Matens egna gifter - starkare än du tror

Matens egna gifter - starkare än du tror

Cyanid är ett klassiskt självmordsgift. Men visste du att ämnet finns naturligt i vanliga linfrön? Testfakta har tittat närmare på några livsmedel som faktiskt innehåller gift.

Martin Hansson Publicerad: 28 Jul, 2015
Läs senare

Bekämpningsmedelsrester i maten vill de flesta undvika. Men livsmedel kan även innehålla naturliga gifter som kan vara nog så farliga.

– Det glöms ibland bort i debatten. Några av de mest potenta gifter vi har är växtgifter, säger Ulla Beckman-Sund, toxikolog på Livsmedelsverket.

De flesta riktigt giftiga växter har människan lärt sig att undvika som till exempel vissa svampsorter. Men det finns nyttiga och bra växter, som kan vara ohälsosamma vid vissa tillfällen, om de hanterats fel eller om vi helt enkelt äter dem i för stora mängder.

Att man bör undvika grön eller skadad potatis känner de flesta till eftersom den kan innehålla höga halter av det giftiga ämnet solanin. Solanin kan ge upphov till allt ifrån illamående och magsmärtor till riktigt allvarliga nervskador.

Men giftet finns även i potatis som inte är grön eller skadad, om än i lägre halter. Solanin är nämligen potatisväxtens eget skydd mot svamp och bakterier.

– Högst halter finns i potatisens groddar som man bör undvika, och de smakar också extremt beskt. Men även små färskpotatisar kan innehålla relativt mycket solanin, och då framförallt precis innanför skalet, säger Ulla Beckman-Sund.

På grund av solaninet rekommenderas att färskpotatis med skal inte ges till barn under ett år.

Ett gift som vi gärna stoppar i oss till eftermiddagskaffet är kumarin. Det kan ge leverskador vid överkonsumtion och finns i kanel.

Bör man dra ned på kanelbullarna alltså?

– Nej, använder du kanel som vanlig hushållskrydda är det inga problem. Däremot kan kanel förekomma i vissa bantningsdieter eftersom det bland annat sägs öka fettförbränningen och då kan det bli fråga om helt andra intag. 

Ett annat livsmedel med flera goda egenskaper, men som också innehåller gift, är linfrö. Linfrö innehåller faktiskt ämnen som kan omvandlas till det klassiska självmordsmedlet vätecyanid som även har använts vid avrättningar i USA.

– Det låter mycket hemskare än vad det är eftersom det rör sig om jämförelsevis låga halter. Men Livsmedelsverket rekommenderar att inte äta mer än en till två matskedar hela linfrön om dagen. Om fröna mals eller krossas ökar möjligheten att cyaniden frigörs.

Enligt Ulla Beckman-Sund behöver man inte vara bekymrad för växtgifter i livsmedel så länge man följer rekommendationerna och inte överdoserar. Men det finns två trender som ändå oroar. Den ena gäller de allt populärare kosttillskotten som kan innehålla koncentrat av exempelvis gamla medicinalväxter eller ovanliga växter från andra delar av världen.

– Vi har inte samma respekt för kosttillskott som för vanliga läkemedel och här kan det finnas en risk för överdosering, säger hon.

Den andra trenden handlar om folk som vill piffa upp matlagningen med vilda växter direkt från skogen. Det började som en restaurangtrend, men har sedan spritt sig till hemmaköken.

– Här finns det en klar förväxlingsrisk. Skogslök eller ramslök är till exempel populärt just nu, men förväxlingar har skett med både liljekonvalj och tidlösa som är två väldigt giftiga växter. En grundregel är att skarpa smaker och färger utgör varningstecken i naturen. 

Vanliga livsmedel som innehåller gift

Potatis
Potatisplantan är faktiskt en riktig giftbomb och bara själva knölen under jord går att äta. Grön och skadad potatis kan innehålla förhöjda halter av det giftiga ämnet solanin och ska undvikas. Men ämnet kan även finnas i relativt höga halter i färskpotatis. Det finns gränsvärden för hur mycket solanin potatis får innehålla.

Linfrö
Kan innehålla ämnen som omvandlas till vätecyanid och som blockerar kroppens syretillförsel. Här rekommenderas max två matskedar om dagen och att fröna äts hela.

Kanel
Innehåller kumarin som kan ge leverskador och vissa människor är extra känsliga eftersom de har svårt att bryta ned ämnet. En vuxen bör inte äta mer än en och en halv tesked kanel per dag och barn inte mer än en tredjedels tesked per dag.

Lakrits
Innehåller giftet glycyrrhizinsyra som vid höga intag kan rubba kroppens saltbalans och skapa problem med hjärta och blodtryck. Mer än 50 gram lakritsgodis per dag, under en längre tid, kan ge känsliga personer högt blodtryck, hjärtrubbningar, domningar, muskelsvaghet och njurpåverkan.

Kaffe och te
Koffein är världens mest konsumerade stimulantia av det centrala nervsystemet. För mycket koffein kan öka risken för tidiga missfall hos kvinnor, men kan även leda till magbesvär, sömnbesvär, ångest, yrsel och hjärtklappning. Livsmedelsverkets rekommendation är att gravida inte bör få i sig mer än 300 milligram per dag (4,5 deciliter kaffe).

Bönor och baljväxter
Kan innehålla det giftiga proteinämnet lektin som kan orsaka illamående, kräkningar och diarré. Eftersom giftet försvinner vid kokning är det viktigt att följa anvisningarna på förpackningen vad gäller koktid och blötläggning.

Spenat
Innehåller mycket nitrat som i kroppen kan omvandlas till det giftiga ämnet nitrit. Spenat är inte farligt för vuxna, men bör inte ges till barn under ett år. Halterna av nitrat kan minskas genom förvällning i vatten.

Källa: Livsmedelsverket

Fler nyheter

Laboratorietest

Här är bästa spagettin - test av åtta märken

Dyr spagetti är inte alltid bättre – det finns bra budgetalternativ också. Och att pastan är bronsvalsad betyder inte att den är bättre på att ta upp sås, visar Testfaktas test.

Grästrimmer släpper ut hälsofarliga ämnen

En grästrimmer inköpt på Clas Ohlson släpper ut olagliga halter av miljö- och hälsofarliga ämnen, visar tyskt test.

Streamingtjänster kan bli kostnadfälla – så håller du kollen

Att streama film och musik och läsa böcker och tidningar via nätet börjar bli standard i de flesta hem. Men se upp – tjänsterna kan lätt bli en post i hushållsbudgeten som vi tappar kontrollen över.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Så blir du inte blåst på din luftrenare

Allergisk eller inte – kvalitén på inomhusluften blir allt viktigare. En luftrenare kan göra stor skillnad, men tillverkarnas kapacitetsmått är ofta svårtolkade och det är inte lätt att jämföra olika fabrikat.

MC-hjälmar byggda för standardens krav

MC-hjälmar kan vara designade för att klara standardens krav, avslöjar Testfaktas uppföljningstest. Bara genom att ändra vinkeln på islaget blir resultaten i flera fall helt annorlunda.

– Det är så klart inte bra. Standarden är gammal och kan behöva förnyas, säger Peter Halldin, forskare vid KTH och hjälmexpert.

Laboratorietest

Vattentäta vantar för barn håller inte tätt

Flera vantar till barn marknadsförs som vattentäta trots att de inte är det, visar Testfaktas test.
– Även om tyget är vattentätt så behöver inte sömmar och tejpningar vara det. För konsumenten kan det så klart bli missvisande, säger Rebecka Landin vid textillaboratoriet Swerea IVF.

Bästa sällskapet i höstmörkret. Fem streamingtjänster för film och tv i test

Har du svårt att välja rätt streamingtjänst för film och tv? Ingen fara. Testfakta har testat de fem största leverantörerna och jämfört bildkvalitet, utbud och teknik – för att du ska få det bästa sällskapet i höstmörkret.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart borste bäst för plack och tandkött

Byt till eltandborste är ofta rådet från tandläkaren. Men hur mycket bättre blir det med en eltandborste och är det någon skillnad på olika modeller? Testfakta Research har testat sex olika modeller i premiumklassen. Resultatet bekräftar tandläkarens råd men visar också att vissa modeller är klart mer effektiva.

Laboratorietest

Slut på sladdtrassel men till högre pris. Åtta trådlösa in-ear-hörlurar i test

Du slipper sladdtrasslet men får räkna med sämre samtalsljud och sinande batterier. Testfakta har testat åtta trådlösa in-ear-lurar för att se vilka som är bäst. 

Säkraste lösenorden – och fem tjänster som hjälper dig minnas dem

Lösenorden skyddar allt som vi vill ha för oss själva i datorer, mobiler och på internet. Testfakta reder ut vad som är ett säkert lösenord och jämför fem tjänster som hjälper dig komma ihåg dem.

Laboratorietest

Miljögifter i flera vinterskor för barn visar Testfaktas test

Årets vinterkängor för barn är mer vattentäta än någonsin. Men flera skor innehåller miljögifter, visar Testfaktas test.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Mest och bäst dun för pengarna

Andelen dun, dunets kvalitet, textiliernas täthet och täckets konstruktion – det är många faktorer som styr hur bra duntäcket är, visar Testfakta Researchs laboratorietest av tio vanliga märken.

Fett är nödvändigt, men vad är nyttigast – smör, margarin eller olja?

Smör, margarin eller olja – vad är egentligen nyttigast? Testfakta har kollat med en näringsfysiolog. 

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.