Undersökningen är gjord av Danmarks Tekniska Universitet och visar att danska barn äter 2,4 gram salt dagligen, dubbelt så mycket som rekommenderat. Även de svenska barnen får i sig för mycket, skriver Trelleborgs Allehanda.
Den senaste undersökningen av saltvanorna gjordes dock 2003. Men enligt Livsmedelsverkets nutritionist Åsa Brugård Konde finns det ingen anledning av tro att läget har förbättrats sedan dess.
Saltet finns framförallt i höga halter i bröd, charkvaror,
matfett och färdiglagade maträtter.
– Problemet är att det är svårt att minska mängderna själv,
om man inte lagar all mat själv och bakar bröd från grunden. Vårt mål har varit
att få livsmedelsproducenterna att sänka salthalten, men de säger att
konsumenterna vill ha salt i maten, säger hon till TT.
Om du får i dig för mycket salt kan detta leda till förhöjt blodtryck, vilket i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt, njurskador och stroke senare i livet.