– Odlade blåmusslor är nyttig mat som innehåller viktiga mineraler och få kalorier, samtidigt som de renar havsvattnet, säger Ulrika Bergman på Jordbruksverkets fiskerienhet. Det är en god och miljövänlig delikatess som passar i förrätten eller huvudrätten på nyårsmenyn.
Genom att välja blåmusslor får du också mat som är odlad i Sverige. Idag finns åtta musselodlare i Sverige som tillsammans producerar 1 500 ton musslor. De allra flesta hamnar på svenska tallrikar.
Blåmusslor hjälper också till att rena havet. En mussla filtrerar upp till fem liter vatten i timmen, vilket bidrar till ett både klarare och renare vatten. De hjälper också mot övergödningen eftersom de äter havsplankton som i sin tur tar upp kväve och fosfor.
Musslor som säljs i Sverige ska kontrolleras så att de inte bär på algtoxiner, bakterier och virus. Det är också viktigt att tillaga musslorna på rätt sätt. Till att börja med ska bara musslor som lever tillagas. En mussla som lever ska stänga sig om du knackar på skalet. Musslor med trasigt skal och de som inte öppnar sig efter tillagning ska också kasseras.