Äggkokaren som är bäst i test

Äggkokaren som är bäst i test

Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Vi svenskar vräker i oss ägg, särskilt under påsken. Ändå är äggkokare en marginell produkt. Testfaktas test av sex äggkokare visar dessutom att de flesta modeller funkar riktigt bra och att biligast är bäst.

Laboratorietest
Mattias Boström Publicerad: 27 Mar, 2010
Läs senare

De flesta äggkokarna på den svenska marknaden fungerar bra. I Testfaktas test av sex olika fabrikat, utfört av SP Sveriges tekniska forskningsinstitut, var det endast en modell som stack ut negativt. Testets dyraste, Wilfas 337.01, hade stora problem med löskokta ägg. Samtliga ägg hade genomskinlig vita efter 6,41 minuters program.

 - Vitan hade över huvud taget inte stelnat, säger Nina Tabrant, ansvarig för testet på SP.

Övriga äggkokare hade endast mindre anmärkningar, samtliga relaterade till den medföljande pickaren. Den används för att sticka hål på äggen, för att undvika att tryck spräcker skalet. Pickaren på OBH Nordicas Easy Eggs, Rustas Fasett och Clas Ohlsons Capere har för tjock diameter och spräckte 22 respektive 25 och 33 procent av äggen i testet.

 - På Fasett är dessutom bruksanvisningen fel. Där hävdas att man ska picka hål i ägget smalaste del. Men alla som vet hur ett ägg ser ut, känner till att de har en luftficka i botten. Det är där man ska picka hål. Resultatet av Fasetts bruksanvisning blir att äggvitan väller ut ur ägget under kokning, säger Nina Talbrant.

[PDF]

Marknaden för äggkokare är relativt liten i Sverige, trots att vi äter 200 ägg per person och år. Ändå är det få av oss som använder en äggkokare.  Sofie Tiru är en stor äggkonsument, och hon har insett fördelarna med en äggkokare.

 - Det är skönt att slippa stå och vakta kastrullen. Dessutom spricker äggen nästan aldrig i äggkokare, och man slipper diska kastrullen efteråt, säger hon.

Att investera i en äggkokare, i stället för att koka på spisen, kan också ha inverkan på miljön. Vattenmängden som behövs till en vattenkokare är till exempel betydligt mindre.

 - Jag tänker mycket på miljön. Det går ju till exempel bara åt max en deciliter vatten om man använder en äggkokare, jämfört med minst sju deciliter när man kokar på spisen. Jag stänger ju av kranen när jag borstar tänderna, så varför skulle jag inte vilja spara vatten när jag kokar ägg? menar Sofie Tiru.

Det är inte bara vatten som sparas när man använder en äggkokare. Även antalet kilowattimmar skulle minska drastiskt om vi övergav spis och kastrull. Om Sveriges fyra miljoner hushåll kokar ägg en gång i veckan, innebär det 208 miljoner kok per år. Om alla dessa skedde med en äggkokare i stället för en spis, så skulle vi spara 35 miljoner kilowattimmar per år. Det motsvarar uppvärmning och el för 1 421 villor under ett helt år.

 - Ja, du ser! Jag tror att världen skulle bli bättre om alla åt ekologiska ägg ångade med äggkokare, säger Sofie Tiru.

Fakta

SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut har på Testfaktas uppdrag testat följande äggkokare på den svenska marknaden:

  • Capere (Clas Ohlson)
  • Menuett (Jula)
  • Waves
  • Wilfa
  • OBH Nordica, Easy Eggs
  • Fasett (Rusta)

Testet omfattar följande moment:

Tid för löskokt/hårdkokt ägg samt bedömning av resultatet
SP mätte hur lång tid respektive äggkokare tog på sig för att koka lös- respektive hårdkokta ägg. Äggkokaren från Capere klarade löskokt bäst av alla äggkokare i testet (7 av 7 ägg hade fast vita). Sämst på löskokt var Wilfa där 7 av 7 ägg hade genomskinlig vita.

Samtliga äggkokare klarade hårdkokt bra, utom Fasett där äggvita vällde ut ur ägget på grund av felaktig instruktion om pickning i manualen.

Pickaren
Om instruktion saknades pickades äggen i den tjockare änden av ägget. Vissa av pickarna hade dock för stor diameter, vilket ledde till att ägg spräcktes. För Fasett var bruksanvisningen avseende pickning dessutom felaktig, vilket ledde till att äggvita vällde ur ägget under kokning.

Temperatur på kåpan
SP mätte hur varmt äggkokarens hölje blev under kokning. Skillnader uppmättes, men ingen kokare blev för varm.

Hantering av äggkokarna
Äggen pickades och placerades i äggkokaren utifrån bruksanvisning. Äggen lyftes från kokaren med hjälp av medföljande tråg. Vissa av kokarna behövde svalna, för att undvika kontakt med ånga, innan det gick att avlägsna tråget. Bäst i detta moment var Fasett, Waves och Menuett.

Kvalitet/hållbarhet
Alla kokarnas handtag och lock klarade en drag- och tryckkraft på 30 Newton i en minut och 50 Newton i tio sekunder.

Risk för övertryck
Samtliga äggkokare är utrustade med en övertrycksventil för att förhindra övertryck.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.