Svavel, eller sulfit som det också kallas, finns i allt vin och kan orsaka allergiska reaktioner. Astmatiker ligger särskilt i riskzonen. Både kvälls- och dagspressen har skrivit om den höga halten sulfit i lådviner.
Men det stämmer inte alltid. Testfakta lät Eurofins laboratorium i Lidköping analysera sulfithalten i de två vanligaste röda lådvinerna, Robertson Winery och Vina Maipo. Vina Maipo lådvin innehåller cirka 70 milligram sulfit per liter. Det är lika mycket som i flaskvinet av samma märke. Robertson Winery innehåller cirka 70 milligram sulfit per liter, medan flaskan innehåller 50 milligram.
De uppmätta halterna ligger väl under de gränsvärden som gäller inom EU, som är 160 milligram per liter. Men för dem som är överkänsliga kan till och med små mängder sulfit ge allergiska reaktioner. Redan vid 1–10 milligram per liter kan luftrören dras ihop på astmatiker.
Läs mer om sulfit och allergi på Systembolagets hemsida.
Varför sulfit i vinet?
* Det förhindrar att vinet oxiderar och mörknar när det kommer i kontakt med syret i luften.
* Det dödar bakterier.
* Det avbryter vinets jäsning.
* Det kan förhindra att ämnen i vinet ger ifrån sig obehagliga dofter.
Källa: Systembolaget