Meny
-A A +A

Äggkokaren som är bäst i test

Vi svenskar vräker i oss ägg, särskilt under påsken. Ändå är äggkokare en marginell produkt. Testfaktas test av sex äggkokare visar dessutom att de flesta modeller funkar riktigt bra och att biligast är bäst.

De flesta äggkokarna på den svenska marknaden fungerar bra. I Testfaktas test av sex olika fabrikat, utfört av SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, var det endast en modell som stack ut negativt. Testets dyraste, Wilfas 337.01, hade stora problem med löskokta ägg. Samtliga ägg hade genomskinlig vita efter 6,41 minuters program.

? Vitan hade över huvud taget inte stelnat, säger Nina Tabrant, ansvarig för testet på SP.

Övriga äggkokare hade endast mindre anmärkningar, samtliga relaterade till den medföljande pickaren. Den används för att sticka hål på äggen, för att undvika att tryck spräcker skalet. Pickaren på OBH Nordicas Easy Eggs, Rustas Fasett och Clas Ohlsons Capere har för tjock diameter och spräckte 22 respektive 25 och 33 procent av äggen i testet.

? På Fasett är dessutom bruksanvisningen fel. Där hävdas att man ska picka hål i ägget smalaste del. Men alla som vet hur ett ägg ser ut, känner till att de har en luftficka i botten. Det är där man ska picka hål. Resultatet av Fasetts bruksanvisning blir att äggvitan väller ut ur ägget under kokning, säger Nina Talbrant.

Marknaden för äggkokare är relativt liten i Sverige, trots att vi äter 200 ägg per person och år. Ändå är det få av oss som använder en äggkokare.  Sofie Tiru är en stor äggkonsument, och hon har insett fördelarna med en äggkokare.

? Det är skönt att slippa stå och vakta kastrullen. Dessutom spricker äggen nästan aldrig i äggkokare, och man slipper diska kastrullen efteråt, säger hon.

Att investera i en äggkokare, i stället för att koka på spisen, kan också ha inverkan på miljön. Vattenmängden som behövs till en vattenkokare är till exempel betydligt mindre.

? Jag tänker mycket på miljön. Det går ju till exempel bara åt max en deciliter vatten om man använder en äggkokare, jämfört med minst sju deciliter när man kokar på spisen. Jag stänger ju av kranen när jag borstar tänderna, så varför skulle jag inte vilja spara vatten när jag kokar ägg? menar Sofie Tiru.

Det är inte bara vatten som sparas när man använder en äggkokare. Även antalet kilowattimmar skulle minska drastiskt om vi övergav spis och kastrull. Om Sveriges fyra miljoner hushåll kokar ägg en gång i veckan, innebär det 208 miljoner kok per år. Om alla dessa skedde med en äggkokare i stället för en spis, så skulle vi spara 35 miljoner kilowattimmar per år. Det motsvarar uppvärmning och el för 1 421 villor under ett helt år.

? Ja, du ser! Jag tror att världen skulle bli bättre om alla åt ekologiska ägg ångade med äggkokare, säger Sofie Tiru.

Relaterade artiklar

Fler tester och nyheter från Testfakta