Ftalater och tungmetaller i barnens regnkläder

Ftalater och tungmetaller i barnens regnkläder

Laboratorietest

Flera tillverkare har fått bort blyet ur sina regnställ, visar Testfaktas analys. Men två jackor innehåller både tungmetaller och den reproduktionshämmande kemikalien DEHP. – Det är inte bra. Ämnet kan ge testikelskador och göra pojkar mindre pojkar, säger kemikalieinspektionens expert.

Laboratorietest
Martin Hansson och Hanna Katzeff Publicerad: 11 Maj, 2012
Läs senare

Förra sommaren kunde Testfakta avslöja att mer än varannan regnjacka för barn innehöll bly i knapparna. Värst var Polarn & Pyrets ställ där blyhalten låg hela 22 gånger över gränsvärdet för bly i smycken – något som fick företaget att stoppa försäljningen av plagget.

När Testfakta nu återigen testar galonisar för barn kan man konstatera att flera av tillverkarna har åtgärdat problemen. Såväl Polarn & Pyret som Didriksson och H&M har fått bort blyet från sina jackor.

Men däremot innehåller två andra märken inte bara tungmetaller utan även ftalater – en omdebatterad grupp ämnen som bland annat används för att göra plast mjukare. Både Ticket to heavens och Gardas jackor innehåller ftalaten DEHP i halter långt över vad som är tillåtet i leksaker och barnvårdsprodukter. I Gardas jacka finns ämnet i själva väven, medan det i Ticket to heavens fall handlar om dragkläppen som man drar upp dragkedjan med.
– Jag är egentligen mest bekymrad över dragkläppen eftersom den verkligen inbjuder till att suga på. Den här typen av ämnen ska inte finnas där, säger Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen.

Men att väven innehåller DEHP är inte heller bra, enligt Bert-Ove Lund. Barn kan suga på kragen och ämnet kan även tas upp via huden och överföras från fingrar till mun. DEHP är ett ämne med väl belagda toxiska effekter.

– Det räknas som hormonstörande och kan bland annat ge testikelskador och störa reproduktionsförmågan hos pojkar. Det gör pojkar till mindre pojkar helt enkelt, säger Bert-Ove Lund.

I dag är DEHP förbjudet i leksaker och barnvårdsprodukter, men däremot inte i kläder.  Men just nu behandlar EU ett danskt förslag om att förbjuda ämnet i alla konsumentprodukter som förvaras inomhus – något som alltså även skulle gälla kläder. Och även om de aktuella tillverkarna inte bryter mot rådande kemikalielagstiftning kan det bli ett fall för produktsäkerhetslagen, enligt Frida Ramström, som arbetar med tillsynsfrågor på Kemikalieinspektionen.

– Men då måste vi göra en egen riskbedömning av plaggen utifrån miljö- och hälsosynpunkt, säger hon.  

Att Testfakta hittar DEHP i regnkläder är inte helt förvånande. Eftersom ämnet är relativt billigt har användningen varit mycket utbrett inom bland annat klädindustrin.

– Att ni inte hittat det i mer än två jackor tyder ändå på att tillverkarna börjat förstå hur farligt det här ämnet är, säger toxikolog Bert-Ove Lund. 

Gardas väv innehåller dessutom ftalaten DINP i ännu högre halter. Ämnet är förbjudet i leksaker men är inte lika problematiskt som DEHP, enligt Bert-Ove Lund.
– Det finns med i lagstiftningen för leksaker i dag, men man håller på att titta på om det ska plockas bort.

Laboratoriet hittade även tungmetaller i jackorna. I Gardas fall handlar det om bly i jackans knappar där halten ligger fyra gånger över det gränsvärde som diskuteras inom EU.

– Det är självklart inte bra eftersom det är lätt att stoppa knappen i munnen. Bly är ett erkänt skadligt ämne och då särskilt för små barn eftersom det hämmar hjärnans utveckling, säger Bert-Ove Lund.

Ticket to heaven innehåller bly i väven, om än i relativt låga halter. Däremot hittade laboratoriet kadmium i dragkedjans dragkläpp som ligger fyra till fem gånger över gränsvärdet. Långvarig exponering av kadmium ökar bland annat risken för benskörhet och problem med njurarna. Till skillnad från bly är lagen redan i dag tydlig när det gäller kadmium. 

– Detta är ett brott mot lagstiftningen och troligtvis kommer vi att kontakta tillverkaren i ärendet, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Ticket to heavens vd Hans Peter Larsen blir överraskad när han får höra om testresultatet.

– Vi är ganska förvånade, eftersom vi arbetar med tydliga instruktioner till våra leverantörer om att materialet inte ska innehålla giftiga ämnen. Vi kontrollerar alla våra produkter, genom inspektioner och laboratorietester.

Ticket to heaven har kontaktat sina leverantörer för att kontrollera testresultatet.

Kommer ni att kompensera era kunder som har köpt regnkläderna?
– Ja, självklart – om det visar sig att de nämnda kemikalierna finns i plaggen i halter över gränsvärdena.

Björn Engberg, vd för Garda om testresultatet:
– Våra leverantörer garanterar att tyget och knapparna är Öko-tex-certifierade. Det ska därför inte finnas ftalater i tyget eller bly i de här halterna i knapparna. Det gör att jag ställer mig tveksam till testresultatet.

Fakta

Följande regnkläder har undersökts:

- Polarn & Pyret
- Ticket to heaven
- H&M
- Lindex
- Kappahl
- Garda
- Stadium
- Abeko
- Team Sportia
- Celavi
- Didriksson
- ICA

Vattentäthet

Vattentätheten testas genom att plagget fästs med yttersidan mot en cirkulär pelare med vatten. Laboratoriet mäter därefter hur lång vattenpelare plagget klarar innan det börjar läcka. Ju längre vattenpelaren är desto högre blir trycket. Efter tio meter avbryts testet. De regnkläder som får resultatet 10 m vatten kan alltså klara högre tryck än så. Tre provkroppar från varje regnställ undersöktes och resultatet är ett medelvärde av dessa.

Slitstyrka

Laboratoriet undersökte hur vattentätheten förändras efter att regnkläderna slitits ned. Ställen nöttes med sandpapper och därefter testades vattentätheten på nytt. Tre provkroppar från varje regnställ undersöktes och resultatet är ett medelvärde av dessa.

Rivstyrka

Laboratoriet gjorde ett snitt i plagget och mätte därefter kraften som krävs i Newton för att göra revan större. Tre provkroppar från varje regnställ undersöktes och resultatet är ett medelvärde av dessa.

Tungmetaller
 och kemikalier
Laboratoriet undersökte förekomsten av bly och kadmium i regnjackornas knappar och nitar och dragkedjor. När det gäller knapparna undersöktes den knapp som sitter närmast munnen och är lättast för barnet att suga på. Dessutom analyserades förekomsten av ftalater.

Bly
Det finns inga gränsvärden för bly i knappar på kläder. Men EU-kommissionen diskuterar just nu ett gränsvärde för bly i smycken eftersom barn gärna stoppar smycken i munnen. Bly är mycket giftigt och har visat sig påverka barns intelligensförmåga negativt. Gränsvärdet kommer troligtvis att ligga på 0,05 viktprocent.

Kadmium
Gränsvärdet för smycken är 0,01 viktprocent. Långvarig exponering av kadmium ökar bland annat risken för benskörhet, skador på njurarna och livmoderscancer.

Ftalater
Laboratoriet undersökte förekomsten av ftalater – en grupp kemikalier som bland annat används för att mjukgöra plast. I två av ställen hittade man relativt höga halter av DEHP (Di-etylhexylftalat). Ämnet är hormonförändrande och kan bland annat skada fortplantningsförmågan och ge leverskador.

DEHP är förbjudet att användas i leksaker och barnvårdsprodukter. Men EU diskuterar för tillfället ett förbud mot ämnet i alla konsumentprodukter som förvaras inomhus.

Ett av ställen innehöll dessutom DINP (Di-iso-nonylftalat) i höga halter. Ämnet är hormonstörande och förbjudet i leksaker som går att stoppa i munnen. Men det är inte lika giftigt som DEHP.

Betygsättning
av regnställens kvalitet
Regnställen har betygsatts i en skala från 1 till 5 där 5 är bäst. De olika delmomenten har viktats samman till ett totalbetyg. Viktningen har gjorts enligt följande: Vattentäthet före nötning 40 procent, vattentäthet efter nötning 35 procent och rivstyrka 25 procent. Förekomsten av tungmetaller och ftalater har inte räknats in i betygsättningen.

TABELL MED RESULTAT FRÅN TESTET

facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet kostar när det gäller hantverksbyxor

Med ett par sköna, stretchiga hantverksbyxor blir arbetet både enklare och bekvämare. Vårt test visar att slitstarka byxor kostar mer men håller längre, och är därmed både mer ekonomiska i längden och samtidigt ett bättre miljöval.

Laboratorietest

Bästa brännan på burk - test av brun utan sol

Brun utan sol är ett enkelt knep för att få en solkysst ton utan att utsätta huden för skadliga UV-strålar - eller pigga upp sig när solen lyser med sin frånvaro. Testfaktas test av BUS-produkter i mousseform visar att det inte är de dyraste produkterna som är bäst.

Bästa försäkringen för din hund

Det finns betydande skillnader mellan försäkringsbolagens olika husdjursförsäkringar. Det visar Testfaktas stora jämförelse av olika hundförsäkringar. En helt vanlig hundägare kan spara tusentals kronor om året genom att välja rätt försäkringslösning.

Laboratorietest

Konsistensen avgörande i smaktest av vegetariska bitar

Allt fler väljer att äta veganskt eller vegetariskt, åtminstone emellanåt. Ett snabbt och lätt sätt att laga en köttfri måltid är att använda ett vegetariskt köttsubstitut som till exempel vegobitar. Men är det någon skillnad mellan olika märken och är priset en garanti för bättre kvalitet? Testfakta har testat och analyserat vegobitar och ser att det sitter i själva tugget.

 

Laboratorietest

Varma fötter med risk för överhettning

Testfaktas laboratorietest av eluppvärmda strumpor visar på stora skillnader i såväl pris som kvalitet och prestanda. Några blir till och med så varma att man riskerar att bränna sig om man inte är försiktig. Men testet visar också att det går att hitta en bra strumpa till ett rimligt pris.

Laboratorietest

Äkta honung var sockerdopad

Åtta av tio sorter kan klassas som äkta honung, med varierande kvalitet.

De två övriga lever inte upp till EU-kraven – och en av dem borde inte ens få kallas honung. Det visar Testfaktas laboratorieanalys av honung.

Laboratorietest

Mest kronljus för kronan

Den som köper ett riktigt kronljus får som regel ett högkvalitativt ljus som håller vad det lovar i form av brinntid och låga – oavsett vad det kostar. Testfaktas test visar också att det kan förekomma relativt stora variationer i brinntid i samma förpackning. 

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson AB genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekpanna med keramisk beläggning. Clas Ohlsons stekpanna presterar mycket bra till bra genom testets samtliga delmoment och uppfyller med råge kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken - konstgjord julgran

Testfakta Research har på uppdrag av Clas Ohlson genomfört ett laboratorietest av Clas Ohlsons julgran Vinterviken. Julgranen har testats tillsammans med jämförbara julgranar från Star Trading och Jula. Clas Ohlsons julgran presterar genomgående bra i samtliga testmoment och uppfyller med god marginal kraven för Testfaktas kvalitetsmärkning Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti för perfekta pommes

En airfryer i budgetklass fixar i många fall både godare pommes och är mer energisnål än en dyrare variant. Dessutom är risken att bränna sig mindre. 

Laboratorietest

Vinteroveraller - priset ingen garanti för kvalitet

Vi förväntar oss att de ska hålla barnen torra och tåla rutschkanan och tuffa tag på lekplatsen. Det klarar också flera av vinter-overallerna i Testfaktas test men långt ifrån alla. Och priset är ingen garanti för kvalitet – testets dyraste overall utmärker sig negativt.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta.

TEMA CYKLA

Allt inför cykelsäsongen

Tester av elcyklar, cykelhjälmar, och andra cykelrelaterade produkter. Här hittar du även tips och guider.

TEMA SOVA

Allt för din nattsömn

Tester av sängar, bäddmadrasser och kuddar samt guider och artiklar om sömnrelaterade produkter.