Sverige utvärderar D-vitaminråd till barn

Sverige utvärderar D-vitaminråd till barn

I Finland rekommenderas nu att barn upp till 18 års ålder att ta D-vitamintillskott, medan vi i Sverige rekommenderar tillskott till barn under 2 år och vissa barn upp till 5 år. Livsmedelsverket ska nu utvärdera de finländska studierna.

Peter Willebrand Publicerad: 14 Jan, 2011
Läs senare

Livsmedelsverket genomför ny en undersökning av hur vuxna svenskar äter. Då kartläggs också nivåerna av D-vitamin i blodet hos vuxna. Resultaten ska bland annat att ligga till grund för att bedöma om vi behöver vidta några nya åtgärder.

– Utifrån de finska studierna tar vi ställning till om det finns skäl att även råda äldre barn att ta D-vitamintillskott, säger Irene Mattisson nutritionist och biträdande chef på Risk- och nyttovärderingsavdelningen.

Tidigare studier pekar på att D-vitaminnivåerna i blodet i allmänhet är bra, skriver Livsmedelsverket i en kommentar och hänvisar bland annat till en studie från Göteborg. Den visar att fyra- och åttaåringar totalt sett hade tillräckligt med D-vitamin i blodet. Färre än 5 procent av åttaåringarna hade för lite D-vitamin, det vill säga under den gräns som räknas som brist. 20-30 procent av åttaåringarna hade D-vitaminhalt i blodet som låg i underkant.

– Något som var värt att notera var att fyraåringarna hade bättre värden än åttaåringarna, säger Irene Mattisson. En trolig förklaring är att vissa barn får D-droppar upp till fem års ålder.

Andra studier har visat på låga D-vitaminnivåer hos vissa invandrargrupper, nyanlända flyktingar och äldre som tillbringar lite tid utomhus

Fler nyheter

Många tillsatser i färdig pepparkaksdeg

Färdig deg underlättar pepparkaksbaket. Men förutom de klassiska julkryddorna innehåller flera märken också en hel del tillsatser. Och kvalitén på kakorna blir varierande bra.

Finaste fotoboken – test av åtta tjänster

En egenproducerad fotobok är en populär julklapp. Vi har testat åtta tjänster och låtit två av Sveriges främsta fotobokskännare bedöma slutresultatet.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Stort test av premiumklassade kontinentalsängar

Testfakta har kvalitets testat elva kontinentalsängar av olika fabrikat i laboratoriemiljö för att mäta komfort och uthållighet. Högst betyg fick Mios modell.

Laboratorietest

Test av billampor avslöjar tomma löften från tillverkarna

Visst kan du få lite bättre halvljus om du byter lampor på bilen, men knappast så mycket som tillverkarna lovar. Testfakta har testat 15 olika halogenlampor för att se hur mycket ljus de ger och hur länge de håller.

Bästa köket när strömmen gått

Strömavbrott? Eller skogsutflykt? I båda fallen är det är bra med ett litet portabelt kök som inte kräver el. Testfakta har jämfört åtta camping- och friluftskök.

Laboratorietest

Här är bästa spagettin - test av åtta märken

Dyr spagetti är inte alltid bättre – det finns bra budgetalternativ också. Och att pastan är bronsvalsad betyder inte att den är bättre på att ta upp sås, visar Testfaktas test.

Grästrimmer släpper ut hälsofarliga ämnen

En grästrimmer inköpt på Clas Ohlson släpper ut olagliga halter av miljö- och hälsofarliga ämnen, visar tyskt test.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Så blir du inte blåst på din luftrenare

Allergisk eller inte – kvalitén på inomhusluften blir allt viktigare. En luftrenare kan göra stor skillnad, men tillverkarnas kapacitetsmått är ofta svårtolkade och det är inte lätt att jämföra olika fabrikat.

Streamingtjänster kan bli kostnadfälla – så håller du kollen

Att streama film och musik och läsa böcker och tidningar via nätet börjar bli standard i de flesta hem. Men se upp – tjänsterna kan lätt bli en post i hushållsbudgeten som vi tappar kontrollen över.

MC-hjälmar byggda för standardens krav

MC-hjälmar kan vara designade för att klara standardens krav, avslöjar Testfaktas uppföljningstest. Bara genom att ändra vinkeln på islaget blir resultaten i flera fall helt annorlunda.

– Det är så klart inte bra. Standarden är gammal och kan behöva förnyas, säger Peter Halldin, forskare vid KTH och hjälmexpert.

Laboratorietest

Vattentäta vantar för barn håller inte tätt

Flera vantar till barn marknadsförs som vattentäta trots att de inte är det, visar Testfaktas test.
– Även om tyget är vattentätt så behöver inte sömmar och tejpningar vara det. För konsumenten kan det så klart bli missvisande, säger Rebecka Landin vid textillaboratoriet Swerea IVF.

UPPDRAGSTEST
Laboratorietest

Smart borste bäst för plack och tandkött

Byt till eltandborste är ofta rådet från tandläkaren. Men hur mycket bättre blir det med en eltandborste och är det någon skillnad på olika modeller? Testfakta Research har testat sex olika modeller i premiumklassen. Resultatet bekräftar tandläkarens råd men visar också att vissa modeller är klart mer effektiva.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.