och priserna varierar stort, men är det någon skillnad förutom priset? För att ta reda på det lät Testfakta Research laboratorietesta åtta vanliga modeller.

Testet har gjorts på uppdrag av Mio, vars kontinentalsäng Cape Farewell utvecklats och tillverkats av svenska Carpe Diem Beds i Lysekil under varumärket Enok & Thømpson.

Åtta modeller från de största tillverkarna köptes in till testet och maxpriset sattes till 36 000 kronor. Mycket pengar kan tyckas men vi är beredda att betala avsevärt mer för en säng idag jämfört med för tio år sedan, och vi byter säng oftare. Enligt branschen behåller vi vår säng i tio år och under den perioden byter vi även ut bäddmadrassen en gång.

Att priserna gått upp är inte bara design och marknadsföring. Sängarnas kvalitet och komfort har blivit avsevärt mycket bättre bara under den senaste 10-årsperioden.

I laboratorietestet utvärderades både sängarnas komfortegenskaper och hur de håller över tiden. En säng ska tåla en hel del och under en lång period.
– När vi mäter byggkvalitet och uthållighet utsätter vi sängarna för stötar, tryck och utmattning som motsvarar upp till 12 års användning. Bland annat låter vi en vals som väger 140 kg rulla 40 000 gånger över sängen, säger Bengt-Åke Andersson, som är ansvarig för testet på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås.

Det är SP som har testat just byggkvaliteten och uthålligheten i sängarna. Sängarnas komfortegenskaper, bland annat hur de avlastar kroppen och andas har testats av EIM, Ergonomie Institut München.

Hur bra är sängarna då och skiljer det något mer än priset?

Alla sängar håller en väldigt hög nivå när det gäller kvalitet och uthållighet. Trots ett väldigt krävande test var det ingen säng som fick någon allvarlig skada eller sättning. Däremot är det skillnader på sängarnas komfortegenskaper. Även om alla sängar i urvalet är medelfasta så varierar hårdheten från mycket mjuk till medelhård. Några sängar ger bättre avlastning för skulderpartiet och andra för höftpartiet och vissa andas lite bättre.

Sammantaget är det fyra sängar sticker ut som bättre och det är inte så oväntat de dyrare modellerna i urvalet. Av dessa kommer Cape Farewell ut som totalvinnare, tack vare genomgående bra prestanda i samtliga testmoment.

 

Fler tester och nyheter från Testfakta