Livsmedelsverkets har undersökt av hur olika tillagningssätt påverkar näringsinnehållet i en portion kokt potatis. Den innehåller vanligtvis mer än 20 procent av det vi behöver av vitamin B6, vitamin C, niacin och kalium.
Undersökningen visar bland annat att näringsinnehållet i potatis varierar både inom och mellan sorterna. Det kan bland annat bero på odlingsplats, gödsling, lagring och väder. Men skillnaderna är inte så stora.
Storkökspotatis är ofta förbehandlad; tvättad, skalad eller delvis förkokt. Den kan också förvaras i lag. Den storkökspotatis som förvarats i lag innehöll lägre halter av vitamin C och kalium. Troligen hade dessa vattenlösliga näringsämnen läckt ut i lagen.
Oavsett behandling, bortsett från den potatis som legat i lag, innehöll en portion kokt potatis mer än 20 procent av rekommenderat dagligt intag av vitamin B6, vitamin C, niacin (vitamin B3) och kalium.
Att koka med eller utan skal visade sig ha liten effekt på näringsinnehållet. Överhuvudtaget var näringsförlusterna små vid kokning av potatis, endast halterna av vitamin C, tiamin och kalium sjönk med cirka 20 procent. Övriga näringsämnen var stabila under kokning, enligt Livsmedelsverket.
– Potatis är ett både nyttigt och billigt livsmedel, rikt på vattenlösliga vitaminer och dessutom med lågt innehåll av sockerarter, fett och salt. Tyvärr äter man mindre av kokt potatis numera och istället mer av andra feta potatisprodukter, säger nutritionist Irene Mattisson, i en kommentar.