Meny
  • Sättning i bädden efter utmattning mäts under ett visst tryck. Foto: Anna Sigge
-A A +A

Bäddmadrassen kan försämra sängens ergonomi

Det är stora skillnader mellan olika sängars förmåga att ge stöd och avlastning åt kroppen. Dessutom kan bäddmadrassen försämra sängens ergonomiska egenskaper. Det visar Testfaktas laboratorietest av 10 sängar som säljs på den svenska marknaden.

Testfakta Research har på uppdrag av den norska tillverkaren Ekornes laboratorietestat ett urval av sängar från de större tillverkarna på den svenska marknaden. I testet jämfördes både komfort och kvalitet hos tio vanliga 90-sängar med resårbotten och bäddmadrass.

Testfakta har för första gången anlitat det oberoende tyska laboratoriet EIM – Ergonomie Institut i München. EIM har i 25 års tid specialiserat sig på att testa sängar, madrasser och stolars ergonomiska egenskaper. Testledarna på EIM har unika kunskaper om hur möbler bör anpassas för att göra det så bekvämt som möjligt för människans sittande och liggande tillvaro.

– Vi är framförallt ett testinstitut men vi är också konsulter för olika företag som vill arbeta med att förbättra de ergonomiska egenskaperna i sina produkter. Vi har utvecklat speciella testmetoder där vi utgår från ergonomi och hur man kan optimera en produkt för sittande och liggande, berättar Dr. Florian Heidinger, testledare vid EIM.

Genom EIM har vi utvecklat vårt test av sängarnas ergonomiska egenskaper genom att bland annat göra mätningar på hur väl sängarna avlastar och stödjer hela kroppen och hur den bevarar ryggradens naturliga form.

EIM:s test omfattar sängarnas ergonomiska egenskaper med avseende på fjädringens hårdhet, följsamhet och stöd och tryckfördelande egenskaper för olika delar och hela kroppen. I testerna har man utgått från tre olika kroppstyper – lättare, medeltung och tyngre.

För att kroppen ska trivas i en säng krävs en varierande fjädringshårdhet, eller zonindelning. Det bör vara en mjukare fjädring vid skulderpartiet, en något hårdare vid svanken och mellanmjukt vid höften för att sängen ska ge de bästa ergonomiska egenskaperna. Samtliga sängar i testet, förutom Dux, har en mer eller mindre tydlig zonindelad fjädringshårdhet.

– Alla delar i konstruktionen av en säng är viktiga för ergonomin. En mindre detalj som bäddmadrassens överdrag kan ha en negativ påverkan på en mycket bra sängbotten. Misstag i konstruktionen kan påverka funktionen väldigt mycket, säger Dr. Florian Heidinger.

Att bäddmadrassen kan ha en både positiv och negativ påverkan på en sängs ergonomiska egenskaper visas tydligt i testet. Medan bäddmadrassen i Dux säng har en god inverkan på ergonomin, så har Wonderlands motsvarighet en försämrande effekt på sängbottens ergonomiska egenskaper. Även sängarnas förmåga att andas påverkas mycket av bäddmadrassen. Den relativa fuktigheten efter en natts sömn varierar mellan som bäst 53 och som sämst 60 procent i testet.

Testet visar också att det är stora skillnader i sängarnas hårdhet trots att de alla säljs som medelfasta. Generellt passar en fastare fjädring bättre för en lite tyngre person vilket till viss del bekräftas av resultatet från testet. Svanes säng som har en något fastare fjädring visar bättre ergonomiska egenskaper för medeltunga och tyngre personer.

Att de bästa sängarna i testet sammantaget har så goda ergonomiska egenskaper beror på att de är helt genomtänkta i sin konstruktion, menar Dr. Florian Heidinger.

– De uppfyller alla krav man kan ha på elasticitet, och zonindelningen i sängarna är så bra den kan bli. De sängar som fått sämre resultat har till exempel för stela överdrag eller för hårda bottnar, säger Dr. Florian Heidinger.

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har utfört uthållighets- och hållfasthetstester på sängarna. För att testa hur bra sängarna klarar många års användning har sängarna bland annat utsatts för 45 000 överrullningar med en 140 kilo tung trumma. Det motsvarar den belastning som sängen utsätts för under ungefär 10 till 12 års användning. SP har också gjort stötprovningar på bädd, stomme och botten för att se hur väl de klarar barn som hoppar upp och ned i sängarna.

Ingen av sängarna i testet fick någon större sättning eller förändring i sin fjädring efter uthållighetstestet. Däremot var det många av sängarna som visade på skador efter stötprovningen.

– Några av sängarna har fått fler skador än andra. Det är allt från noppiga överdragstyg till spruckna eller knäckta bottenribbor. Att ribborna knäcks beror oftast på att virket inte är kvistfritt eller tillräckligt spänstigt. Många av sängarna har dessutom ett tunnare fjädringspaket vid kortsidorna vilket gör de extra känsliga för stötar vid huvud och fötter, och det är också där ribborna skadats vid stötprovningen, förklarar Bengt-Åke Andersson, testledare på SP.

Totalvinnare i testet är Svane Zefir från Ekornes som visar både bra komfortegenskaper och klarar SP:s tuffa uthållighetstest utan några skador.

– Det här kommer inte som en överraskning eftersom våra sängar är grundligt testade och uppbyggda kring de tre viktigaste funktionerna för en bra komfort – andning, stöttning och avlastning, säger Jon Anders Höntorp, utvecklingsansvarig på Ekornes.

Enligt Jon Anders Höntorp förklaras de goda komfortegenskaperna av att man använder ett material som kallas Intelligel. Materialet har framförallt en mycket bra tryckavlastande funktion men bidrar även till sängens förmåga att andas, fortsätter Jon Anders.

Klicka här för att läsa testet på danska

Klicka här för att läsa testet på finska

 

Fler tester och nyheter från Testfakta