Livsmedelsverket kräver skärpta åtgärder mot listeria efter en stor undersökning av kall- och varmrökt fisk, gravad fisk, mögel- och kittost, samt charkuterier.
Vid analysen har produkterna förvarats vid den temperatur som är angiven på förpackningen fram till bäst före-dag. Därefter har bakteriehalten uppmätts. Undersökningen visar att listeria var vanligast i kallrökt och gravad fisk, där bakterien hittades i 12 respektive 13 procent av proverna.
Nivån är ungefär samma som när motsvarande undersökning gjordes 2001.
Men 2010 översteg färre prov gränsvärdet 100 bakterier per
gram. I ost och charkuteriprodukter var listeria ovanligare men den allra
högsta halten av bakterier, mer än 10 000 per gram, hittades i en mögelost.
Närmare hälften av den kallrökta fisken som kom från utlandet innehöll listeria
– Fiskprodukter är det största problemet när det gäller listeria. Att situationen inte har blivit bättre är inte alls bra med tanke på hur allvarligt äldre, personer med nedsatt immunförsvar och gravida kan råka ut. Antalet insjuknade personer har ökat de senaste åren och den trenden måste brytas, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Han uppmanar handeln till bättre kontroll:
– Det är inte acceptabelt. Företag som importerar livsmedel måste kontrollera att leverantören följer EU-förordningens kriterier för listeria, säger Mats Lindblad.